Guardian για Τσιόδρα και Χαρδαλιά: Ο φιλομαθής καθηγητής και ο ξεκάθαρος πρώην δήμαρχος
Άρθρο, με τίτλο «πώς η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη του κορονοϊού παρά τη δεκαετία του χρέους» και υπότιτλο «τα νοσοκομεία της χώρας, σήκωσαν το βάρος των περικοπών, όμως οι προσπάθειές τους να περιορίσουν τον Covid-19 φαίνεται ότι αποδίδουν» φιλοξενεί η Guardian της ανταποκρίτριας της εφημερίδας στην Αθήνα, Helena Smith.
Το άρθρο ξεκινάει με την περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα λέγοντας «κάθε απόγευμα στις 6μμ, οι Έλληνες ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν την καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για τον κορονοϊό, στην οποία συμμετέχουν ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο ήρεμος, με σπουδές στο Harvard καθηγητής επιδημιολογίας, που ανακοινώνει τα τελευταία στοιχεία και τους αριθμούς και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επικαλούμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης και προειδοποιώντας ότι οι Έλληνες “πρέπει να μείνουν στο σπίτι».
«Ο φιλομαθής καθηγητής και ο ξεκάθαρος πρώην δήμαρχος έχουν γίνει τα πρόσωπα της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19»
Και συνεχίζει λέγοντας: «Ο φιλομαθής καθηγητής και ο ξεκάθαρος πρώην δήμαρχος έχουν γίνει τα πρόσωπα της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19 και οι προσπάθειές τους φαίνεται ότι αποδίδουν. Σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 2.145 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 99 θάνατοι – πολλοί λιγότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Η Ιταλία έως σήμερα έχει καταγράψει 20.465 θανάτους. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Ελλάδα περνάει την κρίση πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Ο Τσιόδρας πρόσφατα επέτρεψε στον εαυτό του να μιλήσει για την “επιπέδωση” της καμπύλης, έστω κι αν οι αρχές δέχονται ότι το Ορθόδοξο Πάσχα, θα αποτελέσει πρόσκληση, καθώς οι Έλληνες παραδοσιακά επισκέπτονται τα χωριά τους για να γιορτάσουν. Η ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τέτοιων διαστάσεων, στη δημόσια υγεία, δεν ήταν δεδομένη. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, που βρέθηκε σε κρίση χρέους, κατά την οποία, η οικονομία έχει αναδιπλωθεί κατά 26%, το ελληνικό σύστημα υγείας δεν έχει ανακάμψει. Τα δημόσια νοσοκομεία σήκωσαν τις περικοπές, που ζήτησαν οι διεθνείς δανειστές έναντι των δανείων διάσωσης, ώστε να μπορέσει η χώρα να τα βγάλει πέρα στην ευρωζώνη. Με την έλευση της επιδημίας στην Ευρώπη, παραδέχονται οι αξιωματούχοι, 18 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από την τρίτη διάσωση, η Ελλάδα διέθετε μόνο 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Αυτή ήταν η ωμή πραγματικότητα, που δεν επέτρεπε στρατηγικές μετριασμού, ή επίτευξης “ανοσίας της αγέλης”».
Η ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τέτοιων διαστάσεων, στη δημόσια υγεία, δεν ήταν δεδομένη
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ, Δρ Ανδρέα Μεντή λέγοντας: «Η Ελλάδα, όπως η Ιταλία έχει έναν μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων. Πριν διαγνωσθεί το πρώτο κρούσμα, είχαμε αρχίσει να εξετάζουμε ανθρώπους και να τους απομονώνουμε. Παρακολουθούνταν οι εισερχόμενες πτήσεις, ειδικά από την Κίνα. Στη συνέχεια όταν άρχισε να επαναπατρίζεται κόσμο, για παράδειγμα από την Ισπανία, φροντίζαμε να παραμείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».
Επίσης ο Guardian αναφέρει τα ακόλουθα: «Αυτό που όλο και περισσότερο θεωρείται, ακόμη και από τους πολιτικούς αντιπάλους, ως παραδειγματική διαχείριση κρίσης, αποδίδεται στην προτεραιοποίηση της επιστήμης έναντι της πολιτικής, αλλά και σε μια διοικητική (managerial) προσέγγιση, που εστίασε σε αυτό που ο 51 ετών πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε ως “κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα και ταχύτητα”».
Τα βήματα που έγινανΣτο ρεπορτάζ, ο οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σημειώνει: «Υπάρχουν προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε με την επικοινωνία και άλλα που απαιτούν αλήθεια και διαφάνεια. Ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασταν ειδικούς και ότι έπρεπε να τους ακούσουμε. Τούτου λεχθέντος, οι Έλληνες έχουν περάσει από κρίση. και ξέρουν τι σημαίνει. Πιστεύω ότι αυτό επίσης τους οδήγησε στο να προσαρμοστούν και να είναι στωικοί. Από την αρχή, η 25μελής επιτροπή πίεσε για την επιλογή του lockdown, μια επιλογή που προκαλεί κοινωνική αναστάτωση και είναι ολέθρια, για μια χώρα που μόλις άρχισε να δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Στα τέλης Φεβρουαρίου, πριν καταγραφεί ο πρώτος θάνατος, η Ελλάδα αποφάσισε την ακύρωση των καρναβαλιών. Στις 10 Μαρτίου, αρκετές εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, έκλεισαν τα σχολεία. Σε λίγες μέρες ακολούθησαν τα μπαρ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα εμπορικά καταστήματα, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Τα μέτρα δεν έγιναν αμέσως αποδεκτά και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε συμπληρωματικά μέτρα, όπως στην απαγόρευση των ταξιδιών στα νησιά και στο να τα βάλει με την Εκκλησία, καθώς οι ιερείς αρνήθηκαν να σταματήσουν τις λειτουργίες και τη θεία μετάληψη. Διεκόπησαν επίσης οι αεροπορικές συνδέσεις με χώρες με πολλά κρούσματα. Η πανδημία όμως λειτούργησε και ως καταλύτης για μια διοίκηση που εξελέγη με μεταρρυθμιστική ατζέντα. Καθώς η χώρα μπήκε σε καραντίνα, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να προχωρήσει τις εδώ και καιρό αναμενόμενες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, που θα προστάτευαν την υγεία των πολιτών και θα έφερναν και τον εκσυγχρονισμό του κράτους».
Τέλος στο ίδιο ρεπορτάζ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δηλώνει: «Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών της κυβέρνησης έγινε υπέρτατη, Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα των ανθρώπων για να βγουν από τα σπίτια τους, ήταν το να καταστήσουμε δυνατό να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές, στο τηλέφωνό τους. Αυτό από μόνο του απέτρεψε 25.000 πολίτες, από το να επισκέπτονται τον γιατρό τους, σε διάστημα 20 ημερών. Βοήθησε δραματικά στο να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έβγαιναν από το σπίτι. Έγγραφα που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν την επίσκεψη σε κυβερνητικά γραφεία την ενασχόληση με την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, διατέθηκαν online, μειώνοντας κατά χιλιάδες τις καθημερινές διαδρομές. “Αλλάζοντας τη φύση της διάδρασης μεταξύ πολιτών και κράτους, ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη στους θεσμούς».
To άρθρο Guardian για Τσιόδρα και Χαρδαλιά: Ο φιλομαθής καθηγητής και ο ξεκάθαρος πρώην δήμαρχος δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρόμπερτ Κένεντι κατά Μπιλ Γκέιτς: «Χρησιμοποιεί το εμβόλιο του κορωνοϊού για να επιβάλλει παγκόσμια δικτατορία»
- Ν. Σύψας: Το φάρμακο για τον κορονοϊό στα φαρμακεία έως το τέλος του καλοκαιριού (audio)
- MasterChef - Διαρροή: Αυτή είναι η τελική τετράδα
- Το γραπτό μήνυμα που έβαλε φρένο στις αναρτήσεις των βουλευτών της ΝΔ
- Ψαλίδι σε ενοίκια φοιτητών, επίδομα σε ενστόλους
- Έβρος: Επεκτείνεται ο φράχτης ανεξαρτήτου κόστους
- Απίθανο που θέλουν να πάνε οι Έλληνες μετά την καραντίνα
- Κορωνοϊός: Ανάρρωσε πλήρως ο Γιάννης Πρετεντέρης
- Λιβύη: Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη - Έχασε δυο πόλεις
- Θα κάνουν Ανάσταση σε ιδιωτικές εκκλησίες μέσα σε εξοχικές κατοικίες – Οι φόβοι της Αστυνομίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Guardian για Τσιόδρα και Χαρδαλιά: Ο φιλομαθής καθηγητής και ο ξεκάθαρος πρώην δήμαρχος
- Αποκάλυψαν την ηλικία της Σαπουντζάκη – Ζήτησε να φύγει ο τίτλος η Σκορδά
- Η Ιωάννα Τούνη κάνει ηλιοθεραπεία στο… μπαλκόνι της και μας δείχνει τα καλλίγραμμα πόδια της
- «Γεια σου κύριε Γιώργο!» Ασθενής με κορονοϊό βγαίνει από την ΜΕΘ στο Θριάσιο και όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα! (vid)
- Η διπλωματία της μάσκας: Πώς ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την πανδημία
- Κέρκυρα: Χαροπαλεύει οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο! Τι έδειξε το αλκοτέστ που του έκαναν
- Λάρισα: Θετικός στον κορονοϊό και ο σύζυγος της 18χρονης! Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους
- Κορονοϊός: “Πρέπει να γίνουν τεστ σε όλους τους κατοίκους του νομού Ξάνθης”! Κρίσιμη η κατάσταση στο Δροσερό
- Χίος: Νέα διάκριση για τη μαστίχα του νησιού!
- Μια ανάσα από το Τσέρνομπιλ οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ουκρανία
![Guardian, Τσιόδρα, Χαρδαλιά,Guardian, tsiodra, chardalia](https://images32.inewsgr.com/3718/37187644/Guardian-gia-tsiodra-kai-chardalia-o-filomathis-kathigitis-kai-o-xekatharos-proin-dimarchos-160.jpg)
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Guardian για Τσιόδρα και Χαρδαλιά: Ο φιλομαθής καθηγητής και ο ξεκάθαρος πρώην δήμαρχος
- Θεσσαλονίκη: Η θάλασσα ξέβρασε αυτή τη νεκρή χελώνα! Αυτοψία στο σημείο (Βίντεο)
- Χίος: Νέα διάκριση για τη μαστίχα του νησιού!
- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς για τον κορονοϊό και τον καρκίνο
- Μια ανάσα από το Τσέρνομπιλ οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ουκρανία
- Η Ίντερ προσπαθεί να «ψήσει» την Μπαρτσελόνα για μια… super ανταλλαγή!
- Οι ήρωες με τις λευκές στολές: Βήμα – βήμα η μάχη του ΕΚΑΒ με τον κορονοϊό (pics, video)
- Πάτρα: Οι εικόνες συνωστισμού στην παραλία έφεραν εισήγηση για πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας!
- Λάρισα: Θετικός στον κορονοϊό και ο σύζυγος της 18χρονης! Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους
- Σημαντική η διαφορά μεταξύ Ινσούα και Παναθηναϊκού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Πώς θα κάθονται οι μαθητές – Τι ανέφερε η υπουργός Παιδείας
- Θεσσαλονίκη: Θύμα ληστείας έπεσε ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι της
- Ο δήμαρχος της Πάτρας εισηγείται τον περιορισμό της κίνησης πολιτών στην παραλιακή ζώνη
- Πάτρα: "Τσάκωσαν" 23χρονο για κλοπή
- Εσείς «μείνετε σπίτι» και εμείς θα σας «βοηθήσουμε».
- #ΜένουμεΣπίτι και κάνουμε αλευρόπιτα με πράσο και μπλε τυρί
- Τι είπε ο καθηγητής Βατόπουλος για το εάν αποκτούμε ανοσία στον νέο κορωνοϊό
- Ξεκινά στην Ελλάδα θεραπεία με την χορήγηση πλάσματος από το αίμα ανθρώπων που νόσησαν
- Βωνιάτης: Όσοι πέρασαν από φούρνο&υπεραγορά που επιμολύνθηκαν, να εξεταστούν
- Η σιωπηλή δεξαμενή μετάδοσης του ιού: 13 με 14 παιδιά σε περιορισμό στην Κύπρο