“Plan Β” από την κυβέρνηση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο

08:32 20/2/2020 - Πηγή: NewsIt

Το 2020 δεν θα είναι 2019 και αυτό το γνωρίζουν άριστα στην κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά το σκέλος των εσόδων. Πέρυσι, στο πρώτο μισό του έτους η οικονομία έτρεχε «καβάλα στο άλογο» της προοπτικής πολιτικής αλλαγής και το δεύτερο μισό με το αέρα της … πολιτικής αλλαγής.

Παρά τις μειώσεις φόρων τα έσοδα αυξήθηκαν και κυρίως περισσότεροι πείστηκαν να πληρώσουν τα όσα τους αναλογούσαν. Εφέτος τα πράγματα δεν είναι τα ίδια και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ζητήματα. Το πρώτο δείγμα γραφής από τον Ιανουάριο δεν ήταν καλό.

Έστω και αν από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι η υστέρηση

στην εκτέλεση του προυπολογισμού ήταν συγκυριακή και σύντομα η εικόνα αυτή θα ανατραπεί, εντούτοις είναι σίγουρο ότι για να κερδηθεί και εφέτος η «μάχη» θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια, τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών.

Τα “παράθυρα” φοροδιαφυγής

Στο πρώτο σκέλος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κλείσει περισσότερα «παράθυρα» φοροδιαφυγής. Προς την κατεύθυνση αυτή θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ενώ στο νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα καθιστούν την φοροδιαφυγή ακόμη πιο δύσκολη.

Από την άλλη πλευρά ο Χρήστος Σταϊκούρας αναζητεί τρόπους προκειμένου να αυξήσει τον δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Ένα από τα κομμάτια του παζλ είναι η περικοπή των δαπανών. Παρά τα τρία μνημόνια, φαίνεται ότι κάποιοι στο δημόσιο δεν εννοούν να βάλλουν μυαλό και συνεχίζουν να ξοδεύουν ακόμη περισσότερα από όσα πρέπει. Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συναντήσεων με όλα τα υπουργεία, με στόχο να περάσουν από κόσκινο όλες οι δαπάνες για φως νερό, τηλέφωνο, για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις μετακινήσεις, μέχρι και τα καύσιμα των δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων.

Οι παράπλευρες παράμετροι

Όμως υπάρχουν και οι παράπλευρες παραμέτρους που αυξάνουν τον δημοσιονομικό χώρο.

Μερικά από αυτές είναι:

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διανείμει μέρισμα υψηλότερο κατά 100 εκατ. σε σχέση με την πρόβλεψη που υπήρχε στον προϋπολογισμό.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης της Ελλάδας σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφές κονδυλίων 279 εκατ. ευρώ, μετά από παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα βοσκοτόπια.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξαιρεθούν από τον λογαριασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το αίτημα έχει υποβληθεί στους θεσμούς και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις θετικής κατάληξης για την εξαίρεση δαπανών ύψους 280 εκατ.

Το άθροισμα των παραπάνω μόνο παραμέτρων είναι ικανό να αυξήσει τον δημοσιονομικό χώρο κατά περισσότερα από 650 εκατ, ποσό ίσο με περίπου το ένα τρίτο των εσόδων από εισφορά αλληλεγγύης.

To άρθρο “Plan Β” από την κυβέρνηση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .

Keywords
Τυχαία Θέματα