WE SEA MORE: για να καθαρίσουμε από απορρίμματα τις ελληνικές θάλασσες

11:16 2/7/2020 - Πηγή: NewsIt

Είναι η ώρα για δράση. Ειδικά για όσους… βλέπουν την κατάσταση στις ελληνικές θάλασσες και ακτές και ξέρουν πως είναι η ώρα για δράση. Όπως έκαναν η Nestlé Ελλάς και η Polyeco Α.Ε., που ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό σκοπό.

Η πρωτοβουλία που πήραν οι δυο εταιρίες έχει να κάνει με την καταγραφή και τη συλλογή απορρίμματα που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες. Ονομάστηκε WE SEA MORE και είναι… ακριβώς

αυτό: άνθρωποι που βλέπουν το λάθος, βλέπουν το πρόβλημα και αρχίζουν να το διορθώνουν. Λίγο, λίγο, με διαρκή και σταθερά βήματα. Γιατί όταν νοιάζεσαι για το περιβάλλον, όταν θέλεις να μειώσεις τη ρύπανση από πλαστικά, αναλαμβάνεις και πρωτοβουλίες.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με το απέραντο γαλάζιο, οι θάλασσες είναι ο πλούτος. Κι αν την κληρονομιά σου δεν την προσέξεις… Αυτό λοιπόν κάνουν Nestlé Ελλάς και η Polyeco.

Το πρόγραμμα WE SEA MORE είναι πιλοτικό. Αλλά είναι και πρωτοποριακό. Μέσα απ’ αυτό ανιχνεύονται, καταγράφονται και συλλέγονται τα απορρίμματα από το βυθό της θάλασσας.

Όπως έγινε για παράδειγμα στην Ακτή Εδέμ στο Παλαιό Φάληρο, όπου εκβάλει το ρέμα της Πικροδάφνης, σε μια έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε τρία στάδια.

Εν αρχή ην η χαρτογράφηση

Το πρώτο στάδιο ήταν η χαρτογράφηση. Nestlé Ελλάς και Polyeco συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία UcanDrone. Drones με αισθητήρες και κάμερες πετώντας ή πλέοντας πάνω από την περιοχή, μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα που είχαν προγραμματιστεί να συλλέξουν.

Βήμα δεύτερο: Μαζεύουμε απορρίμματα

Αφού τα απορρίμματα που βρίσκονταν στο βυθό καταγράφηκαν άρχισε η συλλογή τους και φυσικά ο διαχωρισμός του, που έγινε ανάλογα με την ποιοτική τους σύσταση. Η διαδικασία του καθαρισμού διήρκεσε μια εβδομάδα.

Τον καθαρισμό στο βυθό έκανε το προσωπικό και έμπειροι δύτες της εταιρείας Divers’ World, που απομάκρυνε τα απορρίμματα, τα οποία είχαν στιγματιστεί σε χάρτες μέσω της χαρτογράφησης

Εκτός όμως από το βυθό κάτι ανάλογο έγινε και στην παραλία από εξειδικευμένο προσωπικό της Polyeco.

Τα απορρίμματα συγκεντρώνονταν σε καθημερινή βάση σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο διαλογής όπου γινόταν ο διαχωρισμός τους σε: Πλαστικό, Γυαλί, Σιδηρούχα Μέταλλα (scrap), Αλουμίνιο, Ξύλο, Χαρτί, Μπαταρίες-Αναπτήρες, Ελαστικά και υλικά που δεν μπορούν να οδηγηθούν προς ανακύκλωση (Σύμμεικτα).

Η εκπόνηση του προγράμματος έγινε με την αρωγή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ενώ στον καθαρισμό της ακτής συμμετείχαν και εθελοντές από τις δύο εταιρείες αλλά και από την τοπική κοινωνία.

Τι… «είδαν» και τι έκαναν

Αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν η συλλογή 11 (!) τόνων απορριμμάτων συνολικά από τον βυθό και την ακτή.

Θα αναρωτηθεί κανείς: και αφού μαζεύτηκαν τα απορρίμματα από θάλασσα και παραλία, τι γίνεται; Η Nestlé Ελλάς και η Polyeco το έχουν σκεφτεί κι αυτό. Από τα 132 κιλά πλαστικών που συλλέχθηκαν, το 75% που ήταν κατάλληλο για ανακύκλωση, έγινε πέλετ.

Τα ελαστικά στάλθηκαν για ανακύκλωση σε εταιρεία ελαστικών αποβλήτων. Το χαρτί και το ξύλο «πήγαν» για παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου και το γυαλί ως πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία. Οι μπαταρίες ανακυκλώθηκαν στη μονάδα μπαταριών της Polyeco ενώ τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, οδηγήθηκαν σε εργοστάσια ανακύκλωσης μετάλλων. Τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο της Polyeco για περαιτέρω διαχείριση και αξιοποίηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο εταιρίες δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και τη θέληση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

Στόχος, άλλωστε, της Nestlé Ελλάς είναι καμία συσκευασία της, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα.

Γι’ αυτό και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προσπάθειες, όπως το WE SEA MORE, θέλει να γίνει μέρος της λύσης. Και γι’ αυτό αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως:

– Όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025
– Καινοτομία μέσω της χρήσης νέων υλικών για τις συσκευασίες
– Ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων διάθεσης των προϊόντων (π.χ. επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες)
– Υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης και μείωση της χρήσης πρωτογενούς πλαστικού κατά 1/3 έως το 2025 με την υποστήριξη χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού.

To άρθρο WE SEA MORE: για να καθαρίσουμε από απορρίμματα τις ελληνικές θάλασσες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα