Αεροπορία Στρατού: Γιατί «κολλάει» η FOS για τα ελικόπτερα – Αναμονη για το «ok» από το Ελεγκτικό Συνέδριο

18:52 22/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Η Αεροπορία Στρατού περιμένει την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της συμφωνίας εν συνεχεία υποστήριξης (FOS – Follow On Support) με την κατασκευάστρια εταιρεία NH Industries, προκειμένου να αρχίσει η ροή ανταλλακτικών για την υποστήριξη των ελικοπτέρων NH90.

Η υλοποίηση της συμφωνίας υποστήριξης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ θα βάλει τέλος στο τέλμα σχεδόν 15 χρόνων κατά τα οποία είχε «παγώσει» η προμήθεια ανταλλακτικών καθώς δεν υπήρχε FOS για

την συντήρηση των ελικοπτέρων.

Αν και, όπως ξεκαθαρίζουν στρατιωτικές πηγές, η συμφωνία υποστήριξης είναι απόλυτα ξεκάθαρη και προήλθε έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις με τους κατασκευαστές, η αιτία της καθυστέρησης στην έγκριση της από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την άμεση υλοποίηση της φαίνεται ότι προέρχεται από μια σειρά παρατηρήσεων οι οποίες προέρχονται από την ΓΔΑΕΕ, η οποία πρέπει με τη σειρά της να εγκρίνει τη συμφωνία.

Τα επόμενα βήματα θα είναι η σύμβαση αν περάσει από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ, ώστε να αρχίσει η «ανάσταση» των πολύτιμων ελικοπτέρων, τα οποία στην πλειονότητα τους παραμένουν καθηλωμένα στη Βάση των Μεγάρων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών παρά το γεγονός ότι έχουν γράψει από ελάχιστες ώρες πτήσης, την ώρα μάλιστα που εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να κλείσουν οι παραδόσεις των ελικοπτέρων με την Αεροπορία Στρατού να παραλαμβάνει μέσα στην άνοιξη το εικοστό ΝΗ90.

Για τεχνολογική και εμπορική αναγέννηση του προγράμματος κατασκευής των NH90 έκανε πρόσφατα λόγο η NH Industries, με την εταιρεία να παραδέχεται τα σοβαρά προβλήματα στην υποστήριξη των ελικοπτέρων που είχαν ως αποτέλεσμα να καθηλωθεί μεγάλος αριθμός παγκοσμίως.

Το μέλλον των ελικοπτέρων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NH Industries υποστήριξε ότι τα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων NH90 μπορούν να παραμείνουν λειτουργία και σε υπηρεσία για «τουλάχιστον ακόμα 50 έως και 60 χρόνια», καθώς έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις ενώ πρόσθεσε ότι έχει σχεδιαστεί πρόγραμμα αναβάθμισης τους σε διαμόρφωση Block II «Block 2» με δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερου ωφέλιμου φορτίου και συνεργασίας με drones.

Το πρόγραμμα των NH90 αποτελεί το πλέον πολύπαθο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων και αφορά ένα από τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα παγκοσμίως. 20 χρόνια έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης απόκτησης τους έχουν έως σήμερα καταγράψει ελάχιστες ώρες πτήσης και κατά συνέπεια προσφέρει ελάχιστα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η αρχική Σύμβαση με συνολικό κόστος 657 εκατομμύρια δολάρια, προέβλεπε ότι και τα 20 ελικόπτερα ΝΗ-90 Tactical Transport Helicopter, εκ των οποίων 16 μεταφορικά και 4 Ειδικών Επιχειρήσεων με επιπλέον τέσσερις υγειονομικές συλλογές μετατροπής ισάριθμων NH90 σε Medevac για μεταφορά τραυματιών, θα είχαν παραδοθεί έως το 2009.

Από την πρώτη ημέρα παραλαβής τους, ακόμα και από τις πρώτες δοκιμές προέκυψαν τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις. Στα τέλη του 2021, εγκρίθηκε και υπογράφηκε σύμβαση τεχνικής υποστήριξης, η οποία όμως αφορά περιορισμένη ροή ανταλλακτικών και όχι σε μεγάλα συστήματα του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα οι διαθεσιμότητες να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές.

Οι δυνατότητες για την Αεροπορία Στρατού

Εάν η Αεροπορία Στρατού καταφέρει τελικά να «αναστήσει» τον στόλο των NH90, τότε εκτινάσσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να διαθέτει ελικόπτερα με πολλές ώρες πτήσεις προκειμένου να καλύπτουν και άλλες ανάγκες, όπως αεροδιακομιδές ή μεταφορές VIP προσώπων.

Επιπλέον, έπειτα και από την απόκτηση των 35 καινούργιων αμερικανικών UH-60M Black Hawk θα διαθέτει έναν συνδυασμό δύο πανίσχυρων ελικοπτέρων, αριθμός των οποίων θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Πρόκειται για «αστραπές», τα οποία αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 160 κόμβων, ιδανικά για το νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου και όχι μόνο. Tα NH90 είναι ελικόπτερα που διαθέτουν προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, σύστημα εντοπισμού εκτόξευσης βλημάτων και σύστημα εκτόξευσης θερμοβολίδων (flares) και αερόφυλλων (chaffs) και δυνατότητα να πετούν με απόλυτη αξιοπιστία ημέρα και νύχτα, ακόμα και κάτω από τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Του Κώστα Σαρικά/Πηγή: Onalert.gr

To άρθρο Αεροπορία Στρατού: Γιατί «κολλάει» η FOS για τα ελικόπτερα – Αναμονη για το «ok» από το Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα