Αφόρητη αλλά διαχειρίσιμη ακόμα η πίεση στα νοσοκομεία- Γιατροί μιλούν στο newsit.gr

13:32 16/4/2021 - Πηγή: NewsIt

Η πίεση στο ΕΣΥ έχει πιάσει ταβάνι, αλλά οι γιατροί τη διαχειρίζονται όπως μπορούν, μέσα σε μια κατάσταση που μοιάζει να σταθεροποιείται.

Μια αφόρητη κατάσταση περιγράφουν οι γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, διαφαίνεται πως υπάρχει μια μικρή μείωση στις εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού, η οποία όμως για την ώρα δεν μεταφράζεται σε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ, αλλά σε σταθεροποίηση της τρομερής κατάστασης που επικρατεί.

Απ’ ο, τι φαίνεται, τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν πιάσει ταβάνι εδώ και καιρό, με τους γιατρούς όμως να έχουν βρει ένα βηματισμό

μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση και να κάνουν ο, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διαχειρίζονται την αέναη μάχη με το «τέρας». 

«Στο Γ.Ν Νίκαιας κρατάμε διασωληνωμένα covid περιστατικά, στη βραχεία νοσηλεία των ΤΕΠ μέχρι και 4 ημέρες μέχρι να μετακινηθούν σε κανονική κλίνη και θάλαμο» περιγράφει στο newsit.gr, ο Πάνος Παπανικολάου,  Νευροχειρουργός-Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σημερινά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια συζήτησης για βελτίωση στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, αφού δείχνουν πως σε Αττική και κοντινές γύρω περιοχές (Αργολίδα, Κόρινθο, Βοιωτία) 74 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. 

«Όσο για εμάς, βγαίνουμε σήμερα σε εφημερία με 8 περιστατικά covid διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ» λέει ο κος Παπανικολάου και προσθέτει: «Η τελευταία μας εφημερία, αυτής της περασμένης Δευτέρας, ήταν τραγική. Κάναμε 65 εισαγωγές».

Μικρή μείωση στις εισαγωγές, αλλά για την ώρα δεν αρκεί

Μιλώντας για τη συνολική εικόνα, ο Μιχάλης Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ, λέει πως τον τελευταίο καιρό έχουμε μια μείωση στις εισαγωγές της τάξης του 20% χοντρικά μιλώντας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτή δεν επαρκεί για να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Όπως λέει ο ίδιος: «Κάθε μέρα έχουμε περίπου 500 εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού πανελλαδικά. Από αυτά, τα 40 θα χρειαστούν διασωλήνωση. Η ροή δεν σταματά. Στο ‘Αγία Όλγα’, για παράδειγμα, που είναι εξ αντικειμένου πιο μικρό νοσοκομείο και με λιγότερες κλινικές και κρεβάτια, έχουν πολλά περιστατικά κορονοϊού σε ράντζα». 

Μικρή νότα αισιοδοξίας από τον «Ερυθρό Σταυρό»

«Στον ‘Ερυθρό Σταυρό’ είναι όλες οι κλίνες γεμάτες, και οι 300, 30 εκ των οποίων ΜΕΘ» λέει με τη σειρά της η πρόεδρος εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό», Βούλα Γεωργάκη.  Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Η κατάσταση σε εμάς, είναι πια διαχειρίσιμη Αρχίζουμε να έχουμε μια πρώτη νότα αισιοδοξίας, ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Οι ασθενείς που έχουμε τον τελευταίο καιρό αποσωληνώνονται πιο γρήγορα. Βάση πρωτοκόλλου πρέπει να μένουν 15 ημέρες για να κάνουν μια πλήρη αγωγή που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, αντιβιώσεις και αντιϊκα φάρμακα. Τώρα πια όμως, οι ασθενείς φεύγουν νωρίτερα γιατί μιλάμε για νεαρότερες ηλικίες μεν, που συνέρχονται, δε, πιο εύκολα και γρήγορα. Είναι ένα ισοζύγιο καλού και κακού αυτή η νέα κατάσταση των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, η πίεση παραμένει ισχυρή. Με το που αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως θα γεμίσει». 

Όσο για τους 26 ιδιώτες γιατρούς, που ρίχτηκαν στη μάχη κατά του κορονοϊού στον «Ερυθρό», η κα Γεωργάκη λέει πως: «οι συνάδελφοι ενσωματώθηκαν και τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα απ’ ο, τι πιστεύαμε. Είναι μια ανάσα η βοήθεια τους».

Στο παρά 1 ξανά η Θεσσαλονίκη

«Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει από άκρη σε άκρη» μας λέει από το δικό του πόστο στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, o οποίος βλέπει τα νοσοκομεία της πόλης να είναι ξανά στο παρά  1. « Η κατάσταση στο ‘Παπανικολάου’, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στην προηγούμενη εφημερία μας, διαθέσαμε όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ στα περιστατικά κορονοϊου. Σε δύο ημέρες βγαίνουμε ξανά σε εφημερία, χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ απ’ ο, τι φαίνεται. Για την ώρα, δεν έχουμε αναμονές, αλλά το τρέμουμε αυτό το σενάριο, είμαστε ένα βήμα πριν να γίνει πραγματικότητα. Σε αυτή τη φάση, έχουμε 5-6 ασθενείς που τους κρατάμε με τα νύχια και τα δόντια, με high flow συσκευές (συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου) να μην διασωληνωθούν. Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν αδειάζουν κρεβάτια. Και αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά του δεύτερου κύματος. Η θνητότητα πέφτει, αλλά η νοσηρότητα αυξάνεται».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τρανταφύλλου

To άρθρο Αφόρητη αλλά διαχειρίσιμη ακόμα η πίεση στα νοσοκομεία- Γιατροί μιλούν στο newsit.gr δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα