Αίγινα: Ο άγνωστος Μυστράς του Αργοσαρωνικού με τις 365 εκκλησίες – Ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο

15:31 16/4/2022 - Πηγή: NewsIt

Στην Αίγινα κρύβεται μια υπέροχη καστροπολιτεία στα πρότυπα του διάσημου Μυστρά της Λακωνίας που κυριολεκτικά θα σας μαγέψει…

Γνωρίζατε πως ο Σαρωνικός κρύβει των δικό του άγνωστο Μυστρά; Πιο συγκεκριμένα στο πανέμορφο νησί της Αίγινας που απέχει ελάχιστα από την Αττική (μόλις 1,5 ώρα με τα καραβάκια που φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά) συναντάμε μια υπέροχη καστροπολιτεία στα πρότυπα του διάσημου Μυστρά της Λακωνίας που κυριολεκτικά θα σας μαγέψει εάν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Ιερό προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου

που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου και αποτελεί όχι απλά ένα σπουδαίο θρησκευτικό αξιοθέατο του νησιού αλλά ένα απο τα κορυφαία προσκυνήματα της Ελλάδας.

Διακόσια και πλέον χρόνια πέρασαν από τότε που οι Αιγινήτες άφησαν την ασφάλεια του οχυρού λόφου της Παλιαχώρας για να κατεβούν και πάλι στο λιμάνι, ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από τις επιδρομές των πειρατών, έτοιμοι να φτιάξουν από την αρχή τη νέα πόλη της Αίγινας. Η Παλιαχώρα, «Ο Μυστράς της Αίγινας», στέκει από τότε ερειπωμένη και τυλιγμένη σε μιαν απόκοσμη σιωπή.

Με τη μοναδική ομορφιά της συνεπαίρνει τον οδοιπόρο που θα περιπλανηθεί στα πέτρινα μονοπάτια της και με κατάνυξη θα διαβεί το χορταριασμένο κατώφλι των Μεσαιωνικών εκκλησιών της. Ο λόφος της Παλιαχώρας πρόσφερε στους Αιγινήτες εκτός από προστασία και μια καλή διαμονή παρέχοντας πόσιμο νερό που αντλούσαν από δύο φυσικές πηγές και δεξαμενές (σουβάλες) καθώς και άφθονη τροφή, μιας και η γύρω περιοχή του Μεασαγρού ήταν πολύ εύφορη.

Η τοποθεσία ήταν ιδανική όχι μόνο γιατί ο λόφος ήταν εκ φύσεως οχυρός, αλλά επειδή παράλληλα τους επέτρεπε να έχουν πλήρη εποπτεία όλου του Σαρωνικού κόλπου. Ταυτόχρονα, ο οικισμός που δημιουργήθηκε παρέμεινε αθέατος κατά κάποιο τρόπο, χάρη στην τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των σπιτιών. Ιστορία Η Αίγινα ήταν από την αρχαιότητα πολύ σημαντική οικονομική και εμπορική δύναμη.

Όντας σε στρατηγική θέση στο πέρασμα των πλοίων για την Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, οι Αιγινήτες ανέπτυξαν το εμπόριο από πολύ νωρίς και κατάφεραν να γίνουν κυρίαρχοι των θαλασσών. Η Αίγινα εξελίχθηκε έτσι σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και πολλοί κατά καιρούς (Πέρσες, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Περγαμηνοί, Φράγκοι, Σαρακηνοί, Βενετσιάνοι και Τούρκοι) θέλησαν να την κατακτήσουν. Στα μεσαιωνικά χρόνια δέχθηκε αλλεπάλληλες επιδρομές. Έτσι, οι κάτοικοι της Αίγινας αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον οχυρό λόφο της Παλιαχώρας για να σωθούν από τη μανία κατακτητών όσο και επιδρομέων. Δείτε το βίντεο του Up Stories…

To άρθρο Αίγινα: Ο άγνωστος Μυστράς του Αργοσαρωνικού με τις 365 εκκλησίες – Ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα