Ακίνητα: Γιατί δεν αναμένεται πτώση τιμών στην ελληνική αγορά

06:32 13/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Ανοδικά θα συνεχίσουν να κινούνται οι τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, καλύπτοντας έτσι το χαμένο έδαφος μετά μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης.

Κινητήριος μοχλός της αύξησης των τιμών των ακινήτων είναι οι εισροές άμεσων ξένων κεφαλαίων, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο μέχρι και το τέλος του 2023. Εκτός αυτού υπάρχει μια σειρά άλλων παραγόντων που θα συνεχίσουν να διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές είναι το

Airbnb. Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατέγραψε το 2023 συνολικά 12,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που είναι 8,8% περισσότερες από το 2022. Αυτή η άνοδος παρά τους πρόσφατες αλλαγές και περιορισμούς που δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες των Airbnb, πρόκειται να συνεχιστεί και μέσα στο 2024.

Μια μόνο ελαφριά αποκλιμάκωση εντοπίζεται σε περιοχές που δεν είναι πλησίον σε γραμμές Μετρό και δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικές.

Καθοριστικός παράγοντας για την συνεχή άνοδο των τιμών αποτελεί και η Χρυσή Βίζα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βάλει φρένο στις αρνητικές της επιπτώσεις. Σύμφωνα ωστόσο με τους επαγγελματίες της αγοράς, η αύξηση του ορίου στις κεντρικές περιοχές έως και 800.000 ευρώ, θα φέρει περαιτέρω αυξήσεις σε περιοχές πέριξ του κέντρου αλλά και σε νησιά, όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Η χώρα εξάλλου αποτελεί ένα επενδυτικό προϊόν για τους ξένους, καθώς κερδίζουν τριπλή απόδοση, αφού μπορούν να επωφεληθούν είτε μετατρέποντάς τα ακίνητά τους σε Airbnb, είτε ενοικιάζοντάς τα μακροχρόνια, είτε τέλος πουλώντας τα επόμενα χρόνια έχοντας πάρει σημαντική υπεραξία.

Ακόμη, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη προσελκύει έντονα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Χαρακτηριστικά, τα παλιά διαμερίσματα στην Αθήνα σήμερα κοστίζουν περίπου στα 1.900 ευρώ το τ.μ., ενώ αντίστοιχα τα διαμερίσματα στη Μαδρίτη, στη Ρώμη, στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη, είναι πάνω από 3.000 ευρώ το μετρό.

Τέταρτος λόγος των υψηλών τιμών, είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει το μικρότερο απόθεμα κατοικιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει 285 σπίτια ανά 1.000 κατοίκους, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία έχουν πάνω από 500 σπίτια ανά 1.000 κατοίκους.

Πέμπτος λόγος, είναι η ανεπάρκεια του εργατικού δυναμικού, καθώς αυτήν τη στιγμή εισάγουμε εργάτες από Ινδία, Πακιστάν και Αίγυπτο. Δεν υπάρχουν δηλαδή οικοδομές που χτίζονται από συνεργεία.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών είναι και τα 700.000 χιλιάδες κλειστά ακίνητα, τα οποία στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν για λόγους κυρίως οικονομικούς κι άλλους να τα διαθέσουν στην αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με τους επαγγελματίες της αγοράς, ο αριθμός των κενών σπιτιών αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2024.

Ακόμη, στην Ελλάδα είναι χαμηλά τα επιτόκια για αγορά κατοικίας και τρέχουν κάποια προγράμματα όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω και Ενοικιάζω», τα οποία από τη μια ενισχύουν την προσφορά ακινήτων αλλά από την άλλη αυξάνουν και τη ζήτηση.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας είναι και η μεγάλη παρουσία που έχουν στην Ελλάδα οι Digital Nomads (ψηφιακοί νομάδες), οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας για να εργαστούν από απόσταση και αυτό αυξάνει τη ζήτηση για κατοικία και κατά συνέπεια και τις τιμές.

To άρθρο Ακίνητα: Γιατί δεν αναμένεται πτώση τιμών στην ελληνική αγορά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα