Ακόμα μια δύσκολη νύχτα μετά την... «κατάπαυση πυρός» - Η σημασία της κατάληψης της Μαριούπολης - Τι ελέγχουν τώρα οι Ρώσοι

23:58 5/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Η συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι δημιούργησε κάποιες ελπίδες για προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, ωστόσο τελικά μόνο αυτό δεν έγινε.

Αντ’ αυτού είχαμε άλλη μια μέρα εκρήξεων και βομβαρδισμών, με την ρωσική εισβολή να είναι σε εξέλιξη για 10η ημέρα. (δείτε εδώ όσα έγιναν σήμερα λεπτό προς λεπτό).

Νέο σφυροκόπημα σε Κίεβο και Μαριούπολη

Σύμφωνα με την Ουκρανία, η απομάκρυνση αμάχων από της στρατηγικής σημασίας πόλη λιμάνι της Μαριούπολης διεκόπη, με τις ουκρανικές αρχές να επικαλούνται παραβιάσεις της

κατάπαυσης του πυρός από ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη και προελαύνουν σε άλλα μέρη της χώρας, με σφοδρές μάχες να μαίνονται γύρω από το Κίεβον, ενώ βομβαρδισμοί αναφέρονται και στην Μαριούπολη και στο Τσέρνιγκοφ.

click4more: Οι ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και Κουλέμπα συναντήθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας: «Απογοητευτική η στάση του ΝΑΤΟ»

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν τους αμάχους»

Σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του Κιέβου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Κόσμος φεύγει όπως όπως 

Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει το Ντνίπρο «το επόμενο Χαρκίβ», η πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου.

Εκτός από τους κατοίκους του Ντνίπρο, υπάρχουν πολλοί από το Χαρκοβο και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Καθώς οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.

Οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, από 18 έως 60 ετών, δεν επιτρέπεται να φύγουν, όμως πολλοί πηγαίνουν για να αποχαιρετίσουν τις μητέρες, τις συζύγους και τα παιδιά τους. Οικογένειες που δεν ξέρουν πότε και πού θα ξαναϊδωθούν μοιράζονται ένα ζεστό τσάι μέσα στο κρύο, ενώ πέφτουν χοντρές νιφάδες χιονιού.

«Στέλνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας στο Λβιβ, ίσως και μακρύτερα κι εμείς μένουμε εδώ. Προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί, όμως η κατάσταση είναι φρικτή», είπε ο Αντρέι Κιριτσένκο, 40 ετών, οικοδόμος από το Χάρκοβο

Το προσωπικό του σταθμού δηλώνει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την άφιξη των τρένων, ούτε για τον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ελπίζουν να πάνε στο Λβιβ.

Δεν ξέρουν καν που πηγαίνουν

Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, ούτε πού πηγαίνουν τα τρένα, είπε ένας εθελοντής. «Μπορεί στο Λβιβ, μπορεί στο Ούζχοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία. Ξέρουμε μόνο ότι πηγαίνουν δυτικά».

«Δεν μ’ ενδιαφέρει πού θα βρεθεί η οικογένειά μου, αρκεί να είναι μακριά από το Χάρκοβο», δηλώνει ο Νικόλα Κιριτσένκοϊ, 44 ετών, οδηγός, που σκοπεύει να επιστρέψει στην πόλη του όταν οι δικοί του επιβιβαστούν στο τρένο. Οι ηλικιωμένοι γονείς του δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και έμειναν στο Χάρκοβο «Παντού υπάρχουν ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί. Μείναμε σχεδόν για μία εβδομάδα στο υπόγειο και νόμιζα ότι θα σταματούσε, όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν», πρόσθεσε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα στήσει έναν ειδικό φράχτη για να προστατευθεί το πλήθος. Ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ κάλεσε τους άνδρες που συνωστίζονται για να αποχαιρετίσουν τις οικογένειές τους να μην πλησιάζουν τις αποβάθρες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία και άλλοι τόσοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Τι σημαίνει η Μαριούπολη για την εξέλιξη του πολέμου, τι ελέγχουν ήδη οι Ρώσοι

Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.

Ο έλεγχος αυτής της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα επέτρεπε πράγματι, στα ανατολικά, τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

click4more: Νέο μήνυμα Πούτιν: Η Ουκρανία μπορεί να χάσει την εθνική κυριαρχία της

Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη αναβλήθηκε «για λόγους ασφαλείας», επειδή οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της», δήλωσε το δημαρχείο το μεσημέρι.

«9.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί και 350 άμαχοι»

Μετά από δέκα ημέρες πολέμου, ο απολογισμός θυμάτων είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Κίεβο ανέφερε πως τουλάχιστον 350 άμαχοι και περισσότεροι και από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές του απώλειες. Η Μόσχα αναφέρει 2.870 νεκρούς από την ουκρανική πλευρά και 498 στις τάξεις της.

Σχεδόν 1,37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις του ΟΗΕ, προκαλώντας ισχυρή κινητοποίηση στις παραμεθόριες χώρες, ιδίως στην Πολωνία, όπου έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Έκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», δήλωσε η ΔΕΕΣ, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία.

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.

Το 2014, η Μαριούπολη, μια πόλη περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, είχε αντισταθεί στις επιθέσεις των φιλορωσικών δυνάμεων ειδικότερα από το Ντόνετσκ.

To άρθρο Ακόμα μια δύσκολη νύχτα μετά την... «κατάπαυση πυρός» - Η σημασία της κατάληψης της Μαριούπολης - Τι ελέγχουν τώρα οι Ρώσοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακόμα, Μαριούπολης -, Ρώσοι,akoma, marioupolis -, rosoi