Ακρίβεια: Διπλό «μήνυμα» από τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό – Τι προκαλεί ανησυχία

08:50 1/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας αποδεικνύεται η ακρίβεια, ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων, που όχι δεν επιβραδύνεται (παρ’ ό,τι μειώνεται ο πληθωρισμός) αλλά εμφανίζει μία δυναμική που… τρομάζει.

Τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat μπορεί να προκάλεσαν ικανοποίηση στην κυβέρνηση, αφού ο πληθωρισμός υποχωρεί για δεύτερο συνεχή μήνα και το ύψος του είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο μία δεύτερη ανάγνωση

προκαλεί ανησυχίες για την ακρίβεια.

Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Το πρώτο στοιχείο είναι η επιβράδυνση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις τιμές της ενέργειας και ειδικά στην παρέμβαση που έχει γίνει στο κομμάτι της ενέργειας. Το δεύτερο έχει να κάνει με ότι υπάρχει άνοδος στα τρόφιμα και μάλιστα σε τέτοιο ποσοστό που προκαλεί αν μη τι άλλο έντονο προβληματισμό.

Το γεγονός ότι το ύψος των αυξήσεων, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, είναι μικρότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί εφησυχασμό. Το αντίθετο μάλιστα, έχει προκαλέσει ανησυχίες, αφού αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της καθημερινότητας του πολίτη και αυτό είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα.

Μέσα στο Νοέμβριο καταβλήθηκε μία ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια, κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης, να συγκρατηθούν οι τιμές, προσπάθεια που απέδωσε εν μέρει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδωσε λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Ο δείκτης των τροφίμων σύμφωνα με την Eurostat στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο κατά 13,6%, έναντι αυξήσεως 12,4% τον Οκτώβριο, δηλαδή ενισχύθηκε επιπλέον κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ελλάδα η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη και αυτό διότι η αύξηση του δείκτη των τροφίμων από 12,3% ανέβηκε στο 12,8%, μία διαφορά της τάξεως της μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Εύλογα μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να μιλά για σχετική επιτυχία στην προσπάθεια που καταβάλλει με το «καλάθι του νοικοκυριού», ωστόσο μία αύξηση σε μέσα επίπεδα κοντά στο 13% στα τρόφιμα θεωρείται ένα εξωπραγματικό ποσοστό που πλήττει κυρίως τους πλέον ευάλωτους, αφού η δυνατότητα να περιορίσει κάποιος τα είδη πρώτης ανάγκης είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

«Χτυπά» παντού ο πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκε από την Eurostat, η επιβράδυνση τον Νοέμβριο οφείλεται στο γεγονός ότι η άνοδος στις τιμές ενέργειας είναι πιο ήπιες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο μηχανισμός στο ρεύμα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις ήταν πολύ υψηλές, ενώ πλέον είναι πασιφανές ότι διαχέονται οριζόντια στο σύνολο της οικονομίας «χτυπώντας» κλάδους που μέχρι πρόσφατα ήταν στο απυρόβλητο ή είχαν επηρεαστεί ελάχιστα.

Σύμφωνα με την Eurostat παρατηρήθηκε άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός) κατά 9% στην Ελλάδα και κατά 10% στην Ευρωζώνη, έναντι 9,5% και 10,6% αντίστοιχα τον Οκτώβριο.

Για δεύτερο συνεχή μήνα η άνοδος των τιμών συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ελλάδα, αφού και τον Οκτώβριο κατεγράφη μία πολύ ισχυρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Στην Ευρωζώνη καταγράφεται, επίσης, επιβράδυνση το Νοέμβριο μετά από έναν Οκτώβριο ισχυρής επιτάχυνσης της ανόδου των τιμών.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα δείχνουν πως η επιβράδυνση συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις τιμές της ενέργειας, των οποίων η άνοδος είχε αρχίσει από το 2021 και πλέον το ποσοστό μεταβολής μειώνεται (σ.σ. και με την συνδρομή του νέου μηχανισμού στις τιμές ρεύματος): από άνοδο 20,7% τον Οκτώβριο σε 12,3% τον Νοέμβριο. Και στις υπηρεσίες η άνοδος επιβραδύνεται από 6,5% τον Οκτώβριο σε 5,8% τον Νοέμβριο.

Αντιθέτως ο δείκτης εκτός ενέργειας επιταχύνεται (από 8,3% σε 8,6%). Στα τρόφιμα, ποτά και στον καπνό η άνοδος από το 12,3% επιταχύνθηκε στο 12,8% και γενικά στα μη ενεργειακά βιομηχανικά είδη από το 7% στο 9%.

Ξανά σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Στο μεταξύ η χθεσινή ημέρα επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά οι τιμές για αέριο και πετρέλαιο. Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου για το φυσικό αέριο έκλεισε στα 146 ευρώ η μεγαβατώρα με άνοδο 7,2%.

Το Brent είχε κέρδη κοντά στο 3% κλείνοντας λίγο κάτω από τα 87 δολάρια.

To άρθρο Ακρίβεια: Διπλό «μήνυμα» από τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό – Τι προκαλεί ανησυχία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα