Ανάλυση NYT για εκλογές στη Γερμανία: Ο Μερτς που καλείται να κάνει το θαύμα, η ήττα Μασκ και η έκπληξη της βραδιάς

11:58 24/2/2025 - Πηγή: NewsIt

Ο Φρίντριχ Μερτς και το κόμμα του κέρδισαν στις εκλογές στη Γερμανία, ο Έλον Μασκ δεν φάνηκε να επηρεάζει τους ψηφοφόρους, ο Όλαφ Σολτς αποχωρεί από την εξουσία. Στα πέντε συμπεράσματα από τις γερμανικές εκλογές εστιάζει σημερινή ανάλυση των New York Times

κάνοντας λόγο για την πρώτη γερμανική εκλογική αναμέτρηση με μεγάλες επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Εκλογές – σταθμός για τη Γερμανία και την Ευρώπη ήταν αυτές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή (23.02.2025) με προσέλευση – ρεκόρ και κατέδειξαν τη βαθιά πολιτική μετατόπιση που συντελείται στην ατμομηχανή της Ευρώπης. Ο Φρίντριχ Μερτς και το κόμμα του (οι Χριστιανοδημοκράτες – CDU) κέρδισαν τις εκλογές, πράγμα που σηματοδοτεί μια στροφή προς τα δεξιά σε βασικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία.

Ο Μερτς καλείται να διαχειριστεί μια πρωτοφανή πρόκληση, με τη μετανάστευση, την οικονομία και την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, αναζητώντας το δικό του πολιτικό θαύμα.

«Ας ξεκινήσουμε το πάρτι», είπε ο 69χρονος Μερτς στους υποστηρικτές του καθώς κήρυξε τη νίκη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του CDU στο κέντρο του Βερολίνου. Αναφερόταν, προφανώς, στην επιθυμία να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει την ανατροπή των σχέσεων Ευρώπης και ΗΠΑ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη ο Μερτς έκανε το τηλεφώνησε στους Σοσιαλδημοκράτες ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι συνομιλίες για την συνεργασία των δυο κομμάτων, δείχνοντας ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. 

Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)διπλασίασε τα ποσοστά του, έφτασε το άνευ προηγουμένου 20,8% και θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει αποκλεισμό από την κυβέρνηση από άλλα κόμματα, λόγω της λεγόμενης ρύθμιση «τείχους προστασίας». Παρά το γεγονός ότι η ακροδεξιά AfD αύξησε το ποσοστό της, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Αυτό δείχνει ότι, αν και η ανησυχία για τη μετανάστευση παραμένει, πολλοί Γερμανοί εξακολουθούν να στηρίζουν τα πιο παραδοσιακά κόμματα.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ, του Τζέι Ντι Βανς και του Έλον Μασκ και η προσπάθεια να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ της ακροδεξιάς, δεν φάνηκε να βρήκε αντίκτυπο στους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Αντίθετα, ίσως να έδωσε ώθηση στην Αριστερά (Die Linke), με αποτέλεσμα να ανακάμψει από το ιστορικό χαμηλό της και να συγκεντρώσει σχεδόν 9% των ψήφων.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς πήρε μόλις το 16,4% των ψήφων και βρέθηκε στην τρίτη θέση, μια δραματική ανατροπή για την τύχη του κόμματος από τις εκλογές του 2021, όταν κέρδισε 25,7%.

Παρόλα αυτά, οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να συμμετέχουν ως μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο της «μεγάλου συνασπισμού» που είχαμε δει και επί Μέρκελ.

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη, καθώς ο Μερτς πιθανότατα θα υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και θα πιέσει για μεγαλύτερη αυτονομία της ΕΕ στην άμυνα, ειδικά μετά τις πρόσφατες εντάσεις με τις ΗΠΑ και τον ΝΑΤΟ λόγω της στάσης του Τραμπ.

Με λίγα λόγια, η Γερμανία μπαίνει σε μια νέα πολιτική φάση, με πιο συντηρητική ηγεσία και έντονο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, τη μετανάστευση και τις διατλαντικές σχέσεις.

Εδώ είναι πέντε βασικά συμπεράσματα από τις γερμνανικές εκλογές, σύμφωνα με τους New York Times:

1. Ο Μερτς είναι ο νέος καγκελάριος

Η μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες έδωσε τις περισσότερες ψήφους στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό τους κόμμα, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Αυτό σχεδόν σίγουρα σημαίνει ότι ο επόμενος καγκελάριος θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς, επιχειρηματίας που πετάει το δικό του τζετ κι εδώ και χρόνια επιδιώκει την ανώτατη θέση.

Ο Μερτς έχασε μια μάχη εξουσίας για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπηρέτησε ως καγκελάριος για 16 χρόνια. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι αποστασιοποιήθηκαν από την κληρονομιά της, συμπεριλαμβανομένου του άστοχου σχεδίου για αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και της απόφασης να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα της Γερμανίας το 2015, καλωσορίζοντας εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και αλλού.

H Άνγκελα Μέρκελ πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, και Φρίντριχ Μερτς / AP / Christoph Soeder

Μετά την πτώση των Χριστιανοδημοκρατών από την εξουσία το 2021, ο Μερτς ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος και το ώθησε προς τα δεξιά σε θέματα μετανάστευσης και άλλων ζητημάτων. Εστίασε κυρίως στην οικονομία, υποσχόμενος να άρει ρυθμίσεις και να μειώσει τους φόρους για να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη.

2. Ο Τραμπ και το ΝΑΤΟ στην ατζέντα

Όταν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς έδωσε μια ομιλία στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα, επικρίνοντας την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ για τον αποκλεισμό ακραίων κομμάτων, ξύπνησε την – κατά τα άλλα – νωθρή προεκλογική εκστρατεία. Οι απειλές του Τραμπ για εμπορικό πόλεμο και μειωμένη στρατιωτική προστασία είχαν ήδη ανησυχήσει τους Γερμανούς, αλλά η ομιλία και η επακόλουθη αλλαγή στάσης του αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία προκάλεσαν σχεδόν πανικό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 65% των Γερμανών ψηφοφόρων ανησυχεί ότι η Γερμανία είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

3. Ο Μασκ δεν φάνηκε να επηρεάζει τους ψηφοφόρους

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διπλασίασε το ποσοστό της σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, κυρίως προσελκύοντας ψηφοφόρους δυσαρεστημένους με το μεταναστευτικό. Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ήρθε πρώτη, μπροστά από το κόμμα του Μερτς.

Ωστόσο, το ποσοστό της AfD φαίνεται να έμεινε κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις πριν από έναν χρόνο. Παρά τη δημόσια υποστήριξη από τον Βανς και την στήριξη σε κάθε ευκαιρία του δισεκατομμυριούχου συμβούλου του Τραμπ, Έλον Μασκ, η αναμενόμενη ώθηση δεν πήρε σάρκα και οστά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (αριστερά) με τον Έλον Μασκ (δεξιά) EPA/WILL OLIVER4. Η έκπληξη της βραδιάς

Δύο μήνες πριν, η Αριστερά (Die Linke) φαινόταν να καταρρέει. Η δημοφιλέστερη εκπρόσωπός της, Σάρα Βάγκενκνεχτ, δημιούργησε νέο κόμμα πέρυσι, φιλικότερο προς τη Ρωσία και αυστηρότερο στο μεταναστευτικό. Πολλοί την ακολούθησαν.

Ωστόσο, το Die Linke κατάφερε να ανακάμψει μέσα σε λίγους μήνες, φτάνοντας σχεδόν στο 9% των ψήφων και κατακτώντας περισσότερες από 60 έδρες στο κοινοβούλιο.

5. Ο Σολτς αποχωρεί, αλλά το κόμμα του συνεχίζει

Παρά τις προβλέψεις για τρίτη θέση, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμενε μέχρι τέλους ότι θα διατηρήσει τη θέση του. Έκανε λάθος. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 16%, τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Ο Όλαφ Σολτς αναγνώρισε την ήττα του μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων του εκλογικού αποτελέσματος και παραδέχτηκε ότι έχει την ευθύνη αυτού του πικρού αποτελέσματος. Στη συνέχεια συνεχάρη τον συντηρητικό αντίπαλό του Φρίντριχ Μερτς.

Όλαφ Σολτς, ο μεγάλος ηττημένος των γερμανικών εκλογών με 16,4% / REUTERS / Lisi Niesner

«Αυτό είναι ένα πικρό εκλογικό αποτέλεσμα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είναι επίσης μια εκλογική ήττα», δήλωσε ο Σολτς σε μια πρώτη αντίδραση.

Παρόλα αυτά, το κόμμα του αναμένεται να γίνει ο νεότερος εταίρος σε μια κυβέρνηση υπό τους Χριστιανοδημοκράτες, επιστρέφοντας στον γνώριμο ρόλο του, όπως επί Μέρκελ, παρέχοντας σταθερότητα σε ταραχώδεις καιρούς για τη Γερμανία.

 

To άρθρο Ανάλυση NYT για εκλογές στη Γερμανία: Ο Μερτς που καλείται να κάνει το θαύμα, η ήττα Μασκ και η έκπληξη της βραδιάς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα