Ανάλυση NYT για συνάντηση Μακρόν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Βαθύ το χάσμα παρά την επίδειξη φιλίας και τα χαμόγελα

10:46 25/2/2025 - Πηγή: NewsIt

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν χθες Δευτέρα (24.02.2025) ανήμερα της επετείου τριών ετών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε φιλικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τις έντονες διαφορές τους για το Ουκρανικό, αναφορικά με την πρόταση του Τραμπ για μια γρήγορη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, καταδεικνύοντας το χάσμα μεταξύ των

Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Ανήμερα της τρίτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Τραμπ και Μακρόν δεν μπόρεσαν παρά να διαφωνήσουν για τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία, τον ρόλο της κάθε πλευράς στη σύγκρουση και την πιθανή επίλυσή της.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως δικτάτορα, αφού αποκάλεσε δικτάτορα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι σαφές ότι η Ρωσία «είναι ο επιτιθέμενος» στη σύγκρουση, θέμα για το οποίο ο Τραμπ αμφιταλαντεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι προσπαθεί να διευθετήσει μια τέτοια κατάπαυση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Είπε ότι θα μπορούσε να πάει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία.

Στην πρώτη τους συνάντηση μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησαν να διατηρήσουν μια φιλική ατμόσφαιρα, ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις, αγκαλιές και χειραψίες. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, το βαθύ ρήγμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες παρέμεινε εμφανές.

Η συνάντηση άλλωστε πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ και η Γαλλία «διασταύρωναν τα ξίφη τους» στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την επιθετικότητα της Ρωσίας. Ενώ η Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας τάχθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας, η κυβέρνηση Τραμπ διαφώνησε και συστρατεύθηκε με τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και τη Λευκορωσία.

Το βαθύ χάσμα ήταν εμφανές χθες στις πρωτεύουσες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σημειώνουν στην ανάλυσή τους οι New York Times.

Ενώ ο Πύργος του Άιφελ, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες φωτίστηκαν τη Δευτέρα με μπλε και κίτρινα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, ο Λευκός Οίκος δεν κατέβαλε την οποιαδήποτε προσπάθεια να δείξει την στήριξή του στον ουκρανικό λαό.
Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ έδιναν το παρών στο Κίεβο, ο Ντόναλντ Τραμπ επικεντρωνόταν στη σφράγιση μιας συμφωνίας που θα αποζημίωνε τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική βοήθεια που έχουν προσφέρει.

Φιλοφρονήσεις, αγκαλιές και… διορθώσεις 

«Νομίζω ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας τις προσπάθειές του να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είχαμε κάποιες πολύ καλές συνομιλίες με τη Ρωσία. Είχαμε κάποιες πολύ καλές συνομιλίες και με άλλους δρώντες και προσπαθούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Τραμπ και Μακρόν στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον / REUTERS / Brian SnyderΗ συνάντηση Μακρόν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο / REUTERS / Evelyn Hockstein

Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Μόσχα εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία – κάτι που προέβλεψε ότι μπορεί να συμβεί τις επόμενες κιόλας εβδομάδες. Αυτό θα τον καθιστούσε τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που θα επισκεπτόταν τη Ρωσία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Μακρόν μπορεί να αποκάλεσε τον πρόεδρο «αγαπητό Ντόναλντ» και να χρησιμοποίησε επανειλημμένα λέξεις όπως «φιλία» και «κοινή ατζέντα», ωστόσο φρόντισε να προβάλλει διακριτικά τις αντιρρήσεις του.

«Αυτή η ειρήνη δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. «Δεν πρέπει να σημαίνει κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις. Αυτή η ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως δεν έκανε καμία αναφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας ή την ουκρανική κυριαρχία, αρνήθηκε να αποκαλέσει τον Πούτιν δικτάτορα και δήλωσε ψευδώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δαπανήσει τρεις φορές περισσότερα χρήματα για τον πόλεμο από ό,τι η Ευρώπη.

Ο Μακρόν, φροντίζοντας να μην προκαλέσει τον Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία ευθύνεται για τον πόλεμο, όχι η Ουκρανία, και διόρθωσε τους ισχυρισμούς του προέδρου σχετικά με την ευρωπαϊκή βοήθεια. «Η Ευρώπη δανείζει τα χρήματα στην Ουκρανία και παίρνει πίσω τα χρήματά της» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Εμανουέλ Μακρόν να τον ακουμπά στο χέρι, λέγοντάς του «Όχι, στην πραγματικότητα, για να είμαστε ειλικρινείς, πληρώσαμε. Πληρώσαμε το 60% της συνολικής προσπάθειας».

Αναλυτές μίλησαν για απάντηση από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν στον Ντόναλντ Τραμπ, για το καψόνι που του έκανε ο αμερικανός πρόεδρος προσερχόμενος στον Λευκό Οίκο, που αντί να τον υποδεχθεί ο ίδιος στην είσοδο του Λευκού Οίκου, η υποδοχή του προέδρου της Γαλλίας έγινε από την επικεφαλής Πρωτοκόλλου για τον Λευκό Οίκο, Μόνικα Κρόουλεΐ.

Μία κίνηση που φάνηκε να ενοχλεί τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πρόκειται για μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα με τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο Τραμπ στον Νετανιάχου, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να μην κατάφερε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες – όπως είχε υποσχεθεί επανειλημμένα προεκλογικά – ωστόσο υποστήριξε ότι οι συνομιλίες του με τον Πούτιν θα μπορούσαν να τερματίσουν τον πόλεμο «μέσα σε εβδομάδες, αν είμαστε έξυπνοι».

Παράλληλα τόνισε την απαίτησή του να παραχωρήσει η Ουκρανία τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπληρώσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο / REUTERS / Evelyn HocksteinΟ πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον / REUTERS/Evelyn Hockstein

Παρά τις αντιρρήσεις Ζελένσκι, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ήταν «πολύ κοντά» σε μια συμφωνία. «Ο Ζελένσκι θα μπορούσε να έρθει στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει την συμφωνία αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη», ισχυρίστηκε ο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δεν έκρυψε την δυσπιστία του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας πως οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία θα πρέπει να «ελέγχεται και να επαληθεύεται».

Έκανε μάλιστα επανειλημμένα αναφορά σε δύο παλαιότερες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός – τις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ – που υπογράφηκαν και στη συνέχεια παραβιάστηκαν μετά την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

Απαντώντας ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να «κάνει μια συμφωνία», χωρίς ωστόσο να αναφέρει τι πρέπει να εγκαταλείψει η Μόσχα ή ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να διαπραγματευτεί.

«Πιστεύω πραγματικά ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ για τον Πούτιν. «Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά πιστεύω ότι θέλει να κλείσει μια συμφωνία».

Πρόσθεσε δε ότι έχει μιλήσει με τον Πούτιν για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν ευρωπαίοι στρατιώτες στην Ουκρανία – ως εγγυήτρια δύναμη – και ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συμφωνούσε με αυτό.

Ο Μακρόν – ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ιδέας μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης – δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Τραμπ στο ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Κάλεσε ωστόσο τις ΗΠΑ να «σταθούν αλληλέγγυες».

 

To άρθρο Ανάλυση NYT για συνάντηση Μακρόν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Βαθύ το χάσμα παρά την επίδειξη φιλίας και τα χαμόγελα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση NYT, Μακρόν – Τραμπ, Λευκό Οίκο, Βαθύ,analysi NYT, makron – trab, lefko oiko, vathy