Ανησυχία για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία εν μέσω έξαρσης ιώσεων - Γονείς «στοκάρουν» φάρμακα και αντιβιώσεις

08:04 9/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Μαζί με το πρώτο κουδούνι του σχολείου μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, ξεκινά και ο «πονοκέφαλος» των γονιών για το πώς θα πάνε τα παιδιά τους στις τάξεις τους, χωρίς να κολλήσουν γρίπη, κορονοϊό ή άλλη ίωση.

Τα παιδιά να φοράνε μάσκα, τώρα που οι λοιμώξεις του αναπνευστικού «κάνουν πάρτυ» είναι το μήνυμα του Προέδρου της Ένωσης ελεύθερων επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνου Νταλούκα που μίλησε στο newsit.gr για το άνοιγμα των σχολείων

και την διάχυτη ανησυχία των γονιών για την υγεία των παιδιών τους. Κι αυτό γιατί ήδη διανύουμε ένα διάστημα κατά το οποίο παρατηρείται μεγάλη έξαρση των ιώσεων και της γρίπης.

Ο Κωνσταντίνος Νταλούκας μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει: «Εμείς σαν ομοσπονδία είχαμε προτείνει και πριν από δυόμισι μήνες την προαιρετική χρήση μάσκας. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε άδικο. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στο μέτρο αυτό κυρίως τώρα που οι λοιμώξεις του αναπνευστικού η γρίπη ο κορονοϊός, ο ιός RSV και παρόμοιοι ιοί του αναπνευστικού “κάνουν πάρτυ” στον παιδικό πληθυσμό. Είναι πάρα πολλά παιδιά άρρωστα, έχουμε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεια, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα ιατρεία στενάζουν. Δυστυχώς, η γρίπη αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Είμαστε στην καρδιά της γρίπης. Οι ιογενείς λοιμώξεις καταπονούν το ανοσοποιητικό σύστημα, το αδρανοποιούν εν μέρει και αυτό εξηγεί και το φαινόμενο αυτών των πολλαπλών ιώσεων. Δηλαδή το ίδιο παιδί, στο διάστημα που είναι άρρωστο από γρίπη, κολλάει και μικροβιακές λοιμώξεις, όπως στρεπτόκοκκος, πνευμονιόκοκκος κλπ».

Χρήση μάσκας σε παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα και σε παιδιά που ζουν με ευπαθή άτομα

Ο προέδρος της Ένωσης ελεύθερων επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής εξηγεί ότι «εμείς δίνουμε ισχυρή σύσταση στους γονείς των παιδιών οι οποίοι έχουν στο σπίτι ευπαθές άτομο κυρίως στη γρίπη και τον κορονοϊό και στους γονείς που το παιδί τους ανήκει το ίδιο σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (π.χ. μπορεί να είναι ένα παιδί το οποίο έχει διαβήτη, πάσχει από άσθμα ή είναι σε ανοσοκαταστολή και παίρνει κορτιζόνη για διάφορες καταστάσεις), τα παιδιά αυτά να φορέσουν μάσκα στο σχολείο, μέσα στις τάξεις. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι γονείς ώστε αν το παιδί αρρωστήσει να λάβουν μέτρα και στο σπίτι, να μην κολλήσουν τα ευπαθή άτομα και να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και να ζητήσουν αμέσως την εξέταση του παιδιού. Αυτό που λέμε είναι να φοράνε την μάσκα τους, να πλένουν τα χέρια τους και γενικά να προσέχουν».

Πολλοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Όπως μας αναφέρει ο κ.Νταλούκας «πολλοί γονείς μου τηλεφώνησαν για να πάρουν τη γνώμη μου, αλλά το είχαν προαποφασίσει να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο τώρα που ξεκινάνε τα σχολεία. Υπάρχει ένα τέτοιο ρεύμα. Ειδικά, οι γονείς παιδιών που τις προηγούμενες μέρες τα παιδιά τους ήταν άρρωστα δεν έχουν άδικο. Είναι ταλαιπωρημένος ο οργανισμός τους».

Δύσκολη εξίσωση το τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά κάτω των 2 ετών

«Για τα μικρότερα παιδιά δηλαδή αυτά που είναι κάτω των 2 ετών και πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς” όπως αναφέρει, μιλώντας στο newsit.gr ο Κωνσταντίνος Νταλουκας «είναι πιο δύσκολη απάντηση ακόμα γιατί πράγματι αυτά τα μωρά κινδυνεύουν. Η εξίσωση είναι δύσκολη. Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση και εξαρτάται και από την οικογένεια. Αν υπάρχει ευπαθές άτομο μέσα στην οικογένεια το παιδί πρέπει να φορέσει οπωσδήποτε μάσκα, να του επιστήσουν την προσοχή να προσέχει στο σχολείο, στις επαφές με τα άλλα παιδιά και στην πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων το παιδί αυτό πρέπει να απομονωθεί από τα ευπαθή άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι. Αν το ίδιο ανήκει σε μία ευπαθή ομάδα, πρέπει αμέσως οι γονείς να ζητήσουν από τον παιδίατρο να το εξετάσει, γιατί όλες αυτές οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αρκετές φορές – όχι πάντα – κάνουν επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία, η ωτίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα κτλ. Μπορεί οι γονείς στην αρχή να μην μπορέσουν να το καταλάβουν και να ξεφύγει το “πράγμα”».

«Κακές συνήθειες» γονέων που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για το παιδί

Σύμφωνα με τον κ.Νταλουκα «τελευταία οι γονείς έχουν αποκτήσει μία συνήθεια να παίρνουν από το φαρμακείο τεστ γρίπης και κορονοϊού και το κάνουν στα παιδιά. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου είναι μία λάθος τακτική διότι έτσι υπάρχει πιθανότητα πρώτον να γίνει λάθος λήψη και να ησυχάσουμε όλοι ότι το παιδί δεν έχει κολλήσει και ότι έχει κάτι άλλο, μία απλή ίωση κτλ. Αυτά είναι όταν βγαίνει αρνητικό το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που βγει θετικό αποτέλεσμα του τεστ έχω κάποιους γονείς που με έχουν καλέσει στο τηλέφωνο και μου είπαν ότι το παιδί βγήκε θετικό στη γρίπη.

Άλλοι γονείς όμως δεν έχουν παιδίατρο και περιμένουν μια-δυο μέρες για να του περάσει, όμως εν τω μεταξύ μπορεί το παιδί ήδη να έχει ξεκινήσει να κάνει κάποια επιπλοκή, κάποια ακροαστικά, πνευμονία. Άρα χρειάζεται εξέταση από τον παιδίατρο».

Κάποια παιδιά και ενήλικες πρέπει να πάρουν προληπτική αγωγή

«Επιπλέον, κάποια από τα παιδιά και κάποιοι ενήλικες πρέπει να πάρουν προληπτική αγωγή, δηλαδή για παιδιά, ηλικίας κάτω των 2 ετών πρέπει να πάρουν ταμιφλού και επειδή δεν υπάρχει σιρόπι, πρέπει να εξηγήσουμε στους γονείς πώς θα φτιάξουνε το ταμιφλού με την κάψουλα. Αυτό δεν είναι σωστό να το κάνουμε. Συνεπώς πρέπει οι γονείς να τηλεφωνούν στον παιδίατρο τους ή να τα πηγαίνουν στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να τα εξετάσουν» σημείωσε ο κ. Νταλούκας.

Γονείς «στοκάρουν» φάρμακα και αντιβιώσεις

Τώρα που υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, ο Κωνσταντίνος Νταλουκας επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση φαρμάκων. Πάνε οι γονείς και παίρνουν ο,τι φάρμακα θέλουν, στοκάρουν τα φάρμακα γιατί – όπως μου λένε – θέλουν να έχουν αντιβιωτικά και εισπνεόμενα στην άκρη. Αν ο καθένας από μας στοκάρει και δύο αντιβιωτικά κτλ αύριο το πρωί δεν θα υπάρχουν φάρμακα για άλλα παιδιά που τα χρειάζονται» λέει στο newsit.gr καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Ένωσης ελεύθερων επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

To άρθρο Ανησυχία για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία εν μέσω έξαρσης ιώσεων - Γονείς «στοκάρουν» φάρμακα και αντιβιώσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα