«Ανθεκτικές» οι επενδύσεις στην Ελλάδα παρά τον κορονοϊό – Τι δείχνει μελέτη της PwC
Παρά την γενικότερη κρίση που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις «μαγνητίζουν» επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο. Το 2020, σύμφωνα με την PwC πραγματοποιήθηκαν 59 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων αξίας 4,1 δις. ευρώ, όταν το 2019 υλοποιήθηκαν 85 επιχειρηματικές συμφωνίας αξίας 4,3 δισ. ευρώ. H χώρα μας αποδείχθηκε ανθεκτική, καθώς εν μέσω της πανδημίας, η οικονομία της συρρικνώθηκε σε ποσοστό 8,2% σε ετήσια βάση, έναντι δυσμενέστερων προβλέψεων.
Σύμφωνα
Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Η χώρα μάς, παρά τις δημοσιονομικές επεκτάσεις που απαιτήθηκαν λόγω της πανδημίας, κατάφερε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών που είχε χτίσει την τελευταία περίοδο, σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποτυπώνεται στην άντληση ρευστότητας μέσω 5 εκδόσεων ομολόγων, με ιδιαίτερα ευνοϊκές αποδόσεις».
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο αριθμός των Ε&Σ μειώθηκε κατά 31% το 2020, όμως η μέση αξία συναλλαγής αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, αντανακλώντας μια μεταστροφή προς μεγαλύτερες συναλλαγές.
Αυξάνεται η συμμετοχή ξένων επενδυτώνΣυγκεκριμένα, το 2020, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υλοποιήθηκαν 10 συναλλαγές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (>€100εκ.), έναντι 8 το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10 μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές, στις 8 συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, αναδεικνύοντας την τάση προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Διαφοροποίηση σημειώνεται και στην κατεύθυνση των συναλλαγών σε σχέση με το 2019, με τις εισερχόμενες συναλλαγές να μειώνονται σε αριθμό κατά 22 συναλλαγές, άλλα να αυξάνονται σε όρους μέσης αξίας κατά 46 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι εγχώριες συναλλαγές αυξήθηκαν οριακά σε αριθμό (κατά 2 συναλλαγές) ενώ διπλασιάστηκε η μέση αξία τους. Συνολικά, η αγορά Ε&Σ οδηγήθηκε από εγχώριες συναλλαγές οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο μικρές και οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια, ενώ οι εισερχόμενες και εξερχόμενες συναλλαγές ήταν λιγότερες σε αριθμό αλλά με υψηλότερο μέσο μέγεθος.
Η τεχνολογία στο «μικροσκόπιο» των επενδυτώνΣε αντίθεση με το 2019 όπου υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, το 2020 κυριάρχησε ο κλάδος των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ, Τεχνολογία), όπου πραγματοποιήθηκαν 14 συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται και στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. Skroutz, Instashop, caremarket) με υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κλάδος της Ενέργειας με 9 συναλλαγές, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης μετάβασης που επιχειρείται προς ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.
Ο Κυριάκος Ανδρέου σημειώνει: «Οι προβλέψεις για μετά το πέρας της πανδημίας είναι θετικές. Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υψίστης σημασίας καθώς χρειάζεται να κατευθυνθούν προς παραγωγικές επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις δημιουργώντας δυνατότητες για ισχυρή ανάκαμψη και ενδυνάμωση της παραγωγικής δομής της χώρας. Η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναφορικά με την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, αναδεικνύοντας το δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσει η χώρα και μετά την πανδημική κρίση συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων».
Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: «Το 2020, ήταν μια διαφορετική χρονιά με πολλές δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα. Αναπόφευκτα οι συνθήκες της πανδημίας οι οποίες και αναχαίτισαν την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επηρέασαν την αγορά των E&Σ καταγράφοντας μείωση του αριθμού των συναλλαγών. Ωστόσο, η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε δίνοντας την ευκαιρία για διατήρηση του momentum της προηγούμενης χρονιάς παρά το γεγονός της μη ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων, λόγω της πανδημίας. Οι προβλέψεις για το 2021 είναι θετικές καθώς αναμένεται το άνοιγμα των αγορών και η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που ‘πάγωσαν’ κατά το 2020».
Και τα τρόφιμα στο «μικροσκόπιο» των επενδυτώνΟ Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, σημείωσε: «Το 2020 παρατηρήσαμε εξαιρετική δυναμική συναλλαγών σε κλάδους που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές καθώς και τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Η χώρα μας πλέον αντιμετωπίζεται ως περιβάλλον χαμηλού ρίσκου με αποδόσεις οι οποίες ακόμα υπερβαίνουν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Η διαφοροποίηση αυτή των αποδόσεων τείνει να εξαλειφθεί οδηγώντας σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Το 2021 αναμένουμε εξίσου υψηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον στους ίδιους κλάδους καθώς και στον τομέα των τροφίμων, με άνοδο του επιπέδου των συναλλαγών τόσο σε αριθμό αλλά και σε αξία».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ βάσει αριθμού συναλλαγών και βάσει αξίας συναλλαγών σε συναλλαγές μεταξύ $ 10εκ.-$300εκ.
To άρθρο «Ανθεκτικές» οι επενδύσεις στην Ελλάδα παρά τον κορονοϊό – Τι δείχνει μελέτη της PwC δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξαφνικό τέλος για χιλιάδες δίκες υπερχρεωμένων νοικοκυριών
- Γκάφα Τσίπρα με τη σύλληψη του Ξηρού
- Νέο δίπλωμα οδήγησης: Άνοιξε η εφαρμογή, καταθέστε online τα δικαιολογητικά
- Κρήτη: Σπαρακτικό σκηνικό στο ΠΑΓΝΗ - Αεροβάπτισμα για τον δίχρονο Ζαχαρία
- Έφυγε από τη ζωή ο χορευτής Βαγγέλης Παππάς
- Η έφηβη με το τεράστιο μεσαίο δάχτυλο που κάνει θραύση στο TikTok
- Αγνοείται εδώ και 10 ημέρες ο αδερφός του Δημήτρη Άνθη
- Τροχαίο στην Λιοσίων μετά από καταδίωξη κλεμμένου Ι.Χ - Τέσσερις τραυματίες
- Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Σταϊκούρας: Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας
- Lockdown: Έρχονται 4 μέτρα χαλάρωσης με άμεση ισχύ και στη Θεσσαλονίκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τροχαίο στη Βουλή: Η μητέρα του σώθηκε από τη δωρεά οργάνων του Ιάσωνα (video)
- Απογοητευτική η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση Κικίλια για βοήθεια στο ΕΣΥ - Πόσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή
- Μπερτζελέτος & ΑΦΟΙ ΑΕ: Απάντηση σε δημοσίευμα
- Κρούσματα: Δύσκολη μέρα και σήμερα με μεγάλο αριθμό
- Θεσσαλονίκη: Φρένο στα γκάζια – Μειώνονται τα όρια ταχύτητας
- ΠΑΟΚ: Ξαφνικό πρόβλημα με Καγκάβα
- Πιάστηκαν στα πράσα να «παγιδεύουν» ΑΤΜ τράπεζας για να κλέψουν τα στοιχεία καρτών
- SOS από τον ΟΗΕ για φρικτά βασανιστήρια σε επιστήμονα καταδικασμένο για κατασκοπεία στο Ιράν
- Good Job Nicky: Γιατί δεν τραγουδάει ποτέ στα ελληνικά
- Παναθηναϊκός: Επιστροφές ενόψει Αστέρα Τρίπολης, νέες ενοχλήσεις για Βέλεθ
- Τελευταία Νέα NewsIt
- «Ανθεκτικές» οι επενδύσεις στην Ελλάδα παρά τον κορονοϊό – Τι δείχνει μελέτη της PwC
- Δίπλωμα οδήγησης: Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικαιολογητικών στην Αττική
- Ο Βόλος ανανέωσε το συμβόλαιο του Νίνη
- Kanye West: «Κολυμπάει» στο χρήμα και είναι ο πλουσιότερος μαύρος στην ιστορία των ΗΠΑ
- Θεσσαλονίκη: Φρένο στα γκάζια – Μειώνονται τα όρια ταχύτητας
- Εκτοξεύτηκε η μετοχή της Volkswagen μετά την ανακοίνωση ότι θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων
- Good Job Nicky: Γιατί δεν τραγουδάει ποτέ στα ελληνικά
- ΠΑΟΚ: Ξαφνικό πρόβλημα με Καγκάβα
- Mytilineos: Ολοκλήρωσε σημαντικό έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Σκωτία
- Τι ευχήθηκε ο Πούτιν στον Μπάιντεν που τον είπε «φονιά»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Χαστούκι» Ε.Ε. στην Τουρκία: Συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα
- Έκθεση ιδεών από Χρυσοχοϊδη με ακροβασίες σε μία «Λευκή Βίβλο» της Αστυνομίας
- NASA: Οι πρώτοι ήχοι από τον Άρη - Ο θόρυβος που προβληματίζει τους επιστήμονες
- Γιατί τώρα ο Ρούτε μπορεί να είναι πλέον πιο φιλικός με τον Νότο
- Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Διαδικτυακές προβολές από 6 ως 14 Απριλίου [βίντεο]
- Πυρά από την αντιπολίτευση σε Ερντογάν
- Μήπως δεν βγαίνει το γλυκό, γιατί είναι μεγάλο το αυγό;
- Chinese girls have become more popular.CEO of worldwide Matchmaking Agency Ltd.
- Χάρτης ECDC: Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα - Ο δείκτης θετικότητας
- Απάντηση Ραγκούση σε Μητσοτάκη με αναφορές σε Σαμαρά και Ιουλιανά