Αντίστροφη μέτρηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ

06:56 29/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει μπει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), μετά το «πράσινο» φως που έλαβαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και αυτήν την εβδομάδα το εν λόγω να έρθει στο τραπέζι των αρμόδιων υπουργείων. Οι βασικοί πυλώνες των αλλαγών αυτών που προτείνονται αφορούν

από τη μία το απαρχαιωμένο φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ και από την άλλη τους πολλαπλούς περιορισμούς που υπάρχουν, είτε ως προς το είδος των επενδύσεων τους είτε ως προς τη χρηματοδότηση.

Το υφιστάμενο έξαλλου θεσμικό πλαίσιο για τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ χρονολογείται από το 1999, με αποτέλεσμα σήμερα να κρίνεται ιδιαίτερα περιοριστικό και δυσλειτουργικό.

Βασικός στόχος των ΑΕΕΑΠ είναι να αλλάξει ο νόμος για τους τομείς που μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να σταματήσει ο περιορισμός που τις εμποδίζει να έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές εκτός ακινήτων. Συγκεκριμένα, ζητείται να μπορούν να επενδύουν πάνω από το 25% του ενεργητικού τους σε οικιστικά ακίνητα.

Επίσης, επιδιώκουν να μπορούν να λειτουργήσουν οι ίδιες τα ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και να μην υποχρεούνται να τα παραχωρήσουν σε κάποιον τρίτο.

Ένα ακόμη στοιχείο που χρήζει αλλαγής αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των υφιστάμενων κτιρίων, κάτι που επίσης δεν επιτρέπεται με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί και η υψηλή φορολογία που υπάρχει στις συγκεκριμένες εταιρείες, η οποία τις εμποδίζει να υλοποιούν χωρίς προβλήματα το επενδυτικό τους πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι  ΑΕΕΑΠ πληρώνουν έναν ειδικό φόρο, ο οποίος ήταν αρχικά σταθερός, αλλά από το 2007 ο συντελεστής συνδέθηκε με το επιτόκιο της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα σήμερα όσο αυξάνονται τα επιτόκια να αυξάνεται και ο συντελεστής φορολόγησης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση πρόκειται να δημιουργηθεί ένας συντελεστής, ο οποίος θα έχει ανώτατο και κατώτατο όριο, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η εξάρτηση από την άνοδο των επιτοκίων. 

Ακόμη, οι εταιρείες σήμερα όχι μόνο πληρώνουν κανονικά το σύνολο του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, αλλά επιπλέον δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε κάποια έκπτωση. Επίσης, δεν μπορούν ούτε να προχωρήσουν σε αποσβέσεις, όπως μια ανώνυμη εταιρεία.

Έτσι, μεταξύ των αλλαγών που ζητούνται είναι η μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Να σημειωθεί τέλος ότι οι ΑΕΕΑΠ φορολογούνται και επί του υπολοίπου των καταθέσεών τους, (ταμειακά διαθέσιμα) μία επιβάρυνση που λειτουργεί πιεστικά ιδιαίτερα όταν έχουν αντλήσει κεφάλαια από την αγορά και μεσολαβεί χρόνος για τη διάθεσή τους σε νέες αγορές ακινήτων.

Όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες του κλάδου, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει προκύψει μέσα από σωρεία παρεμβάσεων που έγιναν κατά καιρούς και πως θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να ξεκαθαρίσει πολλά υπάρχοντα «γκρίζα σημεία», αλλά και να άρει μια σειρά αντικινήτρων, προκειμένου ο θεσμός να λειτουργήσει προς όφελος των επενδυτών, της κεφαλαιαγοράς, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

To άρθρο Αντίστροφη μέτρηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντίστροφη, ΑΕΕΑΠ,antistrofi, aeeap