Από τους ATACMS στον Oreshnik – Το «ντόμινο» κλιμάκωσης σε πυρηνικές απειλές και οι «κόκκινες γραμμές» που ξεπέρασαν Δύση – Ρωσία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμπλήρωσε 1.000 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, η οποία ωστόσο έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο «θερμές» περιόδους στην μεταψυχροπολεμική εποχή αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS στη Ρωσία αλλά και ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος (Oreshnik) σε χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Η κλιμάκωση δεν έμεινε σε επίπεδο ρητορικής αλλά μεταφέρθηκε στο πεδίο της μάχης, αφού οι αμερικανικοί
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν η εβδομάδα που πέρασε ήταν σημείο αναφοράς, όπως αναφέρει το BBC, όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για την αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, που φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην πραγματικότητα το σενάριο μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Sgt. 1st Class Andrew Dickson/U.S. Army via AP
Η αρχή του «ντόμινο»Αργά το βράδυ της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2024, δημοσιεύθηκαν αναφορές ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους τύπου ATACMS εναντίον στόχων που βρίσκονται μέσα στο ρωσικό έδαφος, μια πολιτική απόφαση που αν ελήφθη καθυστερημένα, εντούτοις ικανοποίησε το Κίεβο, αφού ικανοποίησε ένα βασικό αίτημά του.
Μάλιστα, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν «έχασαν λεπτό» και μετά από κάποιες ώρες χτύπησαν αποθήκη πυρομαχικών και όπλων στην ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κάνουν το «βήμα παραπάνω» και να εγκρίνουν την παράδοση ναρκών κατά προσωπικού, που οι ουκρανικές δυνάμεις θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να ανακόψουν την ρωσική προέλαση στο μέτωπο επιχειρήσεων του Ντονμπάς.
Large explosions are seen at a major ammunition depot, GRAU arsenal in Karachev in the Bryank Oblast of Russia, located 115km from Ukraine
There is a possibility this is the first ATACMS strike on Russia during the war pic.twitter.com/EYnHADljHu
Η χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ήταν η αρχή του «ντόμινο» που ανάγκασε την Ρωσία να απαντήσει και τον Πρόεδρο Πούτιν να υπογράψει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2024, το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί τα κριτήρια για να εξαπολύσει η Μόσχα πυρηνική επίθεση.
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS
Ακόμα, προβλέπει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα κράτος που είναι μέλος ενός συνασπισμού (βλέπε ΝΑΤΟ) θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως επιθετικότητα εναντίον της από ολόκληρο τον συνασπισμό, στοχεύοντας την Δύση και την Ουκρανία.
Ωστόσο, το «ντόμινο» είχε πάρει την πορεία του και την επόμενη μέρα οι Βρετανοί έδωσαν άδεια στο Κίεβο για την χρήση πυραύλων cruise αέρος – εδάφους μεγάλης εμβέλειας τύπου Storm Shadow σε στόχους που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, μια στρατιωτική εγκατάσταση των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ χτυπήθηκε από ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με Storm Shadow. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει κατά των επιθέσεων με δυτικά όπλα και τώρα ήταν σειρά της να απαντήσει.
A massive attack of 12 missiles, presumably British-made Storm Shadows struck the Russian Kursk region. Russian air defense is not capable to stop this barrage. Debris on the ground supports the assumption that Storm Shadows are used.
Russia‘s red lines absolutely exposed as… pic.twitter.com/JXgD0fOrAf
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, η πόλη Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία χτυπήθηκε από τον καινούργιο βαλλιστικό πύραυλο τύπου Oreshnik, ο οποίος σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ήταν εξοπλισμένος με έξι πολεμικές κεφαλές και στο τερματικό στάδιο πτήσης του ανέπτυξε ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 11 Mach.
So, that’s what you wanted?
Well, you’ve damn well got it!
A hypersonic ballistic missile attack pic.twitter.com/lsKQHhMnif
Παρά τις αρχικές αναφορές ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης (21.11.2024) αποκάλυψε πληροφορίες για το νέο «υπερόπλο» της Ρωσίας που μπορεί να χτυπήσει κάθε πόλη της Δύσης και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.
Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς σε πεδίο μάχης και η Μόσχα έστειλε ξεκάθαρο «μήνυμα» σε Δύση και Ουκρανία ότι είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της.
Χθες, Παρασκευή (22.11.2024) ο Πούτιν έκανε «ρελάνς», λέγοντας πως η Ρωσία θα ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του νέου βαλλιστικού πυραύλου και ότι θα πραγματοποιηθούν νέες εκτοξεύσεις «δοκιμαστικά» εναντίον της Ουκρανίας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβαν ότι η Ρωσία προχώρησε στην επίθεση αυτή ως «αντίποινα» στα δυτικά πλήγματα με ATACMS και Storm Shadow.
The tests of the Oreshnik were successful, I congratulate you on this, we will continue the tests – Vladimir Putin
Putin holds meeting with Defense Ministry leadership and defense industry representatives
He looks very pleased pic.twitter.com/ORzFlJ8S23
Τα επόμενα βήματα και οι «κόκκινες γραμμές»
Ο αρχισυντάκτης του BBC που εξειδικεύεται στα θέματα της Ρωσίας, Στιβ Ρόζενμπεργκ, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ είναι αρκετά πιθανό ούτε ο ίδιος ο Πούτιν να γνωρίζει, αφού πλέον έχουν ξεπεραστεί οι «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει τόσο η Μόσχα όσο και η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό που μπορεί υποστηρίζει ο Ρόζενμπεργκ είναι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος λειτουργεί με βάση τα συναισθήματά του και η άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος και αυτός λειτουργεί αρκετά παρορμητικά, μπορεί να φέρει μια διαφορετική τροπή στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για τον σύντομο τερματισμό της εισβολής αλλά και η απέχθειά του για την τεράστια αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, με έμμεσες «αιχμές» κατά του ΝΑΤΟ, προφανώς ικανοποιούν το Κρεμλίνο.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι απίθανο Τραμπ και Πούτιν να συζητήσουν, οπότε η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων δεν είναι μια λογική απόφαση για την ρωσική πλευρά. Ωστόσο, ο Τραμπ αναλαμβάνει την εξουσία σε δύο μήνες και η κατάσταση στο πεδίο των επιχειρήσεων είναι αρκετά ρευστή, με αποτέλεσμα οι συνθήκες που επικρατούν επί του παρόντος, να έχουν αλλάξει τον Ιανουάριο του 2025.
Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος για μια παγκόσμια σύγκρουση και μια πυρηνική κλιμάκωση είναι ξανά στο προσκήνιο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά και απόλυτη βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει.
To άρθρο Από τους ATACMS στον Oreshnik – Το «ντόμινο» κλιμάκωσης σε πυρηνικές απειλές και οι «κόκκινες γραμμές» που ξεπέρασαν Δύση – Ρωσία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ολυμπιακός για Μούσα – Τη μεταγραφή της χρονιάς οι Αγγελόπουλοι!
- Το τελευταίο αντίο στον ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα - Δείτε φωτογραφίες
- Τα σχέδια του Σαμαρά και οι… μνηστήρες
- Μακάβριο λάθος στην Ινδία: 25χρονος ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγες στιγμές πριν από την καύση του
- Πάτρα: Γιώργος Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή
- Απίστευτο: Συνεργείο με 12 εργάτες μάζευε για μέρες ελιές σε ξένο χωράφι στο Νεοχώρι Μεσολογγίου
- Ευθύμης Λέκκας: «Δεν έχουμε εικόνα τι συμβαίνει κάτω από τον μπαζωμένο Ιλισσό»
- Τρένο: Το ελβετικό ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία του θα… σώσει την κληρονομιά του
- Βρέφος στην Άμφισσα γεννήθηκε νεκρό με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – Λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα καταγγέλουν οι γονείς
- Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τέλεσε τα θυρανοίξια μικρού ναού στη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τι απαντά η δικηγόρος της Ειρήνης Μουρτζούκου ότι η 24χρονη παρίστανε την Πόπη σε δημοσιογράφους - «Αυτό το στοιχείο δεν την ενοχοποιεί»
- Μελίνα Νικολαΐδη και Δημήτρης Φιντιρίκος κέντρισαν τα βλέμματα σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας
- Τραμπ και Ρούτε συζήτησαν για τα παγκόσμια προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ
- ΕΒΕΑ: Σχέδιο νοθείας στις εκλογές καταγγέλλει ο Νίκος Σοφιανός
- Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Λένα Δροσάκη στην πρώτη κοινή συνέντευξη μετά το διαζύγιο με στιγμές αμηχανίας
- 17 Κλωστές: Καταδικασμένη η προσπάθεια Καστελάνη για νέα αρχή
- Άγιος Ανδρέας, ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα
- WRC: Τεράστια αγωνία στην Ιαπωνία – Δύο βαθμούς θέλει ο Νεβίλ για να πάρει αύριο τον τίτλο
- Το αρχοντικό των Μπενιζέλων: H «άγνωστη» ιστορία του παλαιότερου σπιτιού της Αθήνας
- 25χρονος στην Ινδία ζωντάνεψε λίγο πριν από την καύση του – Η παράλειψη του γιατρού, η νεκροψία που δεν έγινε και το μοιραίο
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Από τους ATACMS στον Oreshnik – Το «ντόμινο» κλιμάκωσης σε πυρηνικές απειλές και οι «κόκκινες γραμμές» που ξεπέρασαν Δύση – Ρωσία
- Κατερίνα Γκαγκάκη: Απόλαυση ο Ανδρέας Μικρούτσικος, αδικημένη η Ιωάννα Μαλέσκου
- Οι 10 ταινίες που βλέπουν όλοι αυτή την στιγμή στον Netflix
- «Π@@@@ των Ρώσων» - Οι ultras της Ζαλγκίρις έβρισαν τον δήμαρχο του Κάουνας στο ματς με τον Παναθηναϊκό
- Νίκος Οικονομόπουλος: Εικόνες από την πρεμιέρα του τραγουδιστή σε ένα κέντρο που δεν έπεφτε καρφίτσα
- Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- WRC: Τεράστια αγωνία στην Ιαπωνία – Δύο βαθμούς θέλει ο Νεβίλ για να πάρει αύριο τον τίτλο
- Τι απαντά η δικηγόρος της Ειρήνης Μουρτζούκου ότι η 24χρονη παρίστανε την Πόπη σε δημοσιογράφους - «Αυτό το στοιχείο δεν την ενοχοποιεί»
- 17 Κλωστές: Καταδικασμένη η προσπάθεια Καστελάνη για νέα αρχή
- Νίκος Αλιάγας: Χορός και τσάμικο με φόντο τον Πύργο του Άιφελ - Viral το βίντεο στα social media
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ροδόπη: Νεκρή ανασύρθηκε 68χρονη από την παραλία Κρυονερίου
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αυτό το στοιχείο δεν την ενοχοποιεί» λέει η δικηγόρος της για το ότι παρίστανε τη μητέρα του Παναγιωτάκη
- Δημήτρης Σούρας: Ράγισε καρδιές στον επικήδειο η κόρη του - "Μου λείπεις ήδη μπαμπά, θα σε αγαπώ μέχρι την τελευταία μου πνοή"
- "Πυρά" Παπανδρέου κατά κυβέρνησης και Καραμανλή: Μπορεί να οδηγήσουν ξανά τη χώρα και τον λαό σε οικονομικές περιπέτειες
- Διαβάστε στην ''Κυριακάτικη Απογευματινή'': Οι κρυφοί άσσοι και οι στρατηγικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους επόμενους μήνες
- Σωρεία συλλήψεων στη Δυτική Ελλάδα - 23/11
- Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο μηχανισμό καθορισμού του
- Ειδικοί: Το TikTok είναι ψηφιακή νικοτίνη – Προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας η χρήση του