«Μπλόκο» από το ΣτΕ στην πώληση του 50% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ ΑΕ
Οριστικό «μπλόκο» έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην πώληση του 50% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ ΑΕ. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με ένα σκεπτικό-καταπέλτη κρίνει πως είναι αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
Το 2020 το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πώληση τόσο της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΕΥΑΘ, αλλά έστειλε την υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω σπουδαιότητας.
Τώρα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στις υπ΄αριθμόν 190-1/2022 αποφάσεις της, κρίνει πως ο έλεγχος από το Δημόσιο των δύο εταιρειών είναι επιβεβλημένος για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Το σκεπτικό του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠΣτην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκαθαρίζεται πως «η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, της μετόχου εφεξής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου· επιπροσθέτως δε, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών».
Όσο αφορά την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως «κατά το Σύνταγμα [άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3], η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της Αττικής δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ».
Ωστόσο, η πλειοψηφία των συμβούλων της Επικρατείας ξεκαθαρίζει πως «υπό τις παρούσες, όμως, συνθήκες, δηλαδή υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα μοναδικά στην περιοχή και ανήκοντα, ιδιοκτησιακώς, στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ [στον φορέα που παρέχει τις υπηρεσίες δυνάμει σύμβασης παραχώρησης], είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου. Καθόσον, μόνον εάν το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας αυτής επιχείρησης, η οποία παρέχει, υπό τις ανωτέρω συνθήκες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της Αττικής, εξασφαλίζονται τόσο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου επί της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όσο και η εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης από το κατέχον την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιο».
Σε κάθε περίπτωση οι σύμβουλοι επικρατείας ξεκαθαρίζουν πως «από τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις, ανεξαρτήτως εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ δύναται να είναι και έμμεση, δια της παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου, πάντως το Δημόσιο, με την κατοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την διαχείριση της δημόσιας αυτής επιχείρησης, δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης».
Ένα μέλος της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μειοψήφησε, υποστηρίζοντας πως «από τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 2, 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος συνάγεται ότι το κράτος και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να μεριμνούν, για τον συνεχή εφοδιασμό όσων κατοικούν ή διαμένουν στην Χώρα με επαρκή για τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες ποσότητα πόσιμου ύδατος, το οποίο πληροί τους απαραίτητους όρους υγιεινής και διατίθεται σε προσιτή τιμή. Η υπό τους ανωτέρω όρους εκπλήρωση της αποστολής αυτής του κράτους και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον το Σύνταγμα δεν διακρίνει σχετικώς, μπορεί να επιδιώκεται είτε με υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά στο κράτος και στους ΟΤΑ ή με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία μετέχουν το κράτος ή οι ΟΤΑ, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους, είτε με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία δεν μετέχουν το κράτος ή οι ΟΤΑ. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι συνταγματικές επιταγές για συνεχή, επαρκή, υπό όρους υγιεινής και σε προσιτή τιμή παροχή πόσιμου ύδατος· η τήρηση δε των επιταγών αυτών εξασφαλίζεται με την άσκηση κρατικής εποπτείας».
Το σκεπτικό του ΣτΕ για την ΕΥΑΘ ΑΕΑντίστοιχα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, επίσης, κατά πλειοψηφία, ότι «Κατά το Σύνταγμα [άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3], η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΑΘ ΑΕ. Υπό τις παρούσες, όμως, συνθήκες, ήτοι υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και την ευθύνη των οποίων έχει η ΕΥΑΘ ΑΕ, ως ο παρέχων τις υπηρεσίες αυτές δυνάμει σύμβασης παραχώρησης φορέας, είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΑΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου.
Καθόσον, μόνον εάν το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας αυτής επιχείρησης, η οποία παρέχει, υπό τις ανωτέρω συνθήκες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζονται τόσο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου επί της ΕΥΑΘ ΑΕ, όσο και η εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης από το κατέχον την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιο. Δια της κατοχής από το Δημόσιο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρισης ΕΥΑΘ ΑΕ, τεκμαίρεται, κατ’ αρχήν, ότι διασφαλίζεται η διαχείρισή της σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ως προς την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (πρβλ. ΣτΕ 1906/2014 Ολομ).
Όπως συνάγεται περαιτέρω από τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις, ανεξαρτήτως εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ δύναται να είναι και έμμεση, δια της παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου, πάντως το Δημόσιο, με την κατοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ και την διαχείριση της δημόσιας αυτής επιχείρησης, δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Μειοψήφησε ένα μέλος του Δικαστηρίου [για την γνώμη της μειοψηφίας βλ. την απόφαση για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ]».
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι «η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, της μετόχου εφεξής της ΕΥΑΘ ΑΕ, δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΑΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου· επιπροσθέτως δε, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΑΘ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών».
Και σε αυτήν την περίπτωση μειοψήφισαν δύο μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
To άρθρο «Μπλόκο» από το ΣτΕ στην πώληση του 50% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ ΑΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέλος τα μέτρα της πανδημίας - Οι χώρες που σφύριξαν λήξη
- Αγγελική Ηλιάδη – Γρηγόρης Αναστασιάδης: «Τους είδα σε μια γωνιά στον αχυρώνα»
- Τηλεοπτικό παρασκήνιο: Τι γίνεται με το «Καλό Μεσημεράκι;
- 7 σούπες στην Αθήνα καλύτερες και από τις σπιτικές -Παραδοσιακές, κλασικές και ιδιαίτερες
- Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Μόνικα Βίτι – Οι θαυμαστές της την αποχαιρετούν
- Σπάνιο φαινόμενο στην Κύπρο: Eξαφανίστηκε μέρος της θάλασσας στην Ορόκλινη
- Survivor – Άσπα Πρεδάρη: Όσα είπε για το «σχέδιο Μαρτίκα» και το ειδύλλιο Κατσαούνη - Κουρεντή
- Αττική Οδός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 2.000 ευρώ - Πώς θα τα πάρετε
- Συγκλονιστικό γράμμα μητέρας για τον Άλκη: Είχαν ρωτήσει τον γιο μου στο ίδιο σημείο τι ομάδα είναι
- Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα: Μαζεύονται τρακτέρ στη Νίκαια – Τα αιτήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ο Άρης ανακοίνωσε τον Σαλέμ Εμπακατά
- Στυλιάρια και κοντάρια βρέθηκαν στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια
- Μάκης Γκαγκάτσης για τον δολοφόνο του Άλκη: «Αυτοχαρακτηρίζεται ως οπαδός του ΠΑΟΚ, είναι ένα ζώο»
- Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος έφεραν καθυστερήσεις στην εξόφληση τους – Γιατί κάποιοι δεν πήραν την έκπτωση
- «Μπλόκο» από το ΣτΕ στην πώληση του 50% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ ΑΕ
- Δημήτρης Μελισσανίδης προς τους παίκτες της ΑΕΚ: «Αποτύχαμε και φέτος και τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχω εγώ»
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η είσοδος της Ελλάδας στην Τελετή Έναρξης
- Δολοφονία Άλκη: Άρης και ΠΑΟΚ συμφώνησαν για φιλικό αγώνα στη μνήμη του
- Καιρός – Αρναούτογλου: Κακοκαιρία εξπρές από το βράδυ της Δευτέρας, πού θα χιονίσει
- Το YouTube έκλεισε κανάλια φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία
- Τελευταία Νέα NewsIt
- «Μπλόκο» από το ΣτΕ στην πώληση του 50% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ ΑΕ
- Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές και κόβουν τις εκπτώσεις!
- Δημήτρης Μελισσανίδης προς τους παίκτες της ΑΕΚ: «Αποτύχαμε και φέτος και τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχω εγώ»
- Λάρισα: «Φάτσα» με τα ΜΑΤ οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας
- Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος έφεραν καθυστερήσεις στην εξόφληση τους – Γιατί κάποιοι δεν πήραν την έκπτωση
- Μάκης Γκαγκάτσης για τον δολοφόνο του Άλκη: «Αυτοχαρακτηρίζεται ως οπαδός του ΠΑΟΚ, είναι ένα ζώο»
- Ο Άρης ανακοίνωσε τον Σαλέμ Εμπακατά
- Το YouTube έκλεισε κανάλια φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία
- Την διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η είσοδος της Ελλάδας στην Τελετή Έναρξης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και καλοκαιρία το Σαββατοκύριακο, νέα επιδείνωση από Δευτέρα
- Ρωσία: Ανοιχτή στον διάλογο με Γερμανία για τερματισμό διαμάχης για τα ΜΜΕ
- Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Μόνικα Βίτι στο δημαρχιακό μέγαρο της Ρώμης
- Pamela Anderson: Το «Pam & Tommy» τής έχει ανοίξει παλιές πληγές
- Γκαγκάτσης: «Ο δολοφόνος είναι ένα ζώο» - Φιλικός αγώνας ΠΑΟΚ-Άρη στην μνήμη του Άλκη
- Οικονόμου για Τσίπρα: «Η εποχή που παρουσιαζόταν σαν τον Χουντίνι της πολιτικής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί»
- Συγκλονίζει ο παππούς του Άλκη: «Οι πατεράδες αυτών είναι περήφανοι;» - Bίντεο
- Συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε ευρώ
- Τσίπρας: «Η κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο των καρτέλ»
- Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για επαναπρόσληψη καθαρίστριας που «απολύθηκε λόγω ηλικίας»