Μπορίς Πάστερνακ: H Google τιμά με doodle τον συγγραφέα του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» (pics)
H Google στο σημερινό της doodle τιμάει το Ρώσο συγγραφέα και βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Μπορίς Πάστερνακ (Boris Pasternak). Σήμερα συμπληρώνονται 131 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα του γνωστού μυθιστορήματος «Δόκτωρ Ζιβάγκο».
Ο Μπορίς Λεονίντοβιτς Πάστερνκ ήταν Ρώσος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ξεκίνησε τη λογοτεχνική του παραγωγή ως φουτουριστής ποιητής. Έκανε αρκετές μεταφράσεις ξένων ποιητών και περισσότερο του Σαίξπηρ,
Παρόλο που στην Ρωσία ήταν διάσημος ως ποιητής κυρίως, το έργο που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως ήταν το μυθιστόρημά του Δόκτωρ Ζιβάγκο, που εκδόθηκε το 1957 στην Ιταλία. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958, αλλά το αρνήθηκε για πολιτικούς λόγους.
Ο Μπόρις Λεονίντοβιτς Πάστερνακ γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου (10 Φεβρουαρίου με το νέο ημερολόγιο) 1890 στη Μόσχα, στους κόλπους μιας καλλιεργημένης εβραϊκής οικογένειας. Ο πατέρας του Λεονίντ Πάστερνακ ήταν καθηγητής καλών τεχνών και είχε φιλοτεχνήσει τα πορτρέτα του Λέοντος Τολστόι, του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, οι οποίοι σύχναζαν στο σπίτι του, καθώς και του Λένιν. Μητέρα του ήταν η πιανίστρια Ρόζα Κάουφμαν.
Ο νεαρός Μπόρις σκόπευε να ακολουθήσει καριέρα μουσικού, παρότι ήταν ταλαντούχος ποιητής. Αφού σπούδασε θεωρία και σύνθεση επί έξι χρόνια, το 1910 εγκαταλείπει αιφνιδίως το Ωδείο για να σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου (Μάρμπουργκ) στην Έσση της Γερμανίας. Εκεί σπούδασε υπό τους σπουδαίους νεο-καντιανούς φιλόσοφους Χέρμαν Κοέν και Νικολάι Χάρτμαν. Παρόλο που με την ολοκλήρωση των σπουδών του τού προτάθηκε να γίνει ακαδημαϊκός, αποφάσισε να μην ακολουθήσει τη φιλοσοφία ως επάγγελμα και το 1914 επέστρεψε στη Μόσχα. Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή, επηρεασμένος από τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλεξάντρ Μπλοκ και τους Ρώσους φουτουριστές.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δίδαξε και εργάστηκε στο χημικό εργοστάσιο στο Βσεβολόντο-Βίλβε κοντά στη ρωσική πόλη Περμ στα Ουράλια Όρη, γεγονός που αναμφίβολα τον προμήθευσε με υλικό για το Δρ. Ζιβάγκο πολλά χρόνια αργότερα. Ο Πάστερνακ, αντίθετα προς τους συγγενείς και φίλους του, έμεινε στη Ρωσία μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, ενθουσιασμένος και ανυπόμονος για το χείμαρρο νέων ιδεών και δυνατοτήτων που έφερε μαζί της η κοσμοϊστορική αυτή αλλαγή.
Τα πρώτα έργαΤο καλοκαίρι του 1917 ο Παστερνάκ το πέρασε στην εξοχή της στέπας κοντά στην πόλη Σαράτοφ, όπου ερωτεύτηκε με πάθος, το οποίο αποτυπώνεται στην ποιητική συλλογή Αδελφή μου η ζωή, την οποία ολοκλήρωσε σε μόλις τρεις μήνες, καθυστέρησε όμως πλέον των τεσσάρων χρόνων να εκδώσει από φόβο και αμηχανία για το νεωτερικό στυλ της. Τελικώς όταν εκδόθηκε το 1921, το βιβλίο έφερε επανάσταση στη ρωσική ποίηση. Ο Παστερνάκ αποτέλεσε πρότυπο για τους νεαρούς ποιητές και άλλαξε αποφασιστικά την ποίηση του Όσιπ Μαντελστάμ, της Μαρίνας Τσβετάγιεβα και άλλων.
Μετά το Αδελφή μου η ζωή, ο ποιητής παρήγαγε έργα ανυπέρβλητης ποιότητας, συμπεριλαμβανομένου του αριστουργήματός του, τη λυρική συλλογή Ρήξη. Συγγραφείς διαφορετικών μεταξύ τους προσανατολισμών όπως ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, ο Αντρέι Μπέλυ, η Άννα Αχμάτοβα και ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ εκθείασαν τα ποιήματά του ως έργα αγνής, παρθένας, αχαλίνωτης έμπνευσης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, ο Παστερνάκ συναισθάνθηκε ότι το ποικίλο μοντερνιστικό στυλ του βρισκόταν σε ασυμφωνία με το δόγμα του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού που εισήγαγε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Επιχείρησε να καταστήσει την ποίησή του πιο κατανοητή από τις μάζες επεξεργαζόμενος εκ νέου παλαιότερα έργα του και ξεκινώντας δύο μακροσκελή ποιήματα για την Επανάσταση.
Η «Δεύτερη Γένεση» και τα «Πρωινά Τρένα»Το 1932, ο Πάστερνακ είχε μετασχηματίσει το στυλ του για να το κάνει αποδεκτό στο σοβιετικό κοινό και εξέδωσε την ποιητική συλλογή Η Δεύτερη Γέννηση. Στη συνέχεια απλοποίησε περισσότερο το στυλ του και τη γλώσσα του στη νέα του συλλογή Στα Πρωινά Τρένα. Κατά τη διάρκεια των μεγάλων διωγμών του σταλινικού καθεστώτος στα τέλη της δεκαετίας του 1930 o ποιητής απογοητεύτηκε όταν διαπίστωσε τις αυταπάτες των κομμουνιστικών ιδανικών. Απρόθυμος να εκδόσει δική του ποίηση, άρχισε να μεταφράζει Σαίξπηρ (Άμλετ, Μάκβεθ, Βασιλιάς Ληρ), Γκαίτε (Φάουστ), Ρίλκε (Ρέκβιεμ για μια φίλη), τον σπουδαίο Γάλλο ποιητή του Συμβολισμού Πωλ Βερλαίν και γεωργιανά ποιήματα.
Ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο»Μερικά χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πάστερνακ εγκαταστάθηκε με τη γυναίκα του στο Περεντέλκινο, ένα χωριό ιδανικό για συγγραφείς μερικά χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Εκεί έγραψε το πασίγνωστο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Δόκτωρ Ζιβάγκο. Το βιβλίο απαγορεύτηκε από το σοβιετικό καθεστώς και έτσι μεταφέρθηκε λαθραία στο εξωτερικό και εκδόθηκε στα ιταλικά από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Φελτρινέλλι το 1957. Το βιβλίο προκάλεσε αμέσως αίσθηση και ακολούθησαν εκδόσεις του σε πολλές μη-κομμουνιστικές χώρες. Το 1958 και 1959, η αμερικάνικη έκδοσή του έμεινε για 26 εβδομάδες στην κορυφή της λίστας best sellers των Times της Νέας Υόρκης. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου εκτός από τη μητρική του και έγινε best seller και ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα όλων των εποχών.
Παρά το γεγονός ότι κανένας Σοβιετικός κριτικός δεν είχε διαβάσει το βιβλίο, απαίτησαν την αποβολή του από την Ε.Σ.Σ.Δ. Τελικά, το 1988 το μυθιστόρημα εκδόθηκε και στη Σοβιετική Ένωση. Το βιβλίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ και την Τζούλι Κρίστι, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λην. Το έργο έγινε παγκόσμια επιτυχία, αν και επικεντρωμένο περισσότερο στην ρομαντική πλευρά του βιβλίου.
Το βραβείο Νόμπελ και τέλος τουΤο 1958 ο συγγραφέας κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ενώ αρχικά δήλωσε ενθουσιασμένος, στη συνέχεια, δεχόμενος πιέσεις από το σοβιετικό καθεστώς, αποποιήθηκε το βραβείο «εξαιτίας του νοήματος που απέδωσε στη διάκριση αυτή η κοινωνία, στους κόλπους της οποίας ζούσε». Ακόμη και μετά την άρνηση παραλαβής του βραβείου, το καθεστώς της χώρας του συνέχισε να τον απειλεί το λιγότερο με εξορία. Το 1989, το βραβείο δόθηκε στον υιό του Πάστερνακ, Γιεβγκένυ, σε τελετή στη Στοκχόλμη.
«Η τολμηροτέρα φωνή της μετεπαναστατικής Ρωσίας», σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο Μπορίς Πάστερνακ απεβίωσε από καρκίνο των πνευμόνων στα 70 του χρόνια, στις 30 Μαΐου του 1960. Χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν από τη Μόσχα στο Περεντέλκινο για να παραστούν στην κηδεία του. Εθελοντές μετέφεραν το ανοιχτό φέρετρό του στον τόπο ταφής και όλοι οι παρόντες (συμπεριλαμβανομένου του σπουδαίου Ρώσου ποιητή και θεωρούμενου ως “πνευματικού” του παιδιού Αντρέι Βοζνεσένσκι) απήγγειλαν το απαγορευμένο ποίημα “Άμλετ”.
Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: wikipedia.org και sansimera.gr
To άρθρο Μπορίς Πάστερνακ: H Google τιμά με doodle τον συγγραφέα του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» (pics) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- SMS 13033: Έρχονται δύο αλλαγές με το νέο lockdown
- Τραγωδία στην Κόρινθο: Νεκρός σε ελαιώνα βρέθηκε ο γιατρός που είχε εξαφανιστεί
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Με διάρκεια η βαρυχειμωνιά που έρχεται, χιόνια και στην Αττική
- Θάνατος 16χρονης στη Θήβα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση
- Δικηγόρος ενεργοποίησε κατά λάθος φίλτρο γάτας σε ακροαματική διαδικασία από Zoom
- Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι μπορούν να κυκλοφορήσουν και ποια έντυπα χρειάζονται
- Ο Άγιος Χαράλαμπος ο ''Ταχύς Βοηθός''
- Σχολεία: Τι θα ισχύσει στην τηλεκπαίδευση - Ποιες ώρες θα γίνονται τα μαθήματα
- Άγριες Μέλισσες: Ο Βόσκαρης πάει σε δίκη και ξεσπά στη Σοφούλα
- Επίθεση Ρουβίκωνα στο Δημήτρη Λιγνάδη με βαρύτατους χαρακτηρισμούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021
- Κόρινθος: Βρέθηκε νεκρός σε χωράφι ο 61χρονος αγνοούμενος γιατρός (pics, video)
- Lockdown στην Αττική: Το παρασκήνιο της απόφασης – Σκέψεις να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα
- Lockdown στην Αττική: Το παρασκήνιο της απόφασης – Σκέψειςνα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα
- Τέσσερις συν μια φορολογικές παρεμβάσεις ανάσα για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά
- Το παρασκήνιο της απόφασης για σκληρό lockdown στην Αττική – Σκέψειςνα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα
- Συντάξεις Μαρτίου 2021: Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμεία – Πότε θα γίνει η καταβολή
- Επίθεση με γκαζάκια στο κτίριο όπου στεγάζονται «Δημοκρατία», «Espresso» και «Εστία»
- Αγίου Βαλεντίνου με αφιέρωμα από τη Νova
- Κορονοϊός: Ανοιχτό το lockdown στη Θεσσαλονίκη – Ποιο είναι το σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Μπορίς Πάστερνακ: H Google τιμά με doodle τον συγγραφέα του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» (pics)
- Μπορίς Παστερνάκ: H Google τιμά με doodle τον συγγραφέα του «Δόκτωρ Ζιβάγκο»
- Κορονοϊός: 100.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V παραλαμβάνει η Βενεζουέλα
- Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει μολυνθεί από την ασθένεια της αλαζονείας
- Συντάξεις Μαρτίου 2021: Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμεία – Πότε θα γίνει η καταβολή
- Κορονοϊός: Ανοιχτό το lockdown στη Θεσσαλονίκη – Ποιο είναι το σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο
- Τέσσερις συν μια φορολογικές παρεμβάσεις ανάσα για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά
- Χιλή: Πάνω από 1 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού – Στους 19.084 οι νεκροί
- Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον Μπάιντεν να «στριμώξει» την Τουρκία
- Επίθεση με γκαζάκια στο κτίριο όπου στεγάζονται «Δημοκρατία», «Espresso» και «Εστία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζώδια σήμερα 10/2: Προβλέψεις για την Τετάρτη
- “Μίνι” διαδερμική νεφρολιθοτριψία
- Πάτρα: Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση - Πλημμύρισαν υπόγεια, "φούσκωσε" χείμαρρος στην Οβρυά
- Ειρωνείες και από τον Χρ. Σταϊκούρα: «Και πόσα έπαιρναν πριν αυτοί οι εργαζόμενοι στην εστίαση;»
- Χαριστική βολή στην οικονομία η καθολική καραντίνα στην Αττική
- Οι ΗΠΑ ενέκριναν συνδυαστική θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων κατά της Covid
- Τρίτο lockdown στην Αττική: Ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης - Ένα πραγματικό αλαλούμ
- Κοινή επιστολή 54 γερουσιαστών για ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία
- ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από τον FDA για χρήση δύο συνθετικών αντισωμάτων για την covid-19
- SMS στο 13033: Τι θα ισχύει με τον κωδικό 6 -Τι αλλάζει για τη σωματική άσκηση