Χέλμουτ Ντουκαντάμ: Η ήρωας της Σεβίλλης που σταμάτησε άδοξα το ποδόσφαιρο προλαβαίνοντας να γράψει ιστορία

20:42 2/12/2024 - Πηγή: NewsIt

O Χέλμουτ Ντουκαντάμ πέθανε σε ηλικία 65 ετών, με τον θρυλικό Ρουμάνο τερματοφύλακα να συνδυάσει το όνομα του με τον μυθικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986. Η ξαφνική απόσυρση του από το ποδόσφαιρο, τα προβλήματα υγείας, αλλά και οι θεωρίες συνωμοσίας. 

Η είδηση του θανάτου του Χέλμουτ Ντουκαντάμ σκόρπισε την θλίψη στο ευρωπαϊκό και κυρίως ρουμάνικο ποδόσφαιρο, με τον σπουδαίο τερματοφύλακα

που είχε τον παρατσούκλι «ο ήρωας της Σεβίλλης» να κάνει το ταξίδι για τον παράδεισο έχοντας αφήσει πίσω του μια σημαντική κληρονομία, η οποία θα μνημονεύεται για πάντα.

Ο θρυλικός τερματοφύλακας Χέλμουτ Ντουκαντάμ γεννήθηκε στο χωριό Σέμλατς στην Αράντ, στις 1 Απριλίου του 1959. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1975 στην Αράντ, με τον ίδιο μερικά χρόνια αργότερα να παίρνει μεταγραφή για την «μεγάλη» ομάδα της χώρας, τη Στεάουα Βουκουρεστίου.

Εκεί αγωνίστηκε από το 1983 έως το 1986, καταφέρνοντας να γράψει μια μυθική ιστορία και να κατακτήσει με τον σύλλογο το Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) σε ένα μυθικό τελικό που έγινε στην Σεβίλλη. 

Ωστόσο η καριέρα του Ντουκαντάμ αντί να πάρει ανοδική πορεία και να φορέσει τη φανέλα κάποιου «μεγάλου» ευρωπαϊκού κλαμπ της εποχής, είχε ένα τεράστιο κενό, καθώς ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, είχε ως αποτέλεσμα να βάλει μια προσωρινή παύση.

Το βράδυ που από θνητός έγινε θεός

Ένα βράδυ ωστόσο το όνομα του Χέλμουτ Ντουκαντάμ θα έμενε για πάντα στην αιωνιότητα της Στεάουα και θα μνημονεύεται 38 χρόνια αργότερα.

Συγκεκριμένα στις 7 Μάϊου του 1986 στην Σεβίλλη, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Στεάουα, ο άγνωστός μέχρι τότε Ντουκαντάμ έγινε ήρωας, αποκρούοντας 4 εκτελέσεις πέναλτι!

Μετά από ένα δραματικό παιχνίδι που έληξε ισόπαλο χωρίς γκολ, ο νικητής έμελλε να κριθεί στην Ρώσικη ρουλέτα, εκεί που ο Ρουμάνος τερματοφύλακας έδωσε μια μυθική παράσταση και με 4 αποκρούσεις σε 4 χτυπήματα των Καταλανών έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του.

Το τελικό 2-0 είχε ως αποτέλεσμα το Βουκουρέστι να «καεί» με τους ποδοσφαιριστές του Εμερίχ Γένεϊ να γράφουν την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. 

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας 

Η επική εμφάνιση του Ντουκαντάμ στον τελικό του 1986 προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως η Ρεάλ Μπέτις, η Σεβίλλη, αλλά και ο Παναθηναϊκός, ωστόσο η καριέρα του Ρουμάνου δεν απογειώθηκε ποτέ, καθώς ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τον έκανε να αποσυρθεί πρόωρα από το ποδόσφαιρο.

Συγκεκριμένα ο Ντουκαντάμ διαγνώστηκε μια θρόμβωση στο δεξί του χέρι το καλοκαίρι του 1986 και μάλιστα θα μπορούσε ακόμα και να ακρωτηριαστεί! 

Ωστόσο για καλή του τύχη κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, παρόλα αυτά μια λαμπρή καριέρα έλαβε τέλος με ένα τόσο άδοξο τρόπο. Σταδιακά το πρόβλημα του Ντουκαντάμ αποκαταστάθηκε, με τον ίδιο να επανέρχεται στην ενεργό δράση φορώντας τη φανέλα της Βάγκονουλ Άραντ, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Ρουμανίας.

Μετά από δυο σεζόν και με το πρόβλημα υγείας να τον έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, ο Ντουκαντάμ αποφάσισε το 1991 στα 32 του χρόνια να σταματήσει το ποδόσφαιρο, κρεμώντας τα γάντια του.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Ρουμάνος αποκάλυψε ότι έπαιρνε 18 με 22 χάπια την ημέρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, με το ετήσιο κόστος της αγωγής να φτάνει τα 8.000 ευρώ!

Οι θεωρίες συνομωσίας

Το όνομα του Ντουκαντάμ έγινε τόσο γνωστό, που αρκετοί αστικοί μύθοι κυκλοφόρησαν και οποίοι ανέφεραν ότι ίδιος εξαφανίστηκε!

Συγκεκριμένα ο θρύλος αναφέρει πως ο Ρουμάνος έλαβε δώρο μια πανάκριβη Mercedes από τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραμόν Μεντόζα, καθώς με την εμφάνιση του ταπείνωσε την μισητή Μπαρτσελόνα.

Ωστόσο σε μια συνάντηση του ίδιου με τον Νίκο Τσαουσέσκου (γιο του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και πρόεδρο της Στεάουα), ο οποίος του ζήτησε να παραδώσει το αυτοκίνητο, ο Ντουκαντάμ αρνήθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του σπάσουν τα δάχτυλα του χεριού του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η καριέρα του «ήρωα της Σεβίλλης» να σταματήσει πρόωρα. 

Αυτή η εκδοχή κυριάρχησε για αρκετά χρόνια στη Ρουμανία, ωστόσο ο Ντουκαντάμ ποτέ δεν επιβεβαίωσε τον εν λόγω θρύλο, τονίζοντας ότι όλα αυτά ήταν φήμες.

Η ζωή εκτός ποδοσφαίρου

Στις 25 Μαρτίου 2008, ο Ντουκαντάμ τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, με το παράσημο «Meritul Sportiv» (Παράσημο Αθλητικής Αξιοσύνης), για την συμβολή του στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης του 1986. Δύο χρόνια αργότερα, στις 11 Αυγούστου του 2010 ορίστηκε τιμητικός πρόεδρος της Στεάουα Βουκουρεστίου, αποχωρώντας από τον σύλλογο 10 χρόνια αργότερα.

Ο Ντουκαντάμ εργάστηκε ως συνοριοφύλακας στη γενέτειρά, ενώ «άνοιξε» και μια σχολή ποδοσφαίρου. Ωστόσο, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε τον ανάγκασαν να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Το 2003 δοκίμασε την τύχη του στις ΗΠΑ, αλλά μετά από έναν χρόνο επέστρεψε στη Ρουμανία μαζί με την οικογένειά του, χωρίς να μπορέσει να προσαρμοστεί στην ζωή της Αμερικής.

Ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, από την οποία φαινόταν να αναρρώνει. Ωστόσο τα ξημερώματα της Δευτέρα (2/12/24) άφησε την τελευταία του πνοή σε στρατιωτικό νοσοκομείο, βυθίζοντας σε θλίψη τους φίλους του ποδοσφαίρου.

Ο Ντουκαντάμ σε όλη του τη ζωή υπήρξε σύμβολο αγωνιστικότητας, αφοσίωσης και ηρωισμού, με τη συμμετοχή του στη θρυλική νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986 να τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

To άρθρο Χέλμουτ Ντουκαντάμ: Η ήρωας της Σεβίλλης που σταμάτησε άδοξα το ποδόσφαιρο προλαβαίνοντας να γράψει ιστορία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χέλμουτ Ντουκαντάμ, Σεβίλλης,chelmout ntoukantam, sevillis