Δεν… κάνει η χλωροκίνη για τον κορονοϊό – Πως ο πράσινος πίθηκος έλυσε το γρίφο

17:42 26/7/2020 - Πηγή: NewsIt

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να τη διαφήμιζε, μπορεί ο Ζαΐρ Μπολσονάρο να… επιμένει αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η χλωροκίνη είναι ακατάλληλη για να νικήσει τον κορονοϊό.

Εδώ μια μήνες έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο, παγκόσμιο, debate αν η χλωροκίνη (φάρμακο για την ελονοσία) και η “συγγενής” της υδροξυχλωροκίνη θα μπορούσαν να είναι το φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κι αν κάποιοι έσπευσαν να τη διαφημίσουν, οι τελευταίες μελέτες μάλλον τη βγάζουν από το κάδρο.

Click4more Βραζιλία: H υδροξυχλωροκίνη

δεν καταπολεμά τον κορονοϊό

Για παράδειγμα, η έρευνα επιστημόνων του γερμανικού επιστημονικού κέντρου Deutsches Primatenzentrum (DPZ) στο Γκέτινγκεν, του νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βόννης, δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η χλωροκίνη απλά είναι ακατάλληλη.

Ο Στέφαν Πέλμαν, επικεφαλής του τμήματος μολύνσεων στο ερευνητικό κέντρο DPZ και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δηλώνει «πως δεν δικαιολογούνται πλέον κλινικές έρευνες».

Ο πράσινος πίθηκος έδωσε την «απάντηση»

Τι έκαναν όμως διαφορετικό οι συγκεκριμένοι επιστήμονες; Τους προηγούμενους μήνες δημοσιεύθηκαν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν μεγάλες ελπίδες η χλωροκίνη να είναι πράγματι ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού. Όλες αυτές οι προσπάθειες είχαν όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα: τα πειράματα δεν είχαν γίνει σε ανθρώπινα κύτταρα.

«Η αντιϊκή δράση της χλωροκίνης ή της υδροξυχλωροκίνης φάνηκε στα νεφρικά κύτταρα πράσινου πιθήκου. Τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από ιολόγους για πειράματα», δηλώνει ο Γερμανός ειδικός.

Και παρόλο που τα κύτταρα αυτά είναι κατάλληλα για πολλά πειράματα, ωστόσο είναι ακατάλληλα για τον κορονοϊό, συμπληρώνει ο Μάρκους Χόφμαν, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα. Ο Γερμανός βιολόγος ερευνά από ποιους διαφορετικούς δρόμους οι νέοι ιοί παρεισφρούν στα κύτταρα. «Τα νεφρικά κύτταρα του πράσινου πιθήκου δεν μπορούν να απεικονίσουν την αποφασιστική δίοδο εισόδου, ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί τα κύτταρα των πνευμόνων του ανθρώπου για τη μόλυνση», συμπληρώνει.

Στα κύτταρα των πιθήκων λείπει ένα σημαντικό ένζυμο με την επωνυμία TMPRSS2, το οποίο ενεργοποιεί τον ιό για να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων. Αντ΄ αυτού παράγουν το ένζυμο με την επωνυμία Cathepsin L. Η χλωροκίνη δρα ανασταλτικά σε αυτό το ένζυμο και μπορεί έτσι να εμποδίσει τη μόλυνση των νεφρικών κυττάρων του πράσινου πιθήκου με κορονοϊό.

Πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα

Οι Γερμανοί επιστήμονες αποφάσισαν να κάνουν τα πειράματά τους σε μια ανθρώπινη κυτταρική σειρά των πνευμόνων με την επωνυμία Calu-3 για να διαπιστώσουν εάν η χλωροκίνη έχει την ίδια ανασταλτική λειτουργία.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι «η χλωροκίνη δεν μπορεί να εμποδίσει την είσοδο του ιού στα κύτταρα των πνευμόνων», όπως είπε ο Στέφαν Πέλμαν.

Για το λόγο αυτό είναι της άποψης, όπως και οι συνάδελφοί του, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι κλινικές δοκιμές με χλωροκίνη.

Σε όλο τον κόσμο πάντως αυτή την περίοδο διεξάγονται πολλές κλινικές έρευνες με χλωροκίνη. Για τους επιστήμονες Πέλμαν και Χόφμαν, το πιο προβληματικό δεν είναι οι κλινικές έρευνες που διεξάγονται, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν γιατροί που συνταγογραφούν τη χλωροκίνη σε ασθενείς με κορονοϊό. Γεγονός που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ασθενείς που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα. Για τον Χόφμαν, η χρήση χλωροκίνης στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει καμία δράση για τον ασθενή και στη χειρότερη επιδεινώνει την κατάστασή του.

Πηγή: Deutsche Welle

To άρθρο Δεν… κάνει η χλωροκίνη για τον κορονοϊό – Πως ο πράσινος πίθηκος έλυσε το γρίφο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα