Διακινούσαν πλαστά διαβατήρια στο διαδίκτυο – Πως δρούσαν online

20:40 22/2/2021 - Πηγή: NewsIt

Ηλεκτρονικό «παζάρι» διαβατηρίων και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων για αλλοδαπούς, προκειμένου να προωθηθούν παράνομα στην Ευρώπη, είχαν στήσει από το 2019 τα μέλη οργανωμένου κυκλώματος.

Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος EMPACT για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών, που ηγείται η Ελλάδα.

Το κύκλωμα

εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, δραστηριοποιούνταν με μια πρωτοεμφανιζόμενη μέθοδο χρησιμοποιώντας γνωστή διαδικτυακή εφαρμογή επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, ίδρυαν κανάλια στο πλαίσιο της εφαρμογής, στα οποία αναρτούσαν φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία διέθεταν προς πώληση, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί μπορούσαν να διαλέξουν ότι ήθελαν.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφάλιζε τη διακίνηση εγγράφων σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντας σε επαφή «προμηθευτές» ταξιδιωτικών εγγράφων και «απλούς χρήστες» υποψήφιους αγοραστές. Οι τιμές των εγγράφων κυμαίνονταν από 200 έως και 1.500 ευρώ έκαστο, ανάλογα με το είδος του εγγράφου και τη χώρα προέλευσής του. Τα έγγραφα παραδίδονταν στους αγοραστές, είτε δια ζώσης, είτε ταχυδρομικά, ενώ οι πληρωμές των εγγράφων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε και παράλληλη δράση του κυκλώματος με παράνομες κινήσεις μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μετανάστες προωθούνταν από την Αλεξανδρούπολη και κατέληγαν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη που διαχειριζόταν ένας 33χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη μετά από αστυνομική επιχείρηση.

Ο 33χρονος κατηγορείται για διευκόλυνση της παράνομης εισόδου ή εξόδου, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και διευκόλυνση μεταφοράς, πλαστογραφία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλοι επτά αλλοδαποί μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση υλοποιήθηκε με την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) με διεθνείς υπηρεσίες κατά της παράνομης προώθησης μεταναστών, την EUROPOL καθώς και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας.

Στο διαμέρισμα στην Κυψέλη βρέθηκαν πέντε υποψήφιοι προς προώθηση μετανάστες που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 22 δελτία ταυτότητας, 20 διαβατήρια, 4 δελτία αιτούντων διεθνούς προστασίας, 3 άδειες ικανότητας οδήγησης, άδεια διαμονής και βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής. Εκ των ανωτέρω εγγράφων 20 έγγραφα έχουν καταχωρηθεί ως κλαπέντα-απολεσθέντα. Όλα τα ανευρεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας.

Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Διακινούσαν πλαστά διαβατήρια στο διαδίκτυο – Πως δρούσαν online δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα