Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές, τα ελαφρυντικά και η αναστολή που θα κρίνει ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή

13:21 8/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Σήμερα λοιπόν, είναι η ημέρα των ποινών για τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το δικαστήριο θα αποφασίσει ποια θα είναι η τιμωρία για τις πράξεις που καταλόγισε.

Πιθανότατα θα είναι και η ημέρα που κάποιοι από τους ενόχους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φυλακή, αφού το τέλος της διαδικασίας των ποινών είναι η αρχή της πλέον κρίσιμης φάσης που θα κρίνει τις αναστολές.

Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως

Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Οι ποινές που προβλέπονται

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.

Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Click4more: Χρυσή Αυγή: Σε χρόνο… dt οι συλλήψεις των ενόχων – Το σχέδιο της Αστυνομίας

Τα ελαφρυντικά που επικαλέστηκαν

Επειδή είναι φιλόζωοι, επειδή ήταν αιμοδότες, επειδή έκαναν ερωτήσεις στην Βουλή για ΑμεΑ στα σχολεία. Ο Νίκος Μίχος ανέφερε μέχρι και το ότι παντρεύτηκε δυο φορές… την ίδια γυναίκα!

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστήριξε πως είχε παράξει έργο!

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε… παρεξηγημένος, ενώ η Ελένη Ζαρούλια υποστήριξε πως αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κατηγορούνταν.

Ο Γιάννης Λαγός… φιλόζωος και Χριστιανός Ορθόδοξος.

Ο Νίκος Μίχος… κι εκείνος φιλόζωος, πέρα από το αμίμητο επιχείρημα των δύο γάμων με την ίδια σύζυγο, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης δήλωσε πως «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων».

Τέλος, ο Ηλίας Παναγιώταρος αιτήθηκε ελαφρυντικά υποστηρίζοντας πως υπήρξε αιμοδότης από το 1993 και έκανε 2000 ερωτήσεις στη Βουλή, κυρίως για ΑΜΕΑ στα σχολεία, ενώ και ο Χρήστος Παππάς αιτήθηκε τα ίδια ελαφρυντικά (σ.σ. καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, πρότερο σύννομο βίο, μη εύλογη διάρκειας δίκης).

Όλα αυτά βεβαίως μέσω των δικηγόρων τους, καθώς κανείς τους δεν έδωσε το παρών στην δίκη που έμελλε να αποτελέσει την “ταφόπλακα” του νεοναζιστικού μορφώματος στην χώρα μας…

Click4more: Μάγδα Φύσσα: «Ο Παύλος άντεξε εκείνα τα τέσσερα λεπτά και υπέδειξε τους ενόχους»

Νωρίτερα, η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστo άτομo που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.

Το ίδιο ελαφρυντικό αιτήθηκε και η υπεράσπιση του Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Οι δικηγόροι του ζήτησαν επιπλέον το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Click4more: “Λουκέτο” στα γραφεία του Ηλία Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων

Από την πλευρά της υπεράσπισης του Γιώργου Γερμενή, γνωστού και ως Καιάδα, ζητήθηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις», ανέφερε η συνηγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο» και είχε άριστη διαγωγή.

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Click4More: Μιχαλολιάκος: «Δεν έκανα καμία απόπειρα αυτοκτονίας! Είμαι υγιής»

Η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο και σημείωσε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφετηρία για συγκροτημένη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η επίθεση στον χώρο Αντίπνοια το 2008

Οργανωμένη και συστηματική δράση εγκληματικής οργάνωσης από το 2008, με την επίθεση στον χώρο Αντίπνοια, δέχεται το δικαστήριο με την απόφαση του επί της ενοχής. Σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση δύο από τους ήδη καταδικασθέντες αμετάκλητα για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο.

Click4More Δίκη Χρυσής Αυγή: Ποια είναι η Μαρία Λεπενιώτη – Η δικαστής που έβγαλε την ιστορική απόφαση

Αντίστοιχα, ως δράση της οργάνωσης δέχεται επίσης τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, την επίθεση στον χώρο Συνεργείο, αλλά και παλαιότερη επίθεση στην Κρήτη σε βάρος Πακιστανών εργατών. Και αυτό γιατί κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη της οργάνωσης οι δύο καταδικασθέντες ήδη σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δράστες της δολοφονίας του Λουκμάν, ένας από την υπόθεση του χώρου Συνεργείο καθώς και ο πυρηνάρχης της τοπικής της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη όσον αφορά στην επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, το εν λόγω αδίκημα παραγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

Click4More: Σαμαράς: Παρέμβαση για την Χρυσή Αυγή με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ! video

Την ίδια ώρα, η αστυνομία έχει ήδη σχεδιασμό για να οδηγήσει στην φυλακή όσους αποφασίσει το δικαστήριο. Οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, η ΕΛΑΣ θα προσαγάγει, θα σημάνει και στην συνέχεια θα οδηγήσει στην φυλακή τους κατηγορουμένους.

 

 

 

 

 

To άρθρο Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές, τα ελαφρυντικά και η αναστολή που θα κρίνει ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα