Διπλωματικός «πυρετός» ενώ συνεχίζεται το ανελέητο «σφυροκόπημα» της Ουκρανίας - Νεκροί άμαχοι και ακόμα μια εφιαλτική νύχτα στα καταφύγια

23:49 12/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία «σφυροκοπεί» μεγάλες πόλεις εδώ και 17 ημέρες. Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για την Οδησσό, όπου ήχησαν σειρήνες και οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αρνείται να κάνει… πίσω, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της εκεχειρίας, την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του έστειλε ακόμα ένα μήνυμα για απευθείας συνομιλίες, καλώντας ταυτόχρονα το Ισραήλ να παρέμβει

για εξεύρεση λύσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και συζήτησε τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι έκανε την ανακοίνωση αυτή σε μήνυμά του στο Twitter και είπε επίσης ότι ζήτησε βοήθεια από τον Μπένετ για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος σύμφωνα με την Ουκρανία απήχθη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Continued dialogue with PM @naftalibennett. We talked about Russian aggression and the prospects for peace talks. We must stop repressions against civilians: asked to assist in the release of captive mayor of Melitopol and local public figures #StopRussia

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 12, 2022

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία και ότι είναι “καταστροφική” σε ορισμένες πόλεις, κατηγορώντας γι αυτό τους Ουκρανούς μαχητές.

Ο Πούτιν λέει ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας 75 λεπτών, που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω, γιατί οι Ουκρανοί αναπτύσσουν όπλα σε κατοικημένες περιοχές κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία, προχωρούν σε εξωδικαστικές εκτελέσεις αντιπάλων ενώ παράλληλα παραβιάζουν κατάφορα το ανθρωπιστικό δίκαιο επειδή κρατούν ομήρους πολλούς αμάχους. Όλα αυτά, η γαλλική προεδρία τα χαρακτήρισε ως «ψέματα», αντιδρώντας στις κατηγορίες του Ρώσου προέδρου.

Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν το Σάββατο, μέσα από το Live που είχε το newsit.gr

Να σημειωθεί ότι από τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συμμετάσχει σε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης εκείνης της Πέμπτης, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την καταμέτρηση της γαλλικής προεδρίας.

“Μακάρι να μου μιλούσε ο Πούτιν”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου (12.03.2022), έστειλε νέο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για απευθείας διάλογο και κάλεσε το Ισραήλ να παρέμβει για την εξεύρεση λύσης.  

“Όσο για το Ισραήλ και τη διαμεσολάβηση του Ναφτάλι Μπένετ, εμείς ζητάμε τη φιλία του Ισραήλ”, είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας το σημερινό δημοσίευμα της Jerusalem Post. “Προφανώς και θεωρούμε ότι είναι θετική η στάση του αλλά βέβαια το Ισραήλ έχει μια ιδιομορφία λόγω της ιστορίας του και των παραλληλισμών που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαν να πάρουν θέση σε αυτόν τον πόλεμο επειδή έχουν βιώσει και αυτοί τεράστια κύματα προσφύγων. Το Ισραήλ μπορεί να παίξει ρόλο για να βρεθεί μια λύση. Παγκοσμίως επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις μας στον ρωσικό λαό”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Και συνέχισε, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Εγώ, λέω, μακάρι να μου μιλούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Μου μένει να τα συζητάω με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Όλαφ Σολτς, οι οποίοι ενδεχομένως να μπορούν να τα μεταφέρουν όλα αυτά στον Ρώσο πρόεδρο”.

Περικυκλωμένο το Κίεβο – Μάχες στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, άλλοι 7 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, όταν χτυπήθηκε κομβόι. Ανάμεσά τους και ένα παιδί…

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι επτά άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής με αμάχους σε περιοχή δυτικά του Κιέβου.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον συνοδείας αμάχων που είχαν εκτοπιστεί από το χωριό Περεμόχα, αναφέρει το Reuters.

«Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν τους υπόλοιπους να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τα αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών σε δήλωση.

Χτυπήθηκε ρωσικό πλοίο

Το ρωσικό εμπορικό πλοίο «Sormovsky 3064» χτυπήθηκε από ουκρανικά πυρά στην Αζοφική Θάλασσα, στα ανοιχτά της Μαριούπολης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το εμπορικό πλοίο βρισκόταν 12 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Σαμπελσκόγιε στην περιοχή Στσερμπινόφσκι, στην περιφέρεια του Κράσνονταρ.

Το πλοίο φαίνεται να είχε ξεκινήσει από ελληνικό λιμάνι και όταν βρέθηκε στην Αζοφική Θάλασσα, χτυπήθηκε από οβίδα, η οποία προκάλεσε φωτιά.

Όπως το πλήρωμα αντέδρασε άμεσα και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Το πλοιό τελικά απομακρύνθηκε.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν φωτιές και σοβαρές ζημιές σε πολυκατοικίες στη Μαριούπολη

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν το Σάββατο το πρωί δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ιδιωτική αμερικανική εταιρία. Η Maxar Technologies ανακοίνωσε ότι φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις φωτογραφίες αυτές. Δείτε εδώ περισσότερες εικόνες

Στο μεταξύ, η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

https://twitter.com/reuterspictures/status/1502660962867896327?s=20&t=oeH0_tSES1WOf9pbGxoo2w

This is the view in the eastern Ukraine town of Volnovakha — a local hospital in ruins, buildings destroyed, and personal belongings turned into debris that litters the streets. pic.twitter.com/895H1xzQyW

CBS News (@CBSNews) March 12, 2022

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταμέτρηση που δημοσιεύουν οι ουκρανικές αρχές από την έναρξη της εισβολής. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει «περίπου 12.000 άνδρες».

Στις 2 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει σχεδόν 500 στρατιώτες. Όμως, έκτοτε, δεν έχει δημοσιεύσει νεότερο απολογισμό. Στις 8 Μαρτίου, έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, το Πεντάγωγο είχε κάνει λόγο για μια εκτίμηση μεταξύ 2000 και 4000 νεκρών Ρώσων.

Και ο εφιάλτης συνεχίζεται…

To άρθρο Διπλωματικός «πυρετός» ενώ συνεχίζεται το ανελέητο «σφυροκόπημα» της Ουκρανίας - Νεκροί άμαχοι και ακόμα μια εφιαλτική νύχτα στα καταφύγια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα