Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου στο newsit.gr: Και με lockdown, μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας προς το καλύτερο

11:00 4/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Βρισκόμαστε σύμφωνα με τους ειδικούς, σε απόσταση αναπνοής από τοπικά lockdown, και στην χειρότερη σε ολικό αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, και αν δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται με τα κρούσματα να ξεπερνούν πολλές φορές και τα 400 την ημέρα.

Τι σημαίνει για την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση των πολιτών; Τι μπορούμε

να κάνουμε για να διαχειριστούμε σε όλα τα επίπεδα την νέα κρίση που βιώνουμε εδώ και 7 μήνες στη ζωή μας;

 Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου κουβεντιάζει με την Μάγδα Τσέγκου και δίνει τροφή για σκέψη στους αναγνώστες του newit.gr.

Εξαιρετικά έμπειρη Coach, ιδρύτρια της Life Clinic Group και ανάμεσα στους πρωτοπόρους του Coaching στην Ελλάδα, μέσα από τα σεμινάρια, τις ομιλίες, τα άρθρα και τα βιβλία της έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. H «Γκουρού της Ευτυχίας» όπως τη αποκαλούν τα ΜΜΕ, ενδιαφέρεται βαθιά για την ποιότητα ζωής, την ευτυχία, την προσωπική ανάπτυξη και την επιτυχία των ανθρώπων. Πως μπορούμε να αλλάξουμε  σε οικονομικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο την ζωή μας  όταν έρχονται, τα πάνω κάτω; Μιλάει για τον κόσμο που νιώθει ότι χρειάζεται αυτοπεποίθηση, αλλά ίσως δεν καταλαβαίνει ότι τελικά η ψυχική ανθεκτικότητα είναι το νούμερο ένα στην ζωή μας.

Περιγράφει για πρώτη φορά, τι την ώθησε να κάνει καθημερνά κατά την διάρκεια της καραντίνας μέσω των social media της, ζωντανές εκπομπές που παρακολουθούσαν ταυτόχρονα χιλιάδες Έλληνες από όλο τον πλανήτη. Αναφέρετε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε  να αλλάξουμε την ζωή μας με την αυτοηγεσία  και την ψυχική ανθεκτικότητα ενώ αναλύει πως τα social media έπαιξαν  και παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών ζώντας στην εποχή του covid-19.

Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστούμε σε οικονομικό κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο ένα νέο lockdown 

«Εύκολο, δεν είναι τίποτα που μας βγάζει από τη βολή μας και από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Εύκολο, δεν είναι τίποτα που απειλεί τη ζωή μας, ή τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάμε, εύκολο, δεν είναι τίποτα που απειλεί να αφανίσει λεφτά για τα οποία έχεις δουλέψει μια ζωή. Οπότε δεν μ’αρέσει και όλη αυτή η φιλολογία της θετικής σκέψης. Δεν θα πω ότι είναι εύκολο και επίσης δεν μου αρέσει να λέω καθόλου το «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Όχι μπορεί και να σε αφήσει ανάπηρο! Απλώς, αυτό που μου αρέσει εμένα να κάνω, είναι να κοιτάω σε ποιο επίπεδο εγώ έχω επιλογή. Τι μπορώ να επηρεάσω και να ασχοληθώ με αυτό. Γιατί την εξέλιξη του κορονοϊού, μπορώ να την επηρεάσω φορώντας μάσκα. Οπότε αυτό το κάνω και το κάνω με χαρά. Θέλω να ασχολούμαι πάντα με αυτό που μπορώ να επηρεάσω. Μπορώ να επηρεάσω τα οικονομικά μου, με το να μην είμαι όλη μέρα στο ίντερνετ να ψωνίζω πράγματα που δεν θα χρειαστώ; Είναι ένας τρόπος να επηρεάσω τα οικονομικά μου. Μπορώ να επηρεάσω κοιτώντας τι  μου επιτρέπει ο νόμος να κάνω σε σχέση με τα ενοίκια που πληρώνω, ή με τα ενοίκια που με πληρώνουν και τα λοιπά; Θέλω πάντα να επικεντρώνομαι σε αυτό που μπορώ επηρεάσω και νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος να το αντιμετωπίσουμε, γιατί δύσκολο είναι, και πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι είναι δύσκολο και δυστυχώς φοβάμαι ότι θα δυσκολέψει κι άλλο, αλλά πιστεύω ότι σε κάθε πράγμα μπορείς να μάθεις κάτι.»

Τι με δίδαξε το lockdown –  Πόσο μπορεί η ιδιοτέλεια να αλλάξει εντελώς την ζωή μας

«Νομίζω ότι μπορεί να μας διδάξει πράγματα. Εμένα με έχει διδάξει. Καταρχάς, μου έκανε μία αποκάλυψη το lockdown. Ότι ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένη που δεν είχα την κοινωνική πίεση του ότι πρέπει να βγω, πρέπει να κάνω πρέπει να πάω εδώ, πρέπει να πάω εκεί, και συγκεντρώθηκα πάρα πολύ στην οικογένειά μου, συγκεντρώθηκα πάρα πολύ στους ανθρώπους που θέλω να μιλήσω, οπότε με έμαθε ότι μπορώ πολύ εύκολα, να ζήσω χωρίς το κοινωνικό γίγνεσθαι, κάτι που το είχα στο μυαλό μου ότι είναι «αν θέλω μπορώ», αλλά στην πραγματικότητα δεν το υλοποιούσα ποτέ και στην πράξη είναι πιο δύσκολο. Ενώ τώρα μου είναι ξεκάθαρο ότι μπορώ.

Στη δεύτερη μέρα του lockdown ήξερα ότι δεν έχω μπροστά μου τίποτα από αυτά που περίμενα, ούτε σε όγκο δουλειάς ούτε σε εισόδημα. Στην μία μέρα, ακυρώθηκαν τα πάντα, ήταν βίαιο

Στην δεύτερη μέρα του lockdown, όλες οι εταιρίες με τις οποίες συνεργάζομαι, πολυεθνικές πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες, με πήραν όλες και μου ακύρωσαν τα πάντα για όλο το 2020. Οπότε, στη δεύτερη μέρα του lockdown ήξερα ότι δεν έχω μπροστά μου τίποτα από αυτά που περίμενα, ούτε σε όγκο δουλειάς ούτε σε εισόδημα. Στην μία μέρα, ακυρώθηκαν τα πάντα, ήτανε βίαιο.

 Οπότε ο τρόπος να το διαχειριστώ εγώ, ήταν να πω ότι πρέπει να μείνεις απασχολημένη, πρέπει να μείνει το μυαλό σου σε εγρήγορση, πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις., γιατί αυτό που κάνω αυτό που αγαπάω να κάνω, είναι να δίνω στους ανθρώπους μία έμπνευση, μία παρακίνηση, να πάνε παρακάτω όταν τα πράγματα είναι εύκολα, αλλά και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Εκεί ξαναγύρισα και είπα σε μένα «Τι σε ευχαριστεί;» και εμένα αυτό με ευχαριστεί. Αυτό είναι που μπορεί εμένα να με κρατήσει για αυτό και λέω έχει ιδιοτέλεια μέσα, δεν έκανα καμία θυσία και βγήκα και έκανα ένα Instagram live και ξαφνικά ήταν χιλιάδες κόσμος έκανα και instagram και YouTube μαζί. Δεν ξέρετε πόσο ωραία πέρασα εγώ, ήταν Έλληνες από όλο τον κόσμο, αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση, ήταν από τον Καναδά, από την Αυστραλία μιλάμε για διάφορες ώρας, που ήταν σε διαφορετικές φάσεις την ημέρα τους και ενώθηκαν όλοι εκεί και λέγανε πράγματα σημαντικά, γλυκά πράγματα, ενωτικά πράγματα, υποστηρικτικά πράγματα. Και αυτό, εμένα μου έκανε το lockdown πολύ ευχάριστο, ντροπή που το λέω, αλλά πέρασα πολύ όμορφα. Δηλαδή μου γέμισε η καρδιά, ήταν πολύ σημαντικό. Και είπα πριν για την δεύτερη ημέρα που ακυρώθηκαν τα πάντα, που μηδενίστηκε και το budget για όλη τη χρονιά, όταν ξεκίνησα να κάνω τα live ξαφνικά, άρχισαν οι εταιρείες με παίρνουνε για να μιλήσω στους ανθρώπους τους. Εγώ βγήκα και έκανα αυτό που αγαπούσα με την ιδιοτέλεια, γιατί εγώ είχα ανάγκη να βρεθώ με τον κόσμο και να δώσω και να μου δώσουν και ξαφνικά έπαιρναν εταιρείες και αυτό που κάνεις έτσι στον κόσμο θέλω να το κάνεις για την εταιρία μας για τα στελέχη μας και ξαφνικά βρέθηκα μέρα παρά μέρα να μιλάω με 100 με 200 στελέχη στο ζουμ σε οτιδήποτε. Και να συζητάμε τα δικά τους και να υποστηρίζω τους ανθρώπους σε αυτό το επίπεδο. Οπότε άνοιξε ο δρόμος, διεσώθη το μπάτζετ, γιατί έχει σημασία.» 

Τα social media έπαιξαν ένα καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια του lockdown

«Και τα social media και γενικά η τεχνολογία δηλαδή όλες οι πλατφόρμες, τα zoom όλα μπορούν να κάνουν κακό. Και τα αυτοκίνητα κάνουν κακό, άμα τρέχεις με 200 στην Κηφισίας, όλα κάνουν κακό, άμα δεν ξέρεις να το χειριστείς και δεν έχεις μέτρο και σύνεση, αλλά είμαι πάρα πολύ μεγάλη υπέρμαχος των social media. Γιατί λέω πάντα, ότι σκεφτείτε να ζούσαμε το lockdown χωρίς να έχουμε βιντεοκλήση, χωρίς να έχουμε social media. Χωρίς να έχουμε internet. Σκεφτείτε πώς θα ήταν, τώρα μιλάμε για μοναξιά, σαν να είσαι σε σπηλιά.

Τώρα είμαστε ενήμεροι, τώρα μπορώ να μιλήσω, όπως ο μπαμπάς μου που είναι 89 χρόνων, του έκανα βιντεοκλήση με το εγγόνι του. Είναι μαγικό να μπορείς να δεις το εγγόνι σου, όσο θλιβερό είναι το να μην μπορείς να το αγγίξεις, να το αγκαλιάζεις, αλλά τουλάχιστον μπορείς να του μιλήσεις να το δεις. Είμαι πολύ μεγάλη υπέρμαχος, δεν το συζητώ.»

Σκεφτείτε να ζούσαμε το lockdown χωρίς να έχουμε βιντεοκλήση, χωρίς να έχουμε social media. Χωρίς να έχουμε internet

 Είναι εύκολο να βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο;

«Υπάρχουν λέει διαφορετικές κατηγορίες, υπάρχουν αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, υπάρχει αυτός που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και υπάρχει και αυτός που παίρνει το νερό και το πίνει όσο έχει μέσα. Εγώ, είμαι στην τρίτη κατηγορία, έχει τόσο, εγώ θα πιώ, δεν κάθομαι να ασχοληθώ για το αν είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Θεωρώ ότι το συναίσθημα που βγαίνει πάντα από μέσα μας, γιατί όλα έχουν να κάνουν με συναισθήματα, ο τρόμος που νιώθουμε, η ανασφάλεια, όλα αυτά είναι συναισθήματα. Αυτά έχουν να κάνουν με το που βάζουμε την προσοχή μας και πώς ερμηνεύουμε αυτό που βλέπουμε. Οπότε, θεωρώ ότι αν επιλέξεις να βάλεις την προσοχή σου κάπου διαφορετικά και διαλέξεις την ερμηνεία, έτσι ώστε να σε εξυπηρετήσει κάποιο βαθμό, όχι να πετάς στα σύννεφα, αλλά να σε εξυπηρετήσει σε κάποιο βαθμό, να συνάδει με εσένα σε κάποιο επίθετο επίπεδο, τότε είσαι καλύτερα είσαι έτοιμος, είσαι καλύτερα προετοιμασμένος θεωρώ ότι είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για οτιδήποτε. Θεωρώ ότι πολύ ενημέρωση βλάπτει. Δηλαδή αν θέλεις να δεις πόσα είναι τα κρούσματα, μπορείς να το δεις και σε ένα λεπτό. Δεν χρειάζεται να το βλέπεις 17 ώρες την ημέρα, γιατί θεωρώ ότι όταν βάλεις την προσοχή σου σε αυτό, η ενέργειά σου, ο τρόπος που θα ερμηνεύσεις τα πράγματα θα είναι έρχεται καταστροφή, θα πεθάνουμε όλοι, θα πεθάνω και εγώ.

Πρέπει να δημιουργούμε μόνοι μας τον δρόμο που δεν υπάρχει

Αν το βάλεις λίγο πιο δίπλα και ψάξεις να βρεις ανθρώπους που κάνουν κάτι πιο δημιουργικό, ανθρώπους που συνεισφέρουν, ανθρώπους που πάνε καλά, ανθρώπους που δουλεύουν, ανθρώπους που παράγουν. Εκεί πέρα, θα πάρεις άλλη ενέργεια και εσύ και θα έχεις άλλη δύναμη να αντιμετωπίσεις αυτό το ενδεχόμενο. Και είπα πριν, γιατί νούμερο 2 ημέρα που ακυρώθηκαν τα πάντα, που μηδενίζει και το budget για όλη τη χρονιά, όταν ξεκίνησα να κάνω τα live, ξαφνικά άρχισαν οι εταιρείες με παίρνουν για να μιλήσω στους ανθρώπους τους. Πρέπει να δημιουργούμε μόνοι μας τον δρόμο που δεν υπάρχει.»

Ψυχική ανθεκτικότητα έχει ο Έλληνας;

«Ο κόσμος, θέλει να έχει ψυχική ανθεκτικότητα, και τι σημαίνει αυτό; Να μπορείς να ανταπεξέλθεις και έχει μέσα και την έννοια της ελαστικότητας να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Στην πραγματικότητα είναι και ανθεκτικότητα και ελαστικότητα. Είναι να μπορείς να τεντωθείς στις αντοχές σου, αλλά να επιστρέψεις και να είσαι λειτουργικός, όπως πριν, να μην σπάσεις, να μην ξεχειλώσεις.

Καταρχάς, να πω ότι δεν γεννιέσαι με αυτό. Είναι σαν την αυτοπεποίθηση, δεν γεννιέσαι τα μαθαίνεις αυτά τα πράγματα, εξασκείσαι. Λοιπόν, εγώ έχω δει αυτή την περίοδο σε μία ευκαιρία να εξασκηθώ και η εξάσκηση ξεκινάει σε πάρα πολλά επίπεδα. Θα επιλέξεις να κάτσεις με το παιδί σου να συζητήσεις για το πόσα κρούσματα υπάρχουν, βλέπω πολλούς γονείς να το κάνουνε που συζητάνε στο μεσημεριανό τραπέζι πόσα είναι τα κρούσματα και έρχονται παιδάκια και λένε 353 πέθαναν σήμερα και αυτό είναι αυτό που επιλέγουν, δεν θέλω να το κρίνω. Αυτό είναι, που επιλέγουν να κάνουν, μπορείς να επιλέξεις κάτι διαφορετικό αν αυτό σου δημιουργεί στρες, αν αυτό σου ρίχνει την ανθεκτικότητα σου, σε αυτό που έρχεται ή σου δημιουργεί ανασφάλειες για να μείνεις ξύπνιος το βράδυ μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό. Η ψυχική ανθεκτικότητα έχει να κάνει με αυτό, με το πόσο μπορείς να ανταπεξέλθεις σε χτυπήματα και να επανέλθεις.»

Δείτε όλη την συνέντευξη

To άρθρο Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου στο newsit.gr: Και με lockdown, μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας προς το καλύτερο   δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
newsit, lockdown, newsit.gr, ζωη, νέα, σημαίνει, coach, life, group, ελλαδα, μμε, media, γίγνεσθαι, instagram, live, youtube, budget, ζουμ, κινηση στους δρομους, βιβλια, μετρο, www.youtube.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κρουσματα σημερα, αμα, η ζωη ειναι ωραια, ητανε μια φορα, instagram, τι σημαινει, αυτοκινητα, αυστραλια, γλυκα, μμε, νεα μετρα, πιεση, τα νεα, ψυχολογια, youtube, αρθρα, αρθρο, αποκαλυψη, αυτοπεποιθηση, βγαινει, βραδυ, γίγνεσθαι, γονεις, δυναμη, δυστυχως, δρομος, ευχαριστο, εγρηγορση, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευτυχια, υπαρχει, εμπνευση, ενεργεια, ενημερωση, εννοια, εξελιξη, εποχη, επιτυχια, επιθετο, ερχεται, ερχονται, εταιρια, τεχνολογια, ζωης, ζουμ, ιντερνετ, θυσια, κηφισιας, κι αλλο, λεφτα, μηνες, μοναξια, μπορεις, μυαλο, νερο, ντροπη, ξερετε, παντα, οικογενεια, παιδι, παιδακια, ποιοτητα, πιω, πλατφορμες, ρολο, σεμιναρια, τριτη, φορα, χαρα, ομορφα, ωρες, group, budget, coach, εκπομπες, καρδια, life, media, μεινει, μπροστα, ογκο, ολη μερα, σημαίνει, σκοτωνει, σπηλια, θελω να, θετικα
Τυχαία Θέματα