Έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια ενόψει Πάσχα: Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

06:33 23/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Mε ανησυχία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όχι μόνο για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας αλλά και για τις αυξήσεις που προκαλεί η επικίνδυνη, “πολεμική κατάσταση”, στις τιμές της ενέργειας. Η Αθήνα σταθμίζει τις κινήσεις της Ρωσίας και εξετάζει όλα τα σενάρια με τα οποία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη και την ίδια ώρα επικρατεί προβληματισμός για το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της κατάστασης και αν είναι στον αέρα το επίδομα

του Πάσχα σε ευάλωτους ομάδες;

Η ενεργειακή ακρίβεια βάζει “τρικλοποδιές” στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι αντοχές των οποίων δοκιμάζονται ήδη σκληρά. Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, έχουν δηλώσει σε κάθε τόνο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη, με έμφαση στους πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Τυχόν κλιμάκωση της επιθετικής στρατηγικής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα άρει τον σχεδιασμό; 
Θα τεθεί το δίλημμα: επίδομα στους ευάλωτους ή συνέχιση της επιδότησης σε ρεύμα και φυσικό αέριο;
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, τότε σε όλη την Ευρώπη, και στη χώρα μας ο πληθωρισμός θα πάρει την ανιούσα – τουλάχιστον 2 μονάδες, είναι η εκτίμηση – και η ανάπτυξη θα πιεστεί σημαντικά…  Εξελίξεις που θα βάλουν εμπόδια στον σχεδιασμό της κυβέρνησης  όσον αφορά στα μέτρα στήριξης.

Επίδομα Πάσχα – “Καταλύτης” τα έσοδα Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

“Η στήριξη στο ρεύμα (και το φυσικό αέριο) θα μείνει οριζόντια, στη διάσταση που ξέρουμε” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (Alpha Tv), εννοώντας ότι θα αφορά στις κύριες κατοικίες και επαγγελματίες.
“Για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, μέσα στα πλαίσια της αντοχής του προϋπολογισμού, μέσα στα δημοσιονομικά όρια που αντέχει η χώρα, σχεδιάζονται στοχευμένες, μετρημένες παρεμβάσεις” πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν ανακοινώσεις περιορίστηκε να απαντήσει ότι “οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις θα είναι σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται”.

Ο “καταλύτης” για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στο επίδομα που σχεδιάζει να δώσει το Πάσχα σε αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος του ποσού, θα είναι τα έσοδα που θα καταγραφούν Φεβρουάριο και Μάρτιο στα κρατικά ταμεία.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ενεργειακή ακρίβεια.

Στις Βρυξέλλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες… Η Κομισιόν βλέπει τις τιμές στην ενέργεια να παραμένουν στα ύψη οπωσδήποτε όλο το 2022…

Αντέχει ο κρατικός κορβανάς; Μέχρι πότε φτάνουν τα χρήματα από τις δημοπρασίες ρύπων για κοινωνική πολιτική; 
Υπάρχει το περιθώριο και σε τι βαθμό να βάλει περαιτέρω πλάτη ο κρατικός προϋπολογισμός; 
Αυτή την εξίσωση την κάνει ακόμη πιο δύσκολη ο “παράγοντας” Βλάντιμιρ Πούτιν και το αν θα… τραβήξει ή όχι, τη σκανδάλη.

Κ. Μητσοτάκης: “Ασφαλής η τροφοδοσία της χώρας”

Στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας, η κυβέρνηση είναι καθησυχαστική. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και επικαιροποιήθηκε ο κατάλογος των μέτρων για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

“Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με υπουργική αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας. 

Όσον αφορά δε στους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία – θέμα το οποίο επίσης συζητήθηκε στη σύσκεψη – οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

To άρθρο Έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια ενόψει Πάσχα: Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα