Ελληνικά Ζυμαρικά: Εκτοξεύτηκαν οι παραγγελίες λόγω Ουκρανίας

14:37 8/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Πενταπλάσιες παραγγελίες από Ουκρανία και γειτονικές χώρες δέχονται οι ελληνικές βιομηχανίες ζυμαρικών. Απέναντι σε μία πρωτοφανή αύξηση παραγγελιών βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι ελληνικές βιομηχανίες ζυμαρικών, οι οποίες καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σίτισης των προσφύγων της Ουκρανίας.

Πηγές του newsit.gr αναφέρουν ότι, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και των συνεπειών του πολέμου, οι παραγγελίες σχεδόν πενταπλασιάστηκαν. Η ζήτηση προέρχεται τόσο από την Ουκρανία,

όσο και από τις γειτονικές χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Κι όλα αυτά, όταν η βιομηχανία ζυμαρικών αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υπέρογκες αυξήσεις εξαιτίας του υψηλού κόστους στην ενέργεια, που με τη σειρά του επηρεάζει όλη την παραγωγική αλυσίδα, αλλά και της δυσεύρετης πρώτης ύλης, αφού η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία αποτελούν τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σίτου στον κόσμο, καλύπτοντας το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, που οδηγούν εν τέλει σε αυξήσεις στις τιμές του τελικού προϊόντος, δεν ανακόπτουν τις αυξημένες παραγγελίες από μεγάλες αλυσίδες που λειτουργούν τόσο στην Ουκρανία, όσο και σε χώρες που προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες της.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές, εκφράζουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα, καθώς όσο η πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση είναι ρευστή, τόσο οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προβλέψουν το μέλλον και να μιλήσουν με σιγουριά για σταθερή τιμολογιακή πολιτική.

Όσον αφορά τη σχέση του Έλληνα με τα μακαρόνια, είναι ιδιαίτερα στενή, καθώς η Ελλάδα, συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών ετησίως.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του International Pasta Organisation, τοποθετούν στην κορυφή της κατάταξης τους Ιταλούς, με 23,1 κιλά κατανάλωση ζυμαρικών ετησίως, ακολουθεί η Τυνησία με 17 κιλά, η Βενεζουέλα με 12 κιλά και τέταρτη στην κατάταξη η Ελλάδα με τους Έλληνες να καταναλώνουν 11,4 κιλά ζυμαρικών σε ετήσια βάση, λίγα μόλις κιλά παραπάνω από τη Χιλή, όπου η κατανάλωση ανά κάτοικο ανέρχεται σε 9,5 κιλά ζυμαρικά ετησίως.

To άρθρο Ελληνικά Ζυμαρικά: Εκτοξεύτηκαν οι παραγγελίες λόγω Ουκρανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα