Ελπιδοφόρο φάρμακο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από Έλληνα ομογενή: Θα γίνουν κλινικές δοκιμές και στην Ελλάδα
Παράθυρο ελπίδας για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση «ανοίγει» η υπό δοκιμή θεραπεία επαναμυελίνωσης που ανακάλυψε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον ομογενή νευροεπιστήμονα, Στήβεν Πετράτος.
Στην Ελλάδα η Πολλαπλή Σκλήρυνση με βάση πρόσφατη φαρμακοεπιδημιολογική μελέτη επηρεάζει περισσότερους
Εφόσον λάβουν έγκριση, οι κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν ανάλογα και με την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους γιατρούς σε τουλάχιστον 10 πανεπιστημιακά, γενικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη έως τον Έβρο για 12 μήνες.
Το υπό σύσταση Εθνικό Δίκτυο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση όπως αυτό σχεδιάστηκε από την Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛ.Α.ΝΑ.) και το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αναμένεται να διευκολύνει τη διενέργεια αυτής όπως και άλλων κλινικών μελετών για τη νόσο στην Ελλάδα.
Το Δίκτυο στοχεύει στον περιορισμό των οργανωτικών, οικονομικών και γεωγραφικών εμποδίων που δυσχεραίνουν την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και τις καινοτόμες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Συντονιστής της κλινικής μελέτης «Odyssey» είναι ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης. Στόχος είναι να ενταχθούν στη μελέτη έως και 400 άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση σε όλα τα στάδια της νόσου μέχρι επιπέδου EDSS 6 (πλην δηλαδή των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο), για τους οποίους επί του παρόντος οι θεραπευτικές επιλογές για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου είναι περιορισμένες.
Η νέα θεραπεία έχει αναπτυχθεί με σκοπό την προσπάθεια επιδιόρθωσης των βλαβών που αναπτύσσονται εντός του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος κατά την εξέλιξη της πορείας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Πρόκειται για ένα μικρό μόριο που σε πειραματικό στάδιο φαίνεται πως έχει την ικανότητα να προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος λειτουργώντας σε δύο επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο σταματά την περαιτέρω καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος δηλαδή των νευρώνων, που θωρακίζει τις νευρικές ίνες επιτρέποντας τη γρήγορη διάδοση των νευρικών σημάτων σε όλο το σώμα, και σε δεύτερο επίπεδο διεγείρει τη δημιουργία καινούριας μυελίνης (επαναμυελίνωση). Τα αποτελέσματα από τις προκλινικές δοκιμές που έγιναν σε Ελλάδα, Αυστραλία και Ισραήλ ήταν εντυπωσιακά. Παράλυτα ζώα εργαστηρίου κατάφεραν να περπατήσουν ξανά, καθώς αποκαταστάθηκε η φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Όλες οι προκλινικές δοκιμές υπήρξαν με βάση την τρέχουσα επιστημονική τεκμηρίωση πολύ επιτυχημένες και έχουμε εξασφαλίσει επίσης διεθνή πατέντα. Είμαστε στα πρόθυρα της έναρξης δοκιμών φάσης II στην Αυστραλία και ταυτόχρονα στην Ελλάδα» σημειώνει ο δρ. Στήβεν Πετράτος εκτιμώντας ότι «οι δοκιμές θα ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου έτους, όταν θα εξασφαλιστούν όλες οι εγκρίσεις από τις Ρυθμιστικές Αρχές. Προσπαθούμε αφενός να διασφαλίσουμε ότι τα σημεία των δοκιμών θα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους συμμετέχοντες και αφετέρου να έχουμε διαθέσιμο το φάρμακο. Έχουμε εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες συμβάσεις με τους οργανισμούς έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, τις οποίες θα υποβάλουμε στις Ρυθμιστικές Αρχές».
Ο Στήβεν Πετράτος
Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι χορηγείται εύκολα από το στόμα, καθώς είναι σε μορφή χαπιού και ότι θα λαμβάνεται παράλληλα με την αγωγή που ήδη παίρνουν οι συμμετέχοντες, χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν κανένα φάρμακο (συμπληρωματική θεραπεία). Επιπλέον, το νέο φάρμακο έχει αποδειχθεί ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους, καθώς βασίζεται σε γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία μιας σπάνιας γενετικής πάθησης σε παιδιά.
«Η διενέργεια επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών είναι απαραίτητη προϋπόθεση προς την κατεύθυνση ανεύρεσης λύσεων για την Πολλαπλή Σκλήρυνση» επισημαίνει ο καθηγητής νευρολογίας, Νικόλαος Γρηγοριάδης υπογραμμίζοντας ότι «το καινοτόμο αυτό ερευνητικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα σηματοδοτεί και την είσοδο της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που καταβάλλουν ουσιαστικές και υψηλού επιπέδου προσπάθειες για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση».
Τα ίδια τα Άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την έναρξη των Κλινικών Δοκιμών. «Κάποιες φορές η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι φιλική και άλλες μοιάζει σαν να έχουμε απέναντί μας ένα τανκ και εμείς πετάμε πετραδάκια. Τώρα, με το φάρμακο αυτό, ευελπιστούμε ότι τα πετραδάκια θα γίνουν πολεμοφόδια ικανά να ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία της ασθένειας» λέει χαρακτηριστικά η Δήμητρα Γκασούκα που ζει με Πολλαπλή Σκλήρυνση εδώ και 22 χρόνια.
Αντίστοιχες κλινικές μελέτες θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια και στις ΗΠΑ. Εάν και εφόσον οι Κλινικές Δοκιμές Φάσης ΙΙ ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα συνεχιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου το φάρμακο να λάβει άδεια κυκλοφορίας και να τεθεί σε μαζική παραγωγή.
Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνσηΗ Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νευρολογική νόσος, που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προκαλώντας εκφυλιστικές αλλαγές που οδηγούν σε νευρολογικά συμπτώματα και συσσώρευση αναπηρίας. Πρόκειται για νόσημα, η σοβαρότητα του οποίου ποικίλλει προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων από κατάθλιψη, κόπωση, αταξία και προβλήματα γνωστικά ή όρασης μέχρι δυσκολία στην ομιλία, κινητικά προβλήματα ακόμα και παράλυση.
Μάλιστα, είναι η πιο συχνή μη τραυματική αιτία νευρολογικής αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες. Η κοινωνικο-οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή, την οικογένειά του και το σύστημα υγείας είναι τεράστια. Στην Ευρώπη η μέση ετήσια δαπάνη (δημόσια και ιδιωτική) για τη διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης για κάθε ασθενή ανέρχεται σε 40.303 ευρώ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα, υπάρχουν 19 εγκεκριμένα φάρμακα κατά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης που προσφέρουν ποιότητα ζωής με τον έλεγχο των υποτροπών. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν σταματάει ούτε αναστρέφει την εξελικτική πορεία της νόσου. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει το νέο φάρμακο, κάτι που ωστόσο μένει να διαπιστωθεί μέσω κλινικών μελετών.
To άρθρο Ελπιδοφόρο φάρμακο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από Έλληνα ομογενή: Θα γίνουν κλινικές δοκιμές και στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεκρός 57χρονος – Προσπαθούσε να ξεχωρίσει 2 κατεψυγμένα μπιφτέκια, έκανε αυτό το λάθος και μετά από λίγο… πέθανε
- Σχολεία: Κλειστά στις 20 Νοεμβρίου - Γιατί δεν θα γίνει μάθημα
- Οι Δημοκρατικοί ρίχνουν την ευθύνη για τη βαριά ήττα στον Τζορτζ Κλούνεϊ
- Η εμφάνιση της Ανθής Βούλγαρη με στενό φόρεμα και φουσκωμένη κοιλιά – Επιβεβαίωσε τις φήμες πως είναι έγκυος
- Λήμνος: Ελάφια κολυμπάνε στη Μύρινα
- Τέλος στα «φέσια» με τα κοινόχρηστα: Τι γίνεται με τις πωλήσεις διαμερισμάτων με χρωστούμενα
- Κύπρος: Μαθητής πήγε σε σχολείο με 15.000 ευρώ και τα μοίραζε σε συμμαθητές του
- Χαλκιδική: Νέος σεισμός στο Άγιον Όρος
- Στην πρώτη θέση στους πίνακες τηλεθέασης στο σύνολο του κοινού, οι «Υποθέσεις» με τον Πέτρο Κουσουλό
- Πώς αντέδρασαν οι επιστήμονες στη νίκη του Τραμπ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Η Γερμανία ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές και ο Σταϊνμάιερ δηλώνει πως «δεν ήρθε το τέλος του κόσμου»
- Φουρνιέ: «Είναι φανταστικά στον Ολυμπιακό»
- Η Βουλή αγοράζει χρονοκόφτες για τους πολυλογάδες βουλευτές – Ο εξοπλισμός, το λογισμικό και οι αλλαγές στον Κανονισμό
- Μαθητής στην Κύπρο, πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ και τα μοίραζε στους συμμαθητές του
- Ο πρίγκιπας Χάρι «τρέμει» για τη βίζα του στις ΗΠΑ μετά τη νίκη Τραμπ
- 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο και την Κυριακή
- Υπουργείο Εσωτερικών: 10 + 10 αλλαγές για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Spiegel: Ο Γιοργκ Κούκις θα είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ στη θέση του Λίντνερ
- Αυτή ήταν η οικονομική ατζέντα του διαζυγίου Σολτς - Λίντνερ
- Μπαρτζώκας για το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: «Να παίξουμε με μεγαλύτερη ένταση από ότι στο προηγούμενο παιχνίδι
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ελπιδοφόρο φάρμακο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από Έλληνα ομογενή: Θα γίνουν κλινικές δοκιμές και στην Ελλάδα
- Υπουργείο Εσωτερικών: 10 + 10 αλλαγές για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Φουρνιέ: «Είναι φανταστικά στον Ολυμπιακό»
- Παύλος Μαρινάκης: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους έως την 31η Δεκεμβρίου
- Black Friday: Ο Απόλυτος Οδηγός για Έξυπνες και Οικονομικές Αγορές!
- Αντώνης Λουδάρος: Ο χοντρός είναι χοντρός, οι λέξεις δεν έχουν ειδικό βάρος αλλά ο τρόπος που τις χρησιμοποιείς
- Η Βουλή αγοράζει χρονοκόφτες για τους πολυλογάδες βουλευτές – Ο εξοπλισμός, το λογισμικό και οι αλλαγές στον Κανονισμό
- Ερρίκος Πετιλόν: Θύμωσα τόσο πολύ με εμένα που «άνοιξα» το γκάζι και καρφώθηκα με το κεφάλι σε νταλίκα
- Στη φυλακή και η 30χρονη της γιάφκας των Αμπελοκήπων - Αρνείται εμπλοκή της με την τρομοκρατία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανσέληνος στις 15 Νοεμβρίου: Πώς το φεγγάρι του κάστορα επηρεάζει ενεργειακά 3 ζώδια -Φέρνει δυσάρεστες εξελίξεις
- Θεσσαλονίκη: 49χρονος δάγκωσε αστυνομικό για να αποφύγει τη σύλληψη
- Σμαράγδα Καρύδη: Αυτή η εικόνα μού έρχεται όταν σκέφτομαι τον πατέρα μου
- Ανδρέας Μικρούτσικος: «Διέταξαν παρουσιάστρια που συνεργάστηκα να με βρίσει»
- 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ, νοσοκομεία
- Δίκη Πάτρας - Ν. Καλόγρηας: «Η αιτία θανάτου που διαπίστωσε η κ. Τσάκωνα δεν επιβεβαιώνεται»
- Η Σεούλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο άμεσης αποστολής όπλων στην Ουκρανία
- Σύγκρουση ΙΧ στην Αττική Οδό - Πού υπάρχουν προβλήματα
- Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για την περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού: Η δουλειά μου με βοήθησε να φύγω από το ψυχολογικό αδιέξοδο
- Δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη κορυφαίοι επιστήμονες στη λίστα Forbes 30 Under 30 [εικόνες]