Ένας Έλληνας εξηγεί το εμβολιαστικό θαύμα του Ισραήλ

21:44 13/2/2021 - Πηγή: NewsIt

Στο Ισραήλ, λέει στο newsit.gr ο Αχιλλέας Πεκλάρης, έχουν εμβολιαστεί ήδη 3,5 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν το 80% που είναι οι ηλικίες 60 ετών και πάνω. Την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί που είναι στην ηλικιακή ομάδα των 45 ετών και άνω και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία για όλο τον γενικό πληθυσμό.

Το Ισραήλ, εξηγεί, είναι η χώρα με την πιο γρήγορη διαδικασία εμβολιασμών στον κόσμο και αυτό οφείλεται

σε 3 λόγους.

Πρώτον πολύ γρήγορα και χωρίς την γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια χώρα πήρε την απόφαση να διαπραγματευτεί και να προμηθευτεί τα εμβόλια της Pfizer, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα.

Δεύτερον υπάρχει τεράστια πίεση στον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να βγει το Ισραήλ από τη δίνη του κορονοϊού.

Τρίτον η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τον Μάρτιο θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Ο Νετανιάχου έχει υποστηρίξει όλη του την προεκλογική του καμπάνια στην μονοθεματική ατζέντα του κορονοϊού. Όποτε έχει στηρίξει όλη του εκστρατεία στην υπόσχεση ότι θα βγάλει το Ισραήλ από την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός, πιο γρήγορα από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη.

Το “στοίχημα” Νετανιάχου

Αφού έλαβε ο ίδιος τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια μαζική αερομεταφορά εμβολίων, επιτρέποντας σε όλους όσοι έχουν ηλικία 16 ετών και άνω να εμβολιαστούν εντός δύο μηνών. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, διαμηνύει συνεχώς ότι “θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα νικήσει τον ιό”. Βολικά για τον Νετανιάχου, αυτή η νίκη συμπίπτει με τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 23 Μαρτίου.

Μια πρωτόγνωρη μεγέθους επιχείρηση

Η διανομή του εμβολίου αποτέλεσε μοντέλο αποτελεσματικότητας, λέει ο Αχιλλέας Πεκλάρης. Οι εμβολιασμοί γίνονται επτά ημέρες την εβδομάδα στα περισσότερα κέντρα, ακόμη και αργά το βράδυ. Και ενώ πρόκειται για μη στρατιωτική επιχείρηση, ο στρατός εμβολιάζει τα στελέχη του και βοηθά στην ιχνηλάτηση μολύνσεων, καθώς και σε ορισμένα ζητήματα εφοδιασμού.

Πως γίνεται τόσο γρήγορα οι εμβολιασμοί

Καταρχήν το Ισραήλ διαθέτει ψηφιακό κράτος και όλα γίνονται με application στα κινητά, τονίζει ο Αχιλλέας Πεκλάρης. Έτσι, σημειώνει, η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, το να κλείσεις ραντεβού είναι πολύ εύκολο και ο μηχανισμός λειτουργεί… ρολόι.

«Εγώ εμβολιαστώ επειδή η γυναίκα μου είναι από το Ισραήλ παρότι δεν έχω την υπηκοότητα. Εμβολιάστηκα την περασμένη βδομάδα. Βέβαια και όσοι έχουνε άδεια μόνιμης κατοικίας στο Ισραήλ μπορούν να εμβολιαστούν. Υπάρχει παρά πολύ καλή οργάνωση και κλείνονται ραντεβού σχεδόν κάθε τρία λεπτά λόγω της ευκολίας της διαδικασίας».

Εκείνος, σημειώνει «δεν είχα καμία παρενέργεια παρά μόνο ένα πόνο στο σημείο που μου έγινε το εμβόλιο». Άμεσα, στο Ισραήλ θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό αφού «στόχος είναι μέχρι τις εκλογές να έχουν εμβολιαστεί οι πάντες».

Κι αν το Ισραήλ τρέχει τους εμβολιασμούς, αφήνοντας μεγαλύτερες χώρες πολλά… βήματα πίσω, ο Αχιλλέας Πεκλάρης λέει πως κι εκεί υπάρχει δυσπιστία. «Ένα 20%, κυρίως νεότεροι, δεν θέλουν να εμβολιαστούν και οι λόγοι ποικίλουν: από τις θεωρίες συνομωσίας μέχρι ότι δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο γιατί δεν έγιναν αρκετά κλινικά πειράματα».

Πως είναι τα μέτρα στο Ισραήλ;

«Η καθημερινότητα στο Ισραήλ είναι πολύ δύσκολη καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές, όπως και η εστίαση. Την βδομάδα που πέρασε επιτράπηκε στους πολίτες η κυκλοφορία, ενώ μέχρι πρόσφατα επιτρεπόταν να βγουν απ’ το σπίτι τους σε μία ακτίνα 500 μέτρων».

Το φάρμακο που έρχεται και στην Ελλάδα

Ο Αχιλλέας Πεκλάρης αναφέρει πως συμπτωματικά την ήμερα της συνέντευξης βρισκόταν στο νοσοκομείο Ιχελωβ, όπου έγινε η ανακάλυψη του πρωτοποριακού φαρμάκου κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για ένα φάρμακο για τον καρκίνο των ωοθηκών. Ύστερα από 20 χρόνια ερευνών, η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου ανακάλυψε πρόσφατα ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να είναι θεραπεία κατά της Covid-19.

Έγινε και δοκιμή σε 30 ασθενείς με Covid-19. Το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και πηγαίνει απευθείας στους πνεύμονες. Οι 29 από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, θεραπεύτηκαν σε πέντε μέρες, μόνο για έναν χρειάστηκαν περισσότερες μέρες για να αναρρώσει.

«Η βαρύτητα που δίνει σε αυτό το φάρμακο ισραηλινή κυβέρνηση είναι πάρα πολύ μεγάλη και πρόκειται να συνεργαστεί με πολλές χώρες για περαιτέρω έρευνες για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα», σημείωσε ο Αχιλλέας Πεκλάρης.

Άλλωστε πριν από μερικές μέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε το φάρμακο, το οποίο είναι θέμα χρόνου να έρθει στην Ελλάδα για κλινικές δοκιμές. Υπενθυμίζεται ότι το φάρμακο είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στις αρχές της εβδομάδας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ

Η δράση του φαρμάκου

«Το φάρμακο αυτό καταπολεμά την επίδραση της κυτοκίνης – μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορονοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια. Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα – μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων – για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, τα οποία ερευνά εδώ και δεκαετίες ο καθηγητής Αρμπέρ.

«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο ερευνητής Σίραν Σαπίρα του εργαστηρίου του Αρμπέρ.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

To άρθρο Ένας Έλληνας εξηγεί το εμβολιαστικό θαύμα του Ισραήλ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα