Επιστήμη και Τεχνολογία: Ιατρική πρωτοπορία και οριστική λύση στις παθήσεις «ταμπού»
Για τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού, ένα κοινωνικό ταμπού, που επηρεάζει τη φυσιολογία του ασθενούς, την ψυχολογική του κατάσταση και την καθημερινότητά του, τα συμπτώματα, τις αιτίες, αλλά και τη συνδρομή της εξέλιξης της τεχνολογίας, στην απόλυτα εξατομικευμένη αντιμετώπιση, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Γενικά:Με τον όρο «χειρουργικές
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί η πολύ μεγάλη σημασία στην έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των παθήσεων της ευρύτερης περιοχής του πρωκτού, του τελικού τμήματος του εντέρου, ο οποίος αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μυών και ένα σύστημα νευρικών απολήξεων που του επιτρέπουν να ελέγχει την κένωση του περιεχομένου του. Και αυτό, γιατί η σωστή λειτουργία του αποτελεί καταλύτη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Συμπτώματα:Συνήθως, τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος ασθενής, όταν πάσχει από τις παραπάνω παθήσεις είναι έντονος πόνος, σε συνδυασμό με ερεθισμό, κνησμός στην πάσχουσα περιοχή, αιμορραγία, μόνιμη αίσθηση ατελούς αφόδευσης, και πολλές φορές, πυρετό. Στην περίπτωση λοιπόν που ο ασθενής παρουσιάσει κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει, το συντομότερο δυνατό, με τον γιατρό του προκειμένου να κλείσει ένα διαγνωστικό ραντεβού.
Αιτίες εμφάνισης:Οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση των χειρουργικών πρωκτικών παθήσεων, ποικίλλουν ανά ασθένεια και ανά φύλο. Η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία και ο υποθυρεοειδισμός, ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού, κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας), σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία και βέβαια, η κληρονομικότητα, αποτελούν κάποιες από τις αιτίες εμφάνισης των χειρουργικών πρωκτικών παθήσεων.
Τρόποι αντιμετώπισης:Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επιστήμη έχει όλες εκείνες τις τεχνικές, στη διάθεσή της, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωκτικές παθήσεις, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό να προχωρήσει σε μία οριστική και μόνιμη θεραπεία.
Το κυριότερο «όπλο» στη φαρέτρα της εξατομικευμένης αντιμετώπισης είναι οι νέες χειρουργικές τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική, η ενδοσκοπική χειρουργική, η χρήση των υπερήχων κ.α. Η κάθε μία από αυτές προσφέρει οριστική λύση στην αντίστοιχη πάθηση, όλες, όμως, διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ελάχιστη επεμβατικότητα.
Η μέθοδος Video-assisted anal fistula treatment (VAAFT), η μέθοδος Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment (EPSiT) και η μέθοδος «TRILOGY», αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα χειρουργικών μεθόδων που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Προσφέρουν δε, μία πλειάδα ωφελημάτων για τον ασθενή, μεταξύ άλλων, σύντομο χειρουργικό χρόνο, απουσία μετεγχειρητικού πόνου, απουσία απεικονιστικών εξετάσεων, απουσία νοσηλείας, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι αναίμακτες και ανώδυνες, κυρίως όμως, μόνιμη αποκατάσταση και άμεση επαναφορά στις καθημερινές συνήθειες του ασθενούς.
Και οι τρεις παραπάνω μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί από την ομάδα μας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εδώ και μία δεκαετία. Έκτοτε, έχουμε διενεργήσει πλειάδα επεμβάσεων, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας, τα οποία έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους, όπως στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του χειρουργού, στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση προς τον ασθενή, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.
Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/
To άρθρο Επιστήμη και Τεχνολογία: Ιατρική πρωτοπορία και οριστική λύση στις παθήσεις «ταμπού» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρήτη: Τέσσερις άνθρωποι με θρομβώσεις σε 10 μέρες έπειτα από εμβολιασμό
- Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: «Μείνετε μέσα» λένε οι ειδικοί για την Αθήνα - Αλλάζουν οι άνεμοι από το βράδυ
- Λουκέτο σε ιστορικό μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Φωτιά στον Σχίνο: Εκκενώνεται και το Αλεποχώρι, προς Μέγαρα το πύρινο μέτωπο
- Φωτιά ΤΩΡΑ: Εκκενώνεται το Αλεποχώρι – Η πυρκαγιά πλησιάζει το χωριό
- AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson: Η σύγκριση των εμβολίων και το πιο αποτελεσματικό από τα 4
- Πυρκαγιά -Σχίνο: Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί - Νέο μήνυμα από το 112
- Τόσα ζητάει ο Ολυμπιακός από τους Άραβες για Φορτούνη – Επαφή με Μαρινάκη
- Ωνάσειο: Γυναίκα με περικαρδίτιδα μετά το εμβόλιο της Pfizer - H ανακοίνωση του νοσοκομείου
- Δώρο Πάσχα - Αναστολή: Πληρώνεται η δεύτερη δόση - Τι ώρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Eurovision 2021: Τι ώρα είναι ο Β’ ημιτελικός – Live από την ΕΡΤ
- Έκλεψαν μέχρι και τις παιδικές κρέμες – Εξαρθρώθηκε σπείρα που ρήμαζε τη Θεσσαλονίκη (pics,video)
- ΚΙΝΑΛ για Κορινθία: «Άβουλοι και μοιραίοι περιμένουν τη φωτιά να σβήσει»
- Νίκος Μπάρτζης: «Η Μαριαλένα είναι η βασίλισσα της μπιφτέκας στο Survivor»
- Επιστήμη και Τεχνολογία: Ιατρική πρωτοπορία και οριστική λύση στις παθήσεις «ταμπού»
- Οσονούπω... Πειραιάς - αεροδρόμιο σε μόλις 45 λεπτά με την επέκταση του Μετρό!
- Η Bugatti Chiron ή το μαχητικό Rafale επιταχύνει πιο γρήγορα; (video)
- Εκκενώνεται το Αλεποχώρι – Η φωτιά πλησιάζει το χωριό
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Επιστήμη και Τεχνολογία: Ιατρική πρωτοπορία και οριστική λύση στις παθήσεις «ταμπού»
- ΚΙΝΑΛ για Κορινθία: «Άβουλοι και μοιραίοι περιμένουν τη φωτιά να σβήσει»
- Οσονούπω... Πειραιάς - αεροδρόμιο σε μόλις 45 λεπτά με την επέκταση του Μετρό!
- Εργασία και κορονοϊός: Πώς βλέπουν οι Έλληνες την επόμενη μέρα και τη δουλειά από το σπίτι
- Χάρι Κέιν: «Δεν είχα πει ποτέ ότι θα έμενα στην Τότεναμ για πάντα»
- Παναγιωτόπουλος: Τα Rafale, οι νέες φρεγάτες και η «απομόνωση» της Άγκυρας
- ΕΕ: Έτσι θα γίνονται τα ταξίδια από και προς Ευρώπη για τους εμβολιασμένους
- Η Bugatti Chiron ή το μαχητικό Rafale επιταχύνει πιο γρήγορα; (video)
- Μέρκελ: «Η πανδημία θα μπορούσε να είχε διασπάσει την Ευρώπη»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σερβικά ΜΜΕ: «Ο Μιλόγεβιτς βρίσκεται κοντά στην ΑΕΚ»
- Χουλουσί Ακάρ: Οι Έλληνες πολιτικοί διαβάζουν την ιστορία ανάποδα
- Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων εύχεται κάθε επιτυχία στους τελειόφοιτους
- Βαρουφάκης: Tο κόστος του ρεβανισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών
- Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων: Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανένα να κάνει το εμβόλιο. Είναι απολυταρχικό-BINTEO
- Ανάλαφρη lemon pie για τα ζεστά απογεύματα στο μπαλκόνι
- Πυρκαγιά Σχίνο-Δήμαρχος Μεγαρέων: Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-πολεμικού μετώπου
- Πέθανε ο Λι Εβανς, ολυμπιονίκης του 1968 στα 400 και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μαύρων
- Πολύωρες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις εξετάσεις της Πολιτογράφησης