Επιστροφή (;) στα ’70, με ραγδαία αύξηση χρέους (κρατικού και ιδιωτικού), πληθωρισμό και πολύ ακριβότερο «δανειακό» χρήμα

06:52 14/2/2025 - Πηγή: NewsIt

Ο πληθωρισμός φαίνεται να επιστρέφει στις ΗΠΑ, πριν καν ξεκινήσει η δασμολογική επίθεση του Τράμπ.

Το κόστος αναχρηματοδότησης του -σχεδόν- ανεξέλεγκτα αυξανόμενου χρέους, κρατικού (36 τρισ. δολάρια) και ιδιωτικού (…), έχει φτάσει να είναι διπλάσιο εκείνου με το οποίο το χρέος δημιουργήθηκε. Μόνο για το 2024 η κυβέρνηση χρειάσθηκε να δανειστεί πάνω από 840 δισ. δολάρια για να πληρώσει τόκους, όχι χρέος.

Και

το τερατώδες επίμονο έλλειμμα (7,2% του ΑΕΠ) που διογκώνει το ήδη τεράστιο χρέος, δεν μπορεί να συγκρατηθεί παρά μόνο με μία μετωπική ρήξη (δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών) του Τράμπ μέσα στο 2025 με αυτούς που τον ψήφισαν…

Όλα αυτά κάνουν τον Έλον Μασκ, μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ δίπλα του, να δηλώνει ότι «η οικονομία των ΗΠΑ κινδυνεύει με χρεοστάσιο». Και τον επικεφαλής της Bridgewater Associates, Ray Dalio (διαχειριστή (hedge fund) 172 δισ. δολάρια) να προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι κρατικό και ιδιωτικό χρέος βρίσκονται σε ένα  ένα «σπιράλ θανάτου».

Για να εξηγήσει στην συνέχεια ότι «σπιράλ θανάτου χρέους» είναι εκείνο το μέρος του κύκλου, που ο οφειλέτης πρέπει να δανειστεί (περισσότερα) χρήματα για να πληρώσει την εξυπηρέτηση του χρέους που επιταχύνεται. «Και τότε όλοι το βλέπουν αυτό, και δεν θέλουν  να «κρατήσουν» αυτό το χρέος. Εκεί πλησιάζουμε…».

Τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη το πρωί επιβεβαιώνουν την «τάση» αυτή, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης ξεπέρασαν το 4,6% και συνεχίζουν να αυξάνονται. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης του τι σημαίνει αυτό, το αντίστοιχο δεκαετές ομόλογο της Γερμανίας έχει απόδοση 2,47% (και πέφτει), ενώ το ελληνικό δεκαετές έχει απόδοση 3,30 %.

Αυτό σημαίνει ανάλογη πτώση της ονομαστικής τιμής των ομολόγων αυτών, γεγονός που κόβει κάθε «καλή πρόθεση» της Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στον ορατό ορίζοντα. Αντίθετα στις αγορές αρχίζει να τίθεται σαν παράγοντας συνυπολογισμού το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την Fed αλλά και μίας ρήξης (ακόμα χειρότερα) λόγω αυτού του ενδεχόμενου Τραμπ και Fed…

Και όλα αυτά πριν καν αρχίσει η εφαρμογή των δασμών που έχουν εξαγγελθεί από τον κ. Τραμπ.

Και θα ρωτήσει κανείς πολύ φυσιολογικά «αυτά όλα είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικά, αλλά γιατί μας αφορούν άμεσα, εμείς στην Ευρώπη ζούμε και όχι στις ΗΠΑ…».

Πράγματι, αλλά αν θέλει να «δει» κανείς το πόσο άμεσα μας αφορούν όλα αυτά, ας ρίξει μία ματιά στην δεκαετία του ’70.

Και ας πολλαπλασιάσει τις συνέπειες επί… 100. Τότε θα έχει μία σχετικά ρεαλιστική απάντηση στο ερώτημά του.

To άρθρο Επιστροφή (;) στα ’70, με ραγδαία αύξηση χρέους (κρατικού και ιδιωτικού), πληθωρισμό και πολύ ακριβότερο «δανειακό» χρήμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστροφή, ’70,epistrofi, ’70