Έρχονται αλλαγές στα ραντεβού με γιατρούς και στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ

10:15 13/1/2025 - Πηγή: NewsIt

Ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα Δευτέρα (13.1.2025) από το Υπουργείο Υγείας για την αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ και με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

Επίσης, από το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινωθεί και ο νέος τρόπος καταχώρησης των ηλεκτρονικών ραντεβού των ασθενών με γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέσω της πλατφόρμας finddoctors.gov.gr.

Με τις παρεμβάσεις αυτές η κυβέρνηση προσδοκά να βελτιώσει την εμπειρία της πρώτης επαφής των πολιτών με το

σύστημα υγείας, αλλά και το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού.

Ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας finddoctors.gov.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει πώς από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά η πλήρης εφαρμογή ενός καινοτόμου ηλεκτρονικού συστήματος για τον προγραμματισμό ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, με τον προσωπικό τους γιατρό, αλλά και με τους γιατρούς των Δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Το νέο σύστημα στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας και είναι βασισμένο σε παρόμοια λογική με αυτή της πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Η νέα πλατφόρμα, finddoctors.gov.gr, η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, θα αποτελέσει τον βασικό τρόπο για τον προγραμματισμό ραντεβού με γιατρό. Για όσους πολίτες, ωστόσο, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα είναι διαθέσιμη μια τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή, για την κάλυψη όλων των πολιτών.

Επιπλέον, οι ασθενείς θα μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τον γιατρό τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο εάν δηλώνουν τα ραντεβού στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η διαδικασία για το κλείσιμο ραντεβού με γιατρό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

Επιλογή κριτηρίων: Οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν το χρονικό διάστημα του ραντεβού, τον νομό, τον φορέα υγείας και την ειδικότητα του γιατρού που χρειάζονται.Διαθεσιμότητα ραντεβού: Οι διαθέσιμες ώρες εμφανίζονται με χρωματική κωδικοποίηση (π.χ. πράσινο για πολλές διαθέσιμες ώρες, γκρι για καμία).Επιλογή ραντεβού: Οι χρήστες βλέπουν τις διαθέσιμες ζώνες ώρας και επιλέγουν.Επιβεβαίωση ραντεβού: Τα στοιχεία του ραντεβού, όπως ημερομηνία, ώρα και κωδικός, αποστέλλονται με SMS ή email στον χρήστη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πλατφόρμα είναι κοινή και για το κλείσιμο ραντεβού με προσωπικό γιατρό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, το σύστημα θα επεκταθεί σταδιακά ώστε να περιλαμβάνει και διαγνωστικά κέντρα για απεικονιστικές και άλλες εξετάσεις, διευκολύνοντας περαιτέρω την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

Τέλος στην αναμονή στα ΤΕΠ: Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει τις 8-10 ώρες, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει οριστική λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της ταλαιπωρίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων, εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε σταδιακή λειτουργία, έως το τέλος του 2026.

Ο νέος συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νοσοκομείων στην πρώτη επαφή του ασθενή με αυτά, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Όπως έχει αναφέρει μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο στόχος είναι η μείωση του χρόνου αναμονής κατά 4-5 ώρες έως το 2026, ενώ ήδη από την ερχόμενη άνοιξη, η αναμονή αναμένεται να μειωθεί κατά δύο ώρες.

«Δεν υπάρχει μηδενικός χρόνος αναμονής στα επείγοντα, αλλά μπορούμε να φτάσουμε κοντά στα πρότυπα της Βόρειας Ευρώπης», δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος.

Πρώτα αποτελέσματα

Η νέα ομαδοποίηση εφημεριών των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην Αττική, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου, έχει ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Στο παθολογικό τμήμα του «Γ. Γεννηματάς», για παράδειγμα παρατηρείται ταχύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή περιστατικών.

Ωστόσο, το σύστημα απαιτεί βελτιώσεις καθώς έχει εντοπιστεί υπέρμετρη επιβάρυνση σε ορισμένα νοσοκομεία κατά τις πρωινές εφημερίες. Το Υπουργείο εξετάζει πιθανές λύσεις, όπως την προσθήκη νέων νοσοκομείων στις ομάδες της πρωινής εφημέρευσης και ενδεχομένως ακόμα και την ένταξη των Κέντρων Υγείας.

Ψηφιακά εργαλεία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων που διευκολύνουν τους πολίτες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας:

QR codes στα ΤΕΠ: Από τα τέλη Ιανουαρίου, το σύστημα QR code θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής («Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο», «Κωνσταντοπούλειο», «Ερυθρός Σταυρός»). Το σύστημα θα παρακολουθεί τη διαδρομή του ασθενούς στα επείγοντα, εντοπίζοντας σημεία συμφόρησης. Ο υπουργός ανέφερε ότι το QR code θα ενεργοποιεί ειδοποιήσεις στη διοίκηση σε περίπτωση καθυστερήσεων. «Εάν η αναμονή για απεικονιστικές εξετάσεις ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια, η διοίκηση θα μπορεί να παρέμβει άμεσα», εξήγησε.

Ψηφιακή ενημέρωση για χρόνους αναμονής: Μέσω του My Health App, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ κάθε νοσοκομείου και να επιλέγουν το λιγότερο επιβαρυμένο.

Απομακρυσμένες διαγνώσεις: Το σύστημα RIS/PACS θα διασυνδέσει νοσοκομεία, επιτρέποντας σε γιατρούς άλλων δομών να παρέχουν απομακρυσμένη διάγνωση μέσω τηλεϊατρικής.

Τεχνητή νοημοσύνη (AI): Έχει ξεκινήσει ήδη η πιλοτική εφαρμογή της AI τεχνολογίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας για την κατηγοριοποίηση περιστατικών, ώστε να εξυπηρετούνται με προτεραιότητα τα πιο επείγοντα.

Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού

Η κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού στο ΕΣΥ αποτελεί κεντρικό άξονα του σχεδιασμού. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης, άλλωστε για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, έχουν οι ελλείψεις νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν:

400 προσλήψεις προσωπικού στα ΤΕΠ, εκ των οποίων πολλές θα κατευθυνθούν στα πιο επιβαρυμένα νοσοκομεία: π.χ. 75 θέσεις στο «Γ. Γεννηματάς» και 33 στο Νοσοκομείο Νίκαιας.500 προσλήψεις τραυματιοφορέων, με 100-180 να κατευθύνονται στα ΤΕΠ.

Επιπλέον, αναμένεται νέα προκήρυξη για 18 θέσεις στα ΤΕΠ της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Τέλος, με βάση το «Πρότυπο ΤΕΠ», που ξεκίνησε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνεχίζεται η βελτίωση των κτιριακών υποδομών, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες κτιριακές διαρρυθμίσεις για την αποφυγή της συμφόρησης, όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση ξεχωριστής εισόδου για ασθενοφόρα και περιπατητικούς ασθενείς.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Έρχονται αλλαγές στα ραντεβού με γιατρούς και στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχονται, ΕΣΥ,erchontai, esy