Εβδομάδα Παθών και... ειδικών μέτρων - Τι αλλάζει στην καθημερινότητα μας από τη Μεγάλη Δευτέρα

23:47 25/4/2021 - Πηγή: NewsIt

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Πάσχα θα γιορταστεί στη χώρα με περιορισμούς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο -λόγω της εορταστικής περιόδου- θα εφαρμοστούν ειδικά μέτρα από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και την Κυριακή του Πάσχα.

Από το Σάββατο (24.04.2021) άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά και έτσι… ολοκληρώθηκε το restart στην αγορά, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν σε αυξημένη κίνηση τις επόμενες ημέρες. 

Η

σημαντικότερη αλλαγή στα μέτρα του lockdown, που τίθεται σε ισχύ από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και το Πάσχα, έχει να κάνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα αρχίζει στις 22.00 (αντί για 21.00). Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23.00. 

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Κατά τις ημέρες κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν οι εκκλησίες με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας και υποχρεωτικά self tests για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30, με ανοικτές τις εκκλησίες και με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών, οι πιστοί πρέπει να τηρούν απόσταση 10 τ.μ., τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σε ό,τι αφορά την Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα την τέλεσή της στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Βάσει αυτών, ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη: 18:30

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30

Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00

Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00

Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30.

 

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Όσον αφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις, μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Click4more: Επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη»: Αυστηρά μπλόκα στα διόδια – Πόσοι έχουν περάσει το τελευταίο 24ωρο

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, δηλαδή δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

To άρθρο Εβδομάδα Παθών και... ειδικών μέτρων - Τι αλλάζει στην καθημερινότητα μας από τη Μεγάλη Δευτέρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα