Ευρωεκλογές – ΕΕ: Tι σημαίνουν τα αποτελέσματα για την οικονομία

10:12 10/6/2024 - Πηγή: NewsIt

Πολιτικός «σεισμός» έχει προκληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της Κυριακής 9ης Ιουνίου 2024.

Η κάλπη των Ευρωεκλογών ανέδειξε ως κερδισμένη την ακροδεξιά η οποία πολλαπλασίασε τις δυνάμεις της, φέρνοντας τριγμούς και ανησυχία σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην ΕΕ.

Αναμφίβολα, η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων σε χώρες με μεγάλο ειδικό βάρος όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, θα

έχει συνέπειες και στην οικονομία της ηπείρου, καθώς θα προωθείται πιο αποτελεσματικά η ατζέντα των εν λόγω παρατάξεων, αμφισβητώντας ακόμα και πυλώνες της ΕΕ, όπως επισημαίνουν και διεθνείς αναλυτές.

Μετανάστευση και βιομηχανία

Μετά από τη νίκη των ξενοφοβικών δυνάμεων της Ευρώπης, η μετανάστευση όχι απλά θα παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας του επόμενου ευρωκοινοβουλίου, αλλά θα αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, με τα ακροδεξιά κόμματα να αναμένεται να υποστηρίξουν αυξημένη ασφάλεια των συνόρων και αυστηρότερη στάση απέναντι στις αφίξεις μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

Η εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής θα παραμείνει ένα βασικό σημείο αντιπαραθέσεων, με σαφείς διαιρέσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου σχετικά με την πιο αξιόπιστη στρατηγική. Αν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αναμένεται να επηρεαστεί και ο κρίσιμος τομέας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς «τρέφεται» από την «εισαγόμενη» εργατική δύναμη, όπως για παράδειγμα στη πρώτη βιομηχανική δύναμη, Γερμανία.

Συνέπειες επαπειλούνται και για τη συνολική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, καθώς η ένωση κινείται σε μια λεπτή ισορροπία στη ρήξη μεταξύ του στενού συμμάχου της, ΗΠΑ, και του βασικού εμπορικού εταίρου της, Κίνας.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, η ΕΕ πιθανότατα θα συνεχίσει να εστιάζει στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και στις πράσινες βιομηχανίες, συνεχίζοντας την Ευρωπαϊκή Πράξη για τα τσιπ του 2023 και την Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ ενδεχομένως θα τηρήσει ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στις κινεζικές εισαγωγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα ευρωπαϊκά όργανα που θα προκύψουν, αναμένεται να ενισχύσουν τις τάσεις προς μεγαλύτερο προστατευτισμό και παρέμβαση σε στρατηγικούς κλάδους.

Πράσινη Συμφωνία και Αγρότες

Σημείο τριβής αναμένεται να δημιουργηθεί και στις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα, οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί πιέσεις εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής και της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης, καθιστώντας το τώρα ακόμα πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω αντιδράσεις.

Η ψήφιση της «Πράσινης Συμφωνίας» – το εμβληματικό πρόγραμμα ουδέτερου άνθρακα της ΕΕ – βρίσκεται πλέον σε «πραγματικό κίνδυνο» με το Κοινοβούλιο να έχει ήδη αποδυναμώσει κάποια νομοθεσία για να κατευνάσει τη Δεξιά.

Έτσι, στον τομέα της γεωργικής πολιτικής πιθανότατα δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, μετά και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών νωρίτερα φέτος στις οποίες η ακροδεξιά ενεπλάκη κρατώντας επικριτική στάση για τις πράσινες πολιτικές.

Εν τω μεταξύ, τα σχέδια για την εφαρμογή της απαγόρευσης της πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035 θα μπορούσαν επίσης να καταργηθούν ενώ επιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν και στον τομέα της ενέργειας, μετατοπίζοντας την εστίαση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη στήριξη φθηνότερων ενεργειακών προμηθειών, υποστηρίζοντας σχέδια για περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια ή ακόμη και fracking φυσικού αερίου, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

Ουκρανία και ευρωπαϊκή άμυνα

Ακόμα και η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω των δεσμών ορισμένων κρατών μελών με τη Ρωσία.

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας -και του τρόπου χρηματοδότησής της- θα αποτελέσει καυτό θέμα, ιδίως εν μέσω της συζήτησης για τον κοινό αμυντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαΐου στην ΕΕ δόθηκε το «πράσινο φως» για την στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ έως το 2027.

Αν και οι δυνάμεις της ακροδεξιάς είναι παραδοσιακά υπέρ της ενισχυμένης ασφάλειας και των πολεμικών εξοπλισμών, αρκετά από τα εν λόγω κόμματα της Ευρώπης έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να τα κάνει να εμποδίσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα και πάλι με τους αναλυτές της Citi.

«Αλλά είναι επίσης αντίθετα στην επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να τα κάνει να υποστηρίξουν μια πιο επικεντρωμένη στην Ευρώπη αμυντική αρχιτεκτονική», προσθέτουν.

To άρθρο Ευρωεκλογές – ΕΕ: Tι σημαίνουν τα αποτελέσματα για την οικονομία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα