Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Έχω κάποια ερωτήματα. Γιατί όλες οι χώρες της Ευρώπης επεδίωξαν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Σε τι αποσκοπούσαν; Και τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η ΕΕ σήμερα για τις χώρες-μέλη της;
Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες υπέβαλαν αίτημα να εισδοχής τους στην ΕΕ, θεωρώντας ότι η συμμετοχή τους σε αυτή θα επέφερε σημαντικά πλεονεκτήματα στις Οικονομίες τους και την ανάπτυξή τους. Και δεν μιλούμε απλώς για ένα «αίτημα», μιλούμε για τον «διακαή πόθο» τους να γίνουν αποδεκτές και να τύχουν των σημαντικών προνομίων
Η ιδέα ήταν ότι οι πλέον προηγμένες χώρες της ΕΕ θα βοηθούσαν τις «μικρότερες» να αναπτυχθούν και να πλησιάσουν περισσότερο τις «μεγαλύτερες». Έτσι σχεδιάστηκε στις Βρυξέλλες ένα ολόκληρο σύστημα «προγραμμάτων» ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομιών με στόχο την περιβόητη «Συνοχή», όπως ονομάστηκε αυτή η πολιτική.
Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, όλες οι χώρες θα συνεισέφεραν μεν πόρους σε ένα κοινό ταμείο αλλά οι μικρότερες θα λάμβαναν σημαντικές χρηματοδοτήσεις, αναλογικά υψηλότερες από εκείνες των μεγάλων χωρών. Και αυτό έγινε επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να γίνουν σημαντικά έργα υποδομής και να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για ένα μεγάλο διάστημα, οι εθνικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύθηκαν αυτές τις δυνατότητες και έκαναν σημαντικά βήματα προόδου, χάρις στην εισροή κεφαλαίων από την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η θέσπιση του Ευρώ, έδωσε σε αυτές τις χώρες τη δυνατότητα εξόδου στις Αγορές για να λάβουν επιπλέον κεφάλαια, δανειζόμενες εύκολα λόγω αυτού του «σκληρού» νομίσματος.
Τα πράγματα πήγαιναν καλά, μέχρις ότου σταμάτησαν να πηγαίνουν τόσο καλά. Ο υπερδανεισμός από τη μία και η ύφεση της Οικονομίας διεθνώς από την άλλη, έφερε τα πράγματα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, κυρίως για τις ασθενέστερες Οικονομίες, όπως η Ελλάδα.
Τότε ήταν που – μεταξύ αίτησης και απαίτησης – αναφέρθηκε για πρώτη φορά η λέξη «Αλληλεγγύη». Η υπό κατάρρευση Ελληνική Οικονομία, με άμεσο τον κίνδυνο της πτώχευσης, οδήγησε πολλούς να απαιτήσουν από την ΕΕ να λύσει εκείνη το πρόβλημα, επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης. Δηλαδή, με άλλα λόγια, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια που χρειαζόταν η χώρα, τα οποία η ίδια δεν μπορούσε να αντλήσει από τις Αγορές. Η απαίτηση για αλληλεγγύη έφθασε μέχρι και την απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη!
Βεβαίως, οι απειλές δεν «έπιασαν».
Η Γερμανία και άλλες «βόρειες» χώρες αρνήθηκαν να κάνουν και άλλα «δώρα» σε μια χώρα που διαχειρίστηκε τόσο άσχημα την Οικονομία της επί τόσα χρόνια. Το τι συνέβη στη συνέχεια είναι γνωστό σε όλους μας.
Σήμερα, μια επιδημική λαίλαπα φέρνει τη χώρα μας, όπως και πολλές άλλες, σε εξαιρετικά δυσχερή θέση για να αντιμετωπίσει μόνη της μια νέα οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας. Και μάλιστα τη στιγμή που δεν έχει καλά-καλά περάσει η προηγούμενη. Έτσι, εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο η γνωστή κραυγή: Αλληλεγγύη!
Αλλά, όταν ζητάμε αλληλεγγύη, σε ποιόν αναφερόμαστε και ποιόν υπονοούμε; Την Ευρώπη αόριστα ή τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή μήπως εννοούμε τη Γερμανία και κάνα δυό άλλες χώρες του Βορρά; Το ταμείο της ΕΕ είναι περιορισμένο για να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες την πανδημία και τις συνέπειές της στις Οικονομίες τους. Άρα; Εκείνο που πράγματι εννοούμε είναι να βοηθήσουν οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και κάποιοι άλλοι, για να σωθούν οι ασθενέστερες Οικονομίες. Αυτή είναι η αλήθεια.
Να σημειωθεί εδώ ότι, ακόμη και τα Ευρώ στο υπάρχον ταμείο της ΕΕ είναι κυρίως Γερμανικά Ευρώ, έτσι κι αλλιώς. Εάν κάποιες χώρες έχουν ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια, υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί της ίδιας της ΕΕ, από τους οποίους μπορούν να αντληθούν αυτά. Όχι ανεπιστρεπτί αλλά με κάποιους όρους και προϋποθέσεις. Πάντως, όχι «δανεικά και αγύριστα».
Αυτό ισχυρίζεται η Γερμανία, που όλοι – ακόμη και η υπερχρεωμένη Ιταλία – την κατηγορούν μονίμως για αδιαλλαξία και «αντι-ευρωπαϊκό» πνεύμα. Τελικά, τίθεται ευλόγως το ερώτημα: Μήπως αυτή η μονομερής «αλληλεγγύη» ήταν τελικά το κίνητρο που ώθησε όλες τις χώρες να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Χωρίς αμφιβολία, η Γερμανία είναι η ισχυρότερη Οικονομία της Ευρώπης και όχι μόνο. Είναι επίσης βέβαιο ότι η Οικονομία της, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στις εξαγωγές της προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όμως, αυτή η οικονομική ισχύς της Γερμανίας είναι που κρατά το Ευρώ ψηλά και επιτρέπει σε πολλές χώρες της Ευρώπης να βγαίνουν στις Αγορές και να δανείζονται ακόμη με σχετικά χαμηλά και αποδεκτά επιτόκια.
Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από μία χώρα να λύνει μονίμως τα οικονομικά προβλήματα μιας ολόκληρης ηπείρου και να συγκεντρώνει τα βέλη όλων των υπολοίπων όταν δεν συναινεί σε αυτή την απαίτηση.
Σίγουρα πρέπει η Γερμανία να συμπεριφερθεί ως γνήσιος εταίρος και να διευκολύνει μέσα από διαδικασίες όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση. Και σε ένα βαθμό οφείλει να το πράξει, δεδομένου ότι η οικονομία της βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές της στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι και οι διαρκώς «δυσανασχετούντες» εταίροι της πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι κάτι δεν κάνουν καλά με τη διαχείριση της Οικονομίας τους.
Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι το «Ευρωπαϊκό Όραμα» δεν ήταν – ούτε και μπορεί να είναι – να στηρίζονται συνεχώς οι «κάτω» από τους «πάνω» ή οι «νότιοι» από τους «βόρειους». Η ιδέα ήταν να εξελιχθούν σταδιακά όλες οι χώρες, στηριζόμενες μεν από τις «μεγάλες», αλλά ακολουθώντας οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Και όλοι γνωρίζουμε ότι – από ορισμένες χώρες, με πρώτη και καλύτερη τη δική μας – αυτή η ιδέα «παραχαράχθηκε». Είναι επίσης γνωστό ότι οι κανόνες – γενικώς, όχι μόνο οι δημόσιο-οικονομικοί – δεν αρέσουν ιδιαιτέρως στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση πρέπει να ξεπεραστεί. Αλλά θα φέρει και πολλές χώρες προ των ευθυνών τους. Η αντίληψη ότι η Γερμανία είναι αδιάφορη και αδίστακτη δεν λύνει το πρόβλημα, είναι μια άποψη υπερβολική που δεν οδηγεί πουθενά. Επίσης, η σκέψη ότι η Ιταλία απειλεί να τα «βροντήξει» και να αποχωρήσει από την ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Brexit, είναι εκτός πραγματικότητος.
Εκτός εάν τελικά θέλουμε να διαλυθεί η Ευρώπη στα εξ ων συνετέθη.
Αλλά τότε, η κατάσταση θα είναι σίγουρα πολύ χειρότερη για όλους.
To άρθρο Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Στα «χνάρια» της Ισπανίας η Ιταλία - Ανοίγει αύριο τα καταστήματα
- Ανατροπή, Πόσο ζει πάνω σε χειρουργικές μάσκες και στα χαρτομάντηλα
- Η τραγική ιστορία της Ελληνίδας επιχειρηματία που πέθανε από κορονοϊό στο Λος Άντζελες
- Κουκάκι: Τι δήλωσε ο καταζητούμενος ιερέας που κοινώνησε παρά την απαγόρευση
- Επίδομα 800 ευρώ: Στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ η αίτηση για ατομικές και ελεύθερους επαγγελματίες
- MasterChef: Αυτή είναι η εντυπωσιακή σύντροφος του Γιώργου (photos)
- Συναγερμός στο Πέραμα: Εξαφανίστηκε 24χρονος με πρόβλημα υγείας
- Γιάννης Στάνκογλου: Ο Κυπραίος από τις Άγριες μέλισσες έγινε… βεδουίνος!
- Κέρκυρα: Δικάσιμος στις 25 Μαΐου και για τη Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΔΣ
- Η αποκάλυψη της Νικολούλη για την πρόταση ΑΝΤ1 -ΣΚΑΪ, που δεν περιμέναμε!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τραμπ δίχως όρια – Ετοιμάζεται να απολύσει ένα «ιερό τέρας» επειδή τον επέκρινε!
- Κορονοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις – Σε λίγες μέρες τα πρώτα τεστ εμβολίου για τον άνθρωπο
- Ασπίδες προστασίας προσώπου από 3D εκτυπωτή
- Τα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ προϊόντα τις ημέρες του κορονοϊού
- Μαρινάκης: «Μαζί, μπορούμε να σώσουμε ζωές» – Νέα δωρεά από Ολυμπιακό
- Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
- Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για την Όλγα Τρέμη
- Πακιστάν: Χιλιάδες κόσμου αψηφούν τις απαγορεύσεις συναθροίσεων και συρρέουν στα τζαμιά
- Άλλοι 717 νεκροί από κορονοϊό στη Βρετανία σε χαμηλό εβδομάδας
- Τρεις φυλακισμένοι πέθαναν από κορονοϊό στην Τουρκία
![Ευρωπαϊκή,evropaiki](https://images32.inewsgr.com/3717/37179821/evropaiki-allilengyi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
- Πακιστάν: Χιλιάδες κόσμου αψηφούν τις απαγορεύσεις συναθροίσεων και συρρέουν στα τζαμιά
- Τα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ προϊόντα τις ημέρες του κορονοϊού
- Άλλοι 717 νεκροί από κορονοϊό στη Βρετανία σε χαμηλό εβδομάδας
- Κορονοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις – Σε λίγες μέρες τα πρώτα τεστ εμβολίου για τον άνθρωπο
- Γίνεται ένα SUV να αποδίδει 300 ίππους και να καίει λιγότερο από ένα σκούτερ;
- Μαρινάκης: «Μαζί, μπορούμε να σώσουμε ζωές» – Νέα δωρεά από Ολυμπιακό
- ΗΠΑ: 11 νεκροί από ανεμοστρόβιλους στο Μισισίπι
- ΜΗΝ στεγνώνετε τα χέρια σας με τα μηχανήματα αέρα – Τι γίνεται με τα μικρόβια [vid]
- Ο ιερέας από το Κουκάκι πόσταρε στο facebook: «Όταν κλείνεις τις εκκλησίες είναι σαν να κλείνεις νοσοκομεία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παγκόσμια «λίστα θανάτου» της πανδημίας: 114.539 νεκροί και 1.853.300 κρούσματα στον πλανήτη
- ΣΥΡΙΖΑ προς ΥΠΑΙΘ: Πρέπει να αποκλεισθεί οποιαδήποτε σκέψη για μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ
- Ιερέας Κουκάκι: Ανάρτηση στο Facebook την ώρα που τον ψάχνουν
- Τέλη Απριλίου ξεκινούν στην Ιταλία τα πρώτα τεστ σε ανθρώπους για το εμβόλιο
- Κέρκυρα: Στις 25 Μαΐου ορίστηκε η δίκη της Δημάρχου
- Οι δράσεις της GSK στην Ελλάδα και παγκοσμίως για την καταπολέμηση του Covid-19
- Κέρκυρα: Στις 25 Μαΐου η δίκη του μητροπολίτη Νεκτάριου,που επέτρεψε σε πιστούς να μεταλάβουν
- Κοροναϊός : Μεταφέρονται από τα νησιά περίπου 2.000 ευάλωτοι πρόσφυγες
- ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να αποκλεισθεί οποιαδήποτε σκέψη για μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ
- Ιταλική εταιρεία: Τέλος Απριλίου τα πρώτα τεστ εμβολίου κοροναϊού στον άνθρωπο