Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2025 και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Ελλάδας

17:32 26/11/2024 - Πηγή: NewsIt

Εγκρίθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2025 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, τόσο ως προς τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όσο και στα πλαίσια τήρησης των ανώτατων ορίων δαπανών.

Παρουσιάζοντας την αξιολόγηση για τους προϋπολογισμούς, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι από τα 20 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υποβλήθηκαν 17 σχέδια προϋπολογισμών για το 2025 (δεν υπέβαλαν σχέδια

η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ισπανία). Εξ’ αυτών, οχτώ χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Σλοβενία και Σλοβακία, θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τις δημοσιονομικές συστάσεις, καθώς η αύξηση των καθαρών δαπανών είναι εντός των ανώτατων ορίων.

Από την άλλη, σύμφωνα με την Επιτροπή, τα σχέδια προϋπολογισμού επτά χωρών: Εσθονία, Γερμανία, Φινλανδία και Ιρλανδία, δεν συνάδουν πλήρως με τις δημοσιονομικές συστάσεις, καθώς διαπιστώνεται καθαρή αύξηση των δαπανών, η οποία υπερβαίνει τα ανώτατα όρια.

Το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Πορτογαλία δεν καταργούν σταδιακά τα ενεργειακά μέτρα έως τον χειμώνα 2024-2025. Η Ολλανδία δεν ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές συστάσεις, καθώς οι καθαρές δαπάνες προβλέπονται πάνω από το ανώτατο όριο και πάνω από το όριο για τον λογαριασμό ελέγχου, ενώ το σχέδιο προϋπολογισμού της Λιθουανίας που υποβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κινδυνεύει να μην ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις, διότι οι καθαρές δαπάνες υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.

Μεσοπρόθεσμα σχέδια

Με το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, όλα τα κράτη μέλη υποβάλουν στην Επιτροπή τα μεσοπρόθεσμα σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την αντιμετώπιση κοινών προτεραιοτήτων και προκλήσεων της ΕΕ. Οι δημοσιονομικές τροχιές είναι πλέον προσαρμοσμένες σε κάθε κράτος μέλος και έχουν δημιουργηθεί περιθώρια ελιγμών για επενδύσεις. Κατανέμονται σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε επτά χρόνια, με αντάλλαγμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την αξιολόγησή της για 21 από τα 22 υποβληθέντα μακροπρόθεσμα σχέδια. Από τα 21 σχέδια, η Επιτροπή εκτίμησε ότι τα 20 πληρούν τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου και καθόρισε μια αξιόπιστη δημοσιονομική διαδρομή για να διασφαλίσει ότι το επίπεδο χρέους των αντίστοιχων κρατών μελών τίθεται σε βιώσιμη καθοδική πορεία ή διατηρείται σε συνετά επίπεδα.

Αυτό αφορά τα εξής κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία. Γι’ αυτά τα κράτη μέλη, η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να εγκρίνει την πορεία των καθαρών δαπανών που περιλαμβάνονται στα εν λόγω σχέδια.

Στην περίπτωση της Ολλανδίας, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να συστήσει μια πορεία καθαρών δαπανών σύμφωνη με τις τεχνικές πληροφορίες που διαβίβασε η Επιτροπή τον Ιούνιο.

Η Επιτροπή εξακολουθεί να αξιολογεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Ουγγαρίας.

Για πέντε χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Φινλανδία και Ρουμανία), η πορεία των καθαρών δαπανών βασίζεται σε παράταση της περιόδου προσαρμογής από τέσσερα σε επτά έτη. Η παράταση αυτή υποστηρίζεται από μια σειρά δεσμεύσεων μεταρρύθμισης και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στα σχέδια, τονίζει η Επιτροπή.

8 χώρες σε διαδικασία υπερβολικού ελλείματος

Μεταξύ των επτά χωρών που επέλεξαν μια περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής επτά ετών, οι τρεις (Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία) βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν σημαντικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Από τον Ιούνιο του 2024, οχτώ χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία. Αυτές οι χώρες πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα. Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει καταρχήν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν εφαρμόζουν τις επιβληθείσες διορθώσεις.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ξεχωρίζει με το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα που αναμένεται φέτος στην ΕΕ, στο 6,2% του ΑΕΠ, πίσω από τη Ρουμανία (8%), πολύ μακριά από το ανώτατο όριο του 3% που επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Το Παρίσι στοχεύει να μειώσει το έλλειμμά του στο 5% του ΑΕΠ το 2025, πριν επιστρέψει κάτω από το «όριο», το 2029 στο 2,8%. Η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει ανακοινώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν αντιστοιχεί σε 60 δισ. ευρώ για το 2025, που θα προκύψουν κυρίως μέσω περικοπών δαπανών και νέων φόρων.

Εκθέσεις Μεταμνημονιακής Επιτήρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις μεταμνημονιακής επιτήρησης, οι οποίες αξιολογούν την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση των χωρών της ευρωζώνης που είχαν μπει σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία), εστιάζοντας στην ικανότητα αποπληρωμής τους. Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και τα πέντε κράτη-μέλη διατηρούν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2025 και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Ελλάδας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πράσινο, ϋπολογισμό, 2025, Ελλάδας,evropaiki epitropi, prasino, ypologismo, 2025, elladas