Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις λέει ανώτατος αξιωματούχος του EMA

12:44 6/4/2021 - Πηγή: NewsIt

Ανώτατος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων λέει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις αλλά η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη.

«Κατά την γνώμη μου μπορούμε να πούμε, πλέον, ότι υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο. Αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, ακριβώς , που προκαλεί αυτή την αντίδραση. Οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες και η σχέση κόστους-οφέλους συνεχίζει να ευνοεί τα εμβόλια», δήλωσε αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του Ema, Μάρκο Καβαλιέρι,

σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Αναφερόμενος, πάντα στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, πρόσθεσε:

«Τώρα, όμως, είναι όλο και πιο δύσκολο να πει, κανείς, ότι δεν υπάρχει μια σχέση του εμβολίου AstraZeneca με ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων του αίματος που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

Ο Καβαλιέρι τονίζει, πάντως, ότι «οι σχετικές εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών δεν έχουν ολοκληρωθεί» και ότι «κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν γενικές οδηγίες», αλλά «δύσκολα θα γίνει αναφορά σε όρια ηλικίας, όπως έκαναν κάποιες χώρες».

Ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δηλώνει στην Il Messaggero ότι «οι νέες γυναίκες, οι οποίες εμφάνισαν, τις περισσότερες φορές, τις θρομβώσεις αυτές, δεν πλήττονται από τον κορονοϊό με πολύ σοβαρό τρόπο. ‘Αρα στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να σξιολογήσουμε την σχέση κόστους-οφέλους».

«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες, συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο», τονίζει, τέλος, ο Μάρκο Καβαλιέρι.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα εδώ και αρκετές εβδομάδες με πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη να παγώνουν τους εμβολιασμούς.

Μόλις χθες, η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια πρόταση να μην χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

«Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους – κάτω των 30 ετών τουλάχιστον – ένα διαφορετικό εμβόλιο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έχει τονίσει στο παρελθόν ότι τα οφέλη του σουηδο-βρετανικού εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν κατά πολύ ενδεχόμενου κινδύνου αιματικών θρόμβων.

Τι είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών για την Ελλάδα

«Ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά που έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο των περιστατικών που εξετάζονται πανευρωπαϊκά» ανέφερε απόψε κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η ίδια πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική εξηγώντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων. Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.

Παρότι η συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο είναι υπό εξέταση από τον ΕΜΑ ο οποίος θα συνεδριάσει ξανά για να καταλήξει σε επιστημονικό πόρισμα , «η συσχέτιση ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό» τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου η οποία πρόσθεσε με έμφαση ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τον δισταγμό και τον φόβο, «πρέπει να σκεφτούμε τα νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο».

Η κα Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα και αναφέρθηκε στο σύνδρομο αυτό, εξηγώντας πως φαίνεται – χωρίς αυτό να είναι ακόμα βέβαιο – ότι εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλες τις ηλικίες, όπως είπε.

Η ίδια ανέφερε πως έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατ. εμβολιασμούς στην Μ.Βρετανία. Στις χώρες της Ε.Ε όπως είπε, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου έχουν καταγράφει 44 περιπτώσεις του συνδρόμου.

Όπως είπε ακόμη οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγγράψει ήδη οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου κάτι που μπορεί να γίνει προς το παρόν σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα.

Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό ο οποίος οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτά είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, νευρολογικά συμπτώματα, κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.

Επίσης πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, γι αυτό,όπως είπε, οι ασθενείς με αυτές τις καταστάσεις μπορούν να συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Επίσης εξήγησε ότι δεν υπάρχει σύσταση να λαμβάνουν όσοι πάνε να εμβολιαστούν την όποια μορφή αντιπηκτικής αγωγής. Αν είναι σε τέτοια αγωγή, θα συνεχίσουν κανονικά την αγωγή τους, εξήγησε.

To άρθρο Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις λέει ανώτατος αξιωματούχος του EMA δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα