Έξαρση ιώσεων στα παιδιά χωρίς αντιπυρετικά: «Παιχνίδια κερδοσκοπίας στις πλάτες των ασθενών»

06:58 12/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Χωρίς προηγούμενο είναι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των εποχικών λοιμώξεων, από τις οποίες ταλαιπωρούνται αυτή την εποχή χιλιάδες παιδιά.

Στο διαχρονικό πρόβλημα της χώρας μας με τις εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό, ήρθαν να προστεθούν και οι ελλείψεις στις πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται τα φάρμακα, εν μέσω έξαρσης των ιώσεων στα παιδιά.

Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που ταλαιπωρεί αυτή την εποχή όλα τα κράτη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τι προτείνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού

Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος μίλησε στο iatropedia.gr.

Η παγκόσμια έλλειψη παρακεταμόλης και άλλων δραστικών ουσιών και φαρμακευτικών πρώτων υλών, αφήνουν τα παιδάκια χωρίς αντιπυρετικά και αντιβιοτικά φάρμακα την εποχή της έξαρσης της γρίπης και των εποχικών ιώσεων.
Την ίδια στιγμή, παιχνίδια κερδοσκοπίας «διώχνουν» πολύτιμα φάρμακα στο εξωτερικό, όπου πωλούνται σε καλύτερες τιμές, με αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτη η εγχώρια αγορά.

Χιλιάδες γονείς αναζητούν φάρμακα από φαρμακείο σε φαρμακείο για να ανακουφίσουν τα παιδιά τους από τα συμπτώματα της γριπώδους συνδρομής, ενώ και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν στους ασφαλισμένους, όπως λέει o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.

«Σας λέω εν τιμή! Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Έρχονται συνταγές και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εξαγωγές και η μείωση των ποσοτήτων, αλλά είναι και το πρόβλημα με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν μειώσει την παραγωγή από έλλειψη δραστικών ουσιών και πρώτων υλών. Και στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με τα αντιπυρετικά που λείπουν, κάτι που οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή παρακεταμόλης ως δραστική ουσία, πράγμα που έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε αντιπυρετικά σιρόπια που έχουν σχέση με τη γρίπη, τη γριπώδη συνδρομή και τις ιώσεις», τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο iatropedia.gr.

Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Να γίνουν έλεγχοι στις Φαρμακαποθήκες»

Για τον περιορισμό του φαινομένου των «παράλληλων εξαγωγών» το Υπουργείο Υγείας έλαβε την Παρασκευή (9/12) έκτακτα μέτρα, υποχρεώνοντας τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) όλα τα αποθέματα από τα 180 φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία και για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές.

Σε αντίθετη περίπτωση οι αποθήκες απειλούνται ακόμη και με ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους.

«Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, θα κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Είναι πραγματικά μια σωστή κίνηση, γιατί θα υποχρεώσει τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν ό,τι έχουν σαν απόθεμα», σχολιάζει ο Απόστολος Βαλτάς και συνεχίζει:

«Γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος της “αποθεματοποίησης” αυτών των φαρμάκων. Δηλαδή, ξέρουμε ότι τα αποθηκεύουν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει η απαγόρευση της εξαγωγής τους, για να μπορέσουν στη συνέχεια να τα βγάλουν στο εξωτερικό», όπως λέει.

Επιπροσθέτως ο ίδιος πιστεύει ότι το κράτος οφείλει να διεξάγει παράλληλα και ελέγχους, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας:

«Σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι από τον ΕΟΦ. Αν θέλουμε να λειτουργούν οι νόμοι μας και αυτά που αποφασίζουμε να εφαρμόζονται, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να βγάλει έξω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ακόμη κι αν χρειαστεί να προσλάβει επιπλέον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η ασυδοσία, η οποία έχει οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο τον έλληνα φαρμακοποιό και το κυριότερο τον Έλληνα ασφαλισμένο», δηλώνει εξοργισμένος ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών.

Ευρώπη και Αμερική «στενάζουν» για φάρμακα

Σοβαρά προβλήματα με ελλειπτικά φάρμακα λόγω περιορισμένων πρώτων υλών αντιμετωπίζουν και οι φαρμακοποιοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ κ.α. την ώρα που «φουντώνει» η γρίπη, οι χειμερινές ιώσεις, αλλά και ο στρεπτόκοκκος που έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 15 παιδιά στη Βρετανία.

Στη Βρετανία συγκεκριμένα, η Ένωση Ανεξάρτητων Φαρμακείων χαρακτήρισε την έλλειψη αμοξικιλίνης (αντιβιοτικό φάρμακο) «πολύ ανησυχητική», καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις θανατηφόρες επιπτώσεις της οστρακιάς και άλλων σοβαρών επιπλοκών από τον στρεπτόκοκκο Α.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι προμήθειες είναι περιορισμένες όχι μόνο στην αμοξικιλίνη, αλλά και στο κοινό παυσίπονο της παρακεταμόλης -κυρίως στην υγρή μορφή της (σιρόπι Depon) που προορίζεται για παιδιά- και ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που τους προτείνει ο γιατρός τους. Οι πολίτες στη Γαλλία κάνουν παραγγελία τα φάρμακα που χρειάζονται, τα οποία μπορεί να παραλάβουν ακόμη και μία εβδομάδα αργότερα κι όταν ίσως τα συμπτώματα της ίωσης μπορεί να έχουν υποχωρήσει.Γιατί εξαφανίστηκαν οι φαρμακευτικές πρώτες ύλες

Το φαινόμενο της έλλειψης πρώτων υλών για φάρμακα δεν είναι καινούργιο, όμως, έχει επιδεινωθεί δραματικά με την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης αυτόν τον χειμώνα, έχει αυξηθεί η ζήτηση φαρμάκων και από την ταυτόχρονη συνύπαρξη της νόσου COVID, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που βρίσκονται σε έξαρση. Ωστόσο, ο κύριος λόγος είναι η παγκοσμιοποίηση, η οποία διασκορπίζει τα στάδια της παραγωγής φαρμάκων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Η Κίνα και η Ινδία, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι παράγουν μεταξύ 60% και 80% της παγκόσμιας παραγωγής φαρμακευτικών δραστικών ουσιών. Αυτή η συγκέντρωση της αγοράς σε δύο χώρες ενέχει κινδύνους, καθώς εάν υπάρξει πρόβλημα έστω και σε έναν παραγωγό, τότε η έλλειψη παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις. Σε άλλη περίπτωση, κάποιος παραγωγός μπορεί να αποφασίσει ότι είναι ασύμφορη η παραγωγή ενός προϊόντος, με αποτέλεσμα αυτό να εξαφανιστεί από την αγορά.

Φαρμακευτικός Σύλλογος: Οι εταιρείες να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας στις γιορτές

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επισημαίνει ένα ακόμη πρόβλημα και κάνει δημόσια έκκληση για την επίλυσή του. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, όπως λέει, κλείνουν για περισσότερες από 20 μέρες μέσα στις γιορτές με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων και να μην υπάρχει κανείς στις εταιρείες να τα αντικαταστήσει, για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών:

«Πάντα φωνάζω και διαμαρτύρομαι κι αυτή την εποχή. Με τέτοιες ελλείψεις που υπάρχουν και με επιπλέον ελλείψεις λόγω μειωμένης παραγωγής, δεν είναι δυνατόν οι εταιρείες να κλείνουν από τις 10 Δεκεμβρίου να σταματούν τη διανομή και να δίνουν ξανά φάρμακα και πάλι στις 7 και 8 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς», τονίζει ο κ. Βαλτάς κάνει έκκληση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να τοποθετήσουν προσωπικό ασφαλείας αυτά τα Χριστούγεννα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία των φαρμακείων με φάρμακα:

«Όταν μια φαρμακευτική λέει “εγώ σταματώ τη διάθεση των φαρμάκων μου για 24 μέρες” και “ό,τι σου έστειλα σου έστειλα”, καταλαβαίνετε πως αν ήδη έχει στεγνώσει η αγορά, θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο. Εγώ επιμένω, να υπάρχουν άτομα ασφαλείας που να δουλεύουν στις γιορτές. Εμείς κάνουμε και απευθείας παραγγελίες στις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι δυνατόν να κλείνουν πάνω από 20 ημέρες; Να κλείσουμε κι εμείς, λοιπόν, επειδή δεν θα έχουμε φάρμακα και να αφήσουμε τους ασθενείς στην τύχη τους; Τι να κάνουμε;», καταλήγει ο κ. Βαλτάς.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Έξαρση ιώσεων στα παιδιά χωρίς αντιπυρετικά: «Παιχνίδια κερδοσκοπίας στις πλάτες των ασθενών» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα