«Εξωφρενικές» αμοιβές έως 70.000 ευρώ σε γιατρούς κλινικών μελετών που συμμετείχαν σε συνέδρια και επιτροπές

07:48 24/11/2022 - Πηγή: NewsIt

Με «αστρονομικά» ποσά, που πολλές φορές έφταναν και τα 70.000 ευρώ, αμείβονταν τουλάχιστον τρεις γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια ή επιτροπές εμπειρογνωμόνων.

Ωστόσο, οι γιατροί του συγκεκριμένου νοσοκομείου διενεργούσαν παράλληλα κλινικές μελέτες στην Αιματολογική Κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος. Το θέμα διερευνήθηκε  από την ΕΑΔ μετά από καταγγελία.

Ο έλεγχος έγινε για το διάστημα 2018 –

2021, με αντικείμενο τη λειτουργία της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου και τη διερεύνηση της νομιμότητας αμοιβών των εργαζομένων της Κλινικής από φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των υπαλλήλων της ΕΑΔ, η Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «παρείχε εξειδικευμένη και σημαντική υγειονομική περίθαλψη στους πάσχοντες και παρήγαγε επιστημονικό έργο υψηλής ποιότητας».

Την ίδια στιγμή, όμως, τρία μέλη της κλινικής (γιατροί) «αμείβονταν για τη συμμετοχή τους σε πολλές κλινικές δοκιμές και λάμβαναν τιμητικές αμοιβές από φαρμακευτικές εταιρείες ως προσκεκλημένοι ομιλητές ή ως συμμετέχοντες σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων, κατά τις σχετικές εγκυκλίους του ΕΟΦ και τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία», σύμφωνα με την έκθεση.

Και χρηματίζονται και ψεύδονται…

Οι γιατροί, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο λάμβαναν υπέρογκες αμοιβές που έφταναν συνολικά ανά γιατρό από 10.000 έως 70.000 ευρώ περίπου, αλλά υπέγραφαν και ανακριβείς υπεύθυνες δηλώσεις για τη δήθεν «τήρηση των ανωτάτων ορίων αποδοχών ιατρών ΕΣΥ», τα οποία όμως υπερέβαιναν…

Με αυτόν τον τρόπο, οι τρεις γιατροί, «έλαβαν χρηματικά ποσά που δεν δικαιούνταν, τα οποία, για το χρονικό διάστημα 2014 – 2018, κυμαίνονταν συνολικά, για κάθε ιατρό από 10.000 έως 70.000 ευρώ, περίπου. Τα καταβληθέντα ποσά προέρχονταν από ιδιωτικούς πόρους (πρόσθετες αμοιβές Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης / ΕΛΚΕΑ) και από δημόσιους πόρους (πρόσθετες αμοιβές από εφημερίες)», σημειώνουν στην έκθεσή τους οι Επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου δεν ασκούσαν κανένα έλεγχο στους γιατρούς για την τήρηση των διατάξεων περί «ανωτάτων ορίων αποδοχών ιατρών ΕΣΥ». Επίσης, δεν ενημέρωσαν σχετικά το Ελεγκτικό Συνέδριο, στερώντας του κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα ελέγχου.

Οι έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλα νοσοκομεία

Και θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν εξωφρενικό ότι οι προβλεπόμενοι και εγκεκριμένοι από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου χρόνοι συμμετοχής στις εν λόγω κλινικές δοκιμές των τριών γιατρών ήταν τόσο μεγάλοι που, αν οι εγκεκριμένες κλινικές μελέτες εξελίσσονταν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, «οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δε θα ασχολούνταν σχεδόν καθόλου με το κύριο έργο τους», σχολιάζουν οι Επιθεωρητές.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Υγείας, με τη σύσταση να επεκταθούν οι έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των Νοσοκομείων της χώρας, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις γιατρών που έχουν υπερβεί τα ανώτατα όρια απολαβών γιατρών του ΕΣΥ.

Επίσης, έγινε σύσταση στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας να βελτιώσει τον μηχανισμό ελέγχου της υπέρβασης αποδοχών ιατρών ΕΣΥ και για να προχωρήσει τις διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξη των εμπλεκομένων γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων.

Προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου έγινε η σύσταση να οριστεί ένας ανώτατος συνολικός χρόνος συμμετοχής των εργαζομένων στις κλινικές δοκιμές, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η υπόθεση προωθήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Κλινικές Μελέτες: Ομάδα Εργασίας για την προώθηση τους

Εντωμεταξύ, για την προώθηση και ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών και της Βιοϊατρικής Έρευνας, νέα Ομάδα Εργασίας υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, συγκρότησε με απόφασή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στις αρχές του Οκτωβρίου.

Η ομάδα, που έχει λήξη θητείας την 31η Δεκεμβρίου, καλείται εντός 14 μηνών να αποτυπώσει την συνολική εικόνα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, να υποβάλλει προτάσεις, αλλά και φέρει “καλές πρακτικές” στις κλινικές δοκιμές από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Έργο της Ομάδας είναι, επίσης, η σωστή διενέργεια κλινικών μελετών στις υγειονομικές δομές, αλλά και η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων όπως είναι ο ΕΟΦ, οι Υγειονομικές Περιφέρειες, οι ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς.

Στο αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας περιλαμβάνεται, επίσης, η εναρμόνιση της χώρας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 536/2014 για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων, τον Κανονισμό 2017/745 για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τον Κανονισμό 2017/746 για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο «Εξωφρενικές» αμοιβές έως 70.000 ευρώ σε γιατρούς κλινικών μελετών που συμμετείχαν σε συνέδρια και επιτροπές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα