Φρεγάτες Belhara: Το παρασκήνιο της αγοράς τους από την Γαλλία - Ο ρόλος της συμφωνίας AUKUS και το "ΟΚ" από τον Μπάιντεν

06:28 28/9/2021 - Πηγή: NewsIt

Στο Μέγαρο Ελιζέ, παρουσία Μητσοτάκη και Μακρόν, Δένδιας και Παναγιωτόπουλος με τους ομολόγους τους Ζαν-Ιβ Λεντριάν και τη Φλοράνς Παρλί βάζουν σήμερα τις υπογραφές, επικυρώνοντας αυτή την σημαντική, γεωπολιτικής αξίας σύμπραξη των δύο χωρών για τις φρεγάτες Belhara.

Χθες το βράδυ στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος Πρόεδρος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, οι δύο άντρες “έδωσαν τα χέρια” για τις φρεγάτες και τις κορβέτες.

Τι «ξεκλείδωσε» την αγορά των γαλλικών φρεγατών και κορβετών;

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ετών, η Αθήνα

αποφάσισε να κάνει δεκτή τη βελτιωμένη γαλλική πρόταση (ως προς το κόστος και το χρόνο παράδοσης) και να αγοράσει τελικά 3 γαλλικές φρεγάτες Belharra, με τη μέγιστη οπλική διαμόρφωση, αλλά και 3 κορβέτες Gowind.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες μάλιστα αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2025.

Πρόκειται για μια απόφαση που βασίστηκε σε γεωπολιτικά, διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά κριτήρια. Η συμφωνία ξεπερνά τα 5 δις ευρώ και με το νέο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα, εκτιμάται ότι αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας.

“Κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη στην ΕΡΤ από το Παρίσι, αποφεύγοντας τα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και παραπέμποντας στις κοινές δηλώσεις που θα κάνει με τον Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Το ισχυρό «χαρτί» της ρήτρας αμυντικής συνδρομής

Παράλληλα, η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας προβλέπει ρήτρα αμυντικής γαλλικής συνδρομής. Αυτός ήταν ένας επιπλέον καταλυτικός παράγοντας στην απόφαση της Αθήνας. Ξεκάθαρα ορίζει ότι εάν μία χώρα εκ των δύο απειληθεί από τρίτη χώρα – εν προκειμένου η Ελλάδα από την Τουρκία – η άλλη χώρα (δηλαδή η Γαλλία) θα προσφέρει αμυντική βοήθεια.

Η νέα συμφωνία προβλέπει και την παρουσία Γαλλικών δυνάμεων στην Ελλάδα αλλά και την εκτέλεση κοινών ασκήσεων, κάτι που δεν υπήρχε στην πρώτη συμφωνία για την προμήθεια των Rafale.

click4more: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει καλά τα όριά μας – Θα παραδώσω πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το γεγονός ότι μέσω της συμφωνίας με την Ελλάδα η Γαλλία αυξάνει την επιρροή της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, ειδικά σε αυτό το ιδιαίτερο timing. Στη χρονική στιγμή όπου η Γερμανία βρίσκεται σε μετεκλογική δίνη και θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να σχηματιστεί κυβέρνηση, κι ενώ είναι ακόμη άγνωστο αν θα αλλάξει και σε τι βαθμό το τοπίο στη σχέση της με την Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και αναλυτές, η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, σε συνδυασμό με τα Rafale, συνιστούν επέκταση του αμυντικού δόγματος της χώρας. Όπως σημείωναν είναι “ανάχωμα” απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς πλέον καλύπτει μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση.

Ο ρόλος της συμφωνίας AUKUS και το “ΟΚ” από τον Μπάιντεν

Τις εξελίξεις επιτάχυνε και η αιφνιδιαστική συμφωνία AUKUS ανάμεσα στις Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία. Μια συμφωνία η οποία, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, δείχνει ότι η Ουάσινγκτον ρίχνει το βάρος της σε άλλα συγκεκριμένα σημεία της υφηλίου

Η συμφωνία ΕλλάδαςΓαλλίας φέρεται να έχει την απόλυτη έγκριση της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις Μακρόν για τη συμφωνία AUKUS, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του τεράστιου συμβολαίου προμήθειας πυρηνοκίνητων γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Μητσοτάκης: Επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Η πρωτοβουλία ΕλλάδαςΓαλλίας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής EUMED9 στην Αθήνα, απ΄ όπου Μητσοτάκης, Μακρόν και οι άλλοι ηγέτες χωρών του Νότου ανέδειξαν την αναγκαιότητα η Ευρώπη να έχει στρατηγική αυτονομία και να χαράξει το δικό της δρόμο στην άμυνα και την ασφάλεια.

“Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη” δήλωσε ο Πρωθυπουργός (στην ΕΡΤ) από το Παρίσι, τονίζοντας ότι “δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ’ οποιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ”. “‘Οσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ” πρόσθεσε με έμφαση.

To άρθρο Φρεγάτες Belhara: Το παρασκήνιο της αγοράς τους από την Γαλλία - Ο ρόλος της συμφωνίας AUKUS και το "ΟΚ" από τον Μπάιντεν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα