Φρίκη στον Ρίο Μπράβο, βρέθηκε πτώμα παγιδευμένο στον πλωτό αντιμεταναστευτικό φράκτη

12:07 3/8/2023 - Πηγή: NewsIt

Ένα άψυχο σώμα βρέθηκε παγιδευμένο στον πλωτό αντιμεταναστευτικό φράκτη που εγκαταστάθηκε από τις αρχές της πολιτείας Τέξας στον Ρίο Μπράβο, ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Οι αρχές του [σ.σ. πολιτειακού] υπουργείου Ασφαλείας του Τέξας ενημέρωσαν το προξενείο του Μεξικού στο Ιγκλ Πας ότι (…) βρήκαν πτώμα παγιδευμένο στους πλωτήρες, στο νότιο τμήμα του επιπλέοντος φράκτη στον Ρίο Μπράβο», εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού.

Δεν ανακοινώθηκαν ούτε η εθνικότητα, ούτε

η αιτία θανάτου, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο.

Ο πλωτός φράκτης έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, τόσο στο Μεξικό, όσο και στην Ουάσιγκτον. Εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο, κατά διαταγή του κυβερνήτη του Τέξας, του Ρεπουμπλικάνου Γκρεγκ Άμποτ, ώστε να εμποδίζεται η διέλευση παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πολλοί άνθρωποι μπλέχτηκαν σε αυτόν και χρειάστηκε να διασωθούν.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έκανε λόγο για «πρόκληση» αναφερόμενος στο συγκεκριμένο μέτρο, κρίνοντας πως παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας του.

Στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της πολιτειακής κυβέρνησης του Τέξας, με σκοπό να την αναγκάσει να απομακρύνει τον πλωτό φράκτη και να εμποδίσει την καθέλκυση νέων.

Το μεξικανικό ΥΠΕΞ επανέλαβε πως ανησυχεί για τον αντίκτυπο τέτοιων μέτρων «στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια των μεταναστών». Πρόσθεσε πως θα παραμείνει σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές για να εξεταστεί πιο διεξοδικά το ζήτημα και ότι ζητεί «να διενεργηθούν οι απαραίτητες έρευνες».

«Εξακολουθητικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η αμερικανική συνοριοφυλακή είναι υπεύθυνη για επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που μένουν ατιμώρητες, σε βάρος μεταναστών που συλλαμβάνει στη μεθόριο με το Μεξικό, σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις αυτές, οι Kino Border Initiative (KBI) και Washington Office on Latin America (WOLA), τόνισαν στην έκθεσή τους πως στα σύνορα έχουν καταγραφεί θάνατοι, προπηλακισμοί, στέρηση τροφής συλληφθέντων και χωρισμοί οικογενειών, μεταξύ άλλων.

Η αμερικανική συνοριοφυλακή έχει «πρόβλημα εξακολουθητικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που μένουν «χωρίς λογοδοσία», τονίζεται στην έκθεση των δυο οργανώσεων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε επανειλημμένα από την αμερικανική συνοριοφυλακή (CBP) σχόλιο για το κείμενο. Δεν έλαβε απάντηση.

Από το 2020, οι δυο οργανώσεις έχουν καταγράψει 13 θανάτους, υποθέσεις στις οποίες συνοριοφύλακες άσκησαν βία «υπό περιστάσεις στις οποίες είναι ασαφές αν αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο», ή «δεν επενέβησαν» για να αποτρέψουν θανάτους συλληφθέντων.

Οι ΜΚΟ καταμέτρησαν 78 προσφυγές που έγιναν επισήμως εναντίον της αστυνομικής υπηρεσίας αυτής από το 2020 ως το 2022. Μόλις το 5% εξ αυτών οδήγησε σε συστάσεις για αλλαγές πρακτικών, ή σε εισηγήσεις για την λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των συνοριοφυλάκων που αφορούσαν, κατά την έκθεση.

«Καταγράψαμε ένα σοκαριστικό σύστημα, που συμπεριλαμβάνει κατάχρηση θανατηφόρας βίας, εκφοβισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, πλαστογραφήσεις εγγράφων», συνόψισε ο Άνταμ Άιζαξον, εκ των συγγραφέων της έκθεσης. Και «αυτές οι παραβιάσεις επαναλαμβάνονται, διότι κανόνας είναι η ατιμωρησία», πρόσθεσε.

Οι οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για τη διάρκεια των κρατήσεων στα σύνορα, που θεωρητικά διαρκούν 72 ώρες, αλλά στην πράξη φθάνουν συχνά ως και τη μια εβδομάδα, αν όχι περισσότερο, κατ’ αυτές.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπαθεί, για να διαχειριστεί το πολλαπλά ακανθώδες πρόβλημα, να μειώσει τις παράτυπες διελεύσεις των συνόρων με το Μεξικό και παράλληλα να διευρύνει τις οδούς νόμιμης μετανάστευσης.

Τον Ιούνιο, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν 145.000 ανθρώπους στα σύνορα, κατά επίσημα δεδομένα.

To άρθρο Φρίκη στον Ρίο Μπράβο, βρέθηκε πτώμα παγιδευμένο στον πλωτό αντιμεταναστευτικό φράκτη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα