Γερμανία και Τουρκία διχάζονται με την υπόθεση Καβαλά

17:54 24/10/2021 - Πηγή: NewsIt

Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κηρυχθούν «personae non gratae» δέκα πρεσβευτές που απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει πάρει δημόσια θέση για το ζήτημα.  

Οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας φαίνεται ότι μπαίνουν σε μία νέα δοκιμασία με την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, καθώς ένας από τους «ανεπιθύμητους» πρεσβευτές είναι

της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, απέφυγε να πάρει δημόσια θέση, αλλά μάλλον προσανατολίζεται να χειριστεί την υπόθεση με την Τουρκία σε συντονισμό με τα άλλα εννέα κράτη.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, όπως αναφέρει η Deutche Welle, αναφέρουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις. «Έχουμε λάβει γνώση των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν όπως και τη σχετική ειδησιογραφία και συζητούμε αυτή τη στιγμή με τις άλλες εννέα εμπλεκόμενες χώρες», αναφέρουν. 

Υπενθυμίζεται ότι δέκα πρευσβευτές σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά. Πρόκειται για διπλωματικούς αξιωματούχους του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ. Αυτό προκάλεσε το Σάββατο (23/10) την έντονη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κηρυχθούν «personae non gratae» (ανεπιθύμητα πρόσωπα). 

Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Θύελλα αντιδράσεων στην Γερμανία

«Οι αδίστακτες ενέργειες του Ερντογάν ενάντια σε επικριτές του πραγματοποιούνται όλο και πιο ανεξέλεγκτα» δήλωσε η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Κλάουντια Ροτ, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ζήτησε μάλιστα τη διακοπή της εξαγωγής όπλων.

Σε μήνυμα του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δηλώνει πως «μια πιθανή απέλαση» των 10 πρεσβευτών από το «νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία θα ήταν απερίσκεπτη, μη διπλωματική και θα αποδυνάμωνε τη συνοχή της συμμαχίας.» Ο Γκραφ Λάμπσντορφ αμφιβάλει, ότι o πρόεδρος της Τουρκίας θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη.

Σκληρή κριτική ασκεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Ρόμπερτ Ρέτγκεν, στη Süddeutsche Zeitung. Ενώ κάνει λόγο για «κλιμάκωση στην εξωτερική πολιτική», ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο, ότι «οδηγεί τη χώρα του περαιτέρω σε πλήρη απομάκρυνση από την Ευρώπη και τη Δύση».

Σύμφωνα με την DW, το μοναδικό κόμμα που δείχνει κατανόηση για τη τουρκική στάση, είναι το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο εκπρόσωπος της ΚΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πετρ Μπύστρον, καταλογίζει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Κομισιόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Τουρκίας. Αντί να επιλέξουν τη διπλωματική οδό για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά οι δύο θεσμοί επιδόθηκαν σε «πολιτικό ακτιβισμό». Αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εκτιμά ο βουλευτής του AfD.

Die mögliche #Ausweisung von zehn #Botschafter n, darunter die Vertreter von #Deutschland und vieler #NATO-Verbündeter der #Türkei, wäre unklug, undiplomatisch und würde den Zusammenhalt des Bündnisses schwächen. Daran kann #Erdogan kein Interesse haben. #PersonaNonGrata https://t.co/NQOtf3kWJf

Alexander Lambsdorff (@Lambsdorff) October 23, 2021

Με πληροφορίες από DW

 

To άρθρο Γερμανία και Τουρκία διχάζονται με την υπόθεση Καβαλά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα