Γιατί η δίκη της Ζιζέλ Πελικό θα αλλάξει για πάντα τη Γαλλία

13:34 15/10/2024 - Πηγή: NewsIt

Σε δίκη – σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας έχει αναδειχθεί η υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό, θύμα μαζικών βιασμών 10 χρόνια μέσα στο σπίτι της στο χωριό Μαζάν στη Γαλλία και μάλιστα με τις… ευχές του άντρα της χωρίς η ίδια να γνωρίζει τίποτα.  

Οι κατηγορούμενοι για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό – 50 συνολικά χωρίς τον άντρα της Ντομινίκ Πελικό – στη δίκη που έχει σοκάρει τη Γαλλία

υποστήριξαν ότι τους ξεγέλασαν ή τους είπαν ότι η κυρία Πελικό προσποιούνταν ότι κοιμόταν επειδή ήταν ντροπαλή.

Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν νόμους περί σεξουαλικής συναίνεσης «ναι σημαίνει ναι», αλλά η Γαλλία εξακολουθεί να ορίζει τον βιασμό ως σεξουαλική πράξη που διαπράττεται μέσω «βίας, εξαναγκασμού, απειλής ή έκπληξης». Αυτή η δίκη άνοιξε ξανά τη συζήτηση σχετικά με το εάν ο ορισμός πρέπει να αλλάξει.

Είναι η περίπτωση που έχει στοιχειώσει τη Γαλλία. Ο Ντομινίκ Πελικό νάρκωσε επανειλημμένα τη σύζυγό του, Ζιζέλ Πελικό και καλούσε αγνώστους να τη βιάσουν καθώς εκείνη βρισκόταν αναίσθητη λόγω των υπνωτικών που της έριχνε στο φαγητό και στο ποτό της.

Στη συνέχεια ο σύζυγός της βιντεοσκοπούσε τις αποτρόπαιες πράξεις και στη συνέχεια αρχειοθετούσε τα βίντεο σε ψηφιακούς φακέλους.

Όταν ξεκίνησε η δίκη του Πελικό στις αρχές Σεπτεμβρίου, η σύζυγός του, Ζιζέλ Πελικό, παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία, μίλησε αλλά και άκουσε όσα φρικτά είπαν οι κακοποιητές της.

Έχει γίνει η φεμινίστρια ηρωίδα της Γαλλίας: Οι γυναίκες στις διαδηλώσεις στο Παρίσι, τη Μασσαλία και το Μπορντό φωνάζουν: «Είμαστε όλοι Ζιζέλ». Ο Πελικό ομολόγησε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες εναντίον του και είπε, ευθέως, «Είμαι βιαστής».

Αλλά υπάρχουν άλλοι 50 άντρες στο εδώλιο με τον Πέλικο. Οι περισσότεροι από αυτούς κατηγορούνται για τον βιασμό της Ζιζέλ. Πάνω από δώδεκα έχουν δηλώσει αθώοι. Μερικοί υποστήριξαν ότι τους ξεγέλασαν ή τους είπαν ότι η κυρία Πελικό προσποιούνταν ότι κοιμόταν επειδή ήταν ντροπαλή.

«Δεν δέχομαι να με αποκαλούν βιαστή», διαμαρτυρήθηκε ένας κατηγορούμενος στο δικαστήριο. «Δεν είμαι βιαστής. Είναι πάρα πολύ για μένα να το αντέξω», είπε. Συνέχισε εξηγώντας πόσα έχει μάθει για τη συναίνεση από τη σύλληψή του:

«Ο δικαστής μου είπε: Ακόμα κι αν είσαι παντρεμένος, μια γυναίκα δεν σου ανήκει πλήρως». «Ίσως καθόλου», διόρθωσε ο δικαστής, τελειοποιώντας τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του κατηγορουμένου στο δικαστήριο. «Ναι, οι γυναίκες δεν ανήκουν στους άνδρες», απάντησε. «Ελπίζω ότι θα το διδάξουν στα σχολεία. Μου πήρε 54 χρόνια».

Ένας κατηγορούμενος είπε ότι «διαλύθηκε» όταν έμαθε τι είχε συμβεί. «Δεν θα το ξεπεράσω ποτέ», είπε στην Ζιζέλ Πελικό στο δικαστήριο, σαν να είχε βιαστεί χωρίς να το γνωρίζουν ούτε ο δράστης ούτε το θύμα. Όταν πιέστηκε επ’ αυτού, το περιέγραψε ως «ακούσιο βιασμό».

Ο Πελικό κρατούσε σχολαστικά βίντεο με τους βιασμούς, έτσι οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τα γεγονότα.

Η μόνη άμυνα που έχουν στη διάθεσή τους είναι να πουν ότι δεν γνώριζαν ότι αυτό που έκαναν ήταν βιασμός γιατί δεν γνώριζαν ότι δεν είχαν τη συγκατάθεση της Ζιζέλ Πελικό. Κάποιοι υποστήριξαν ότι πήγαν στο σπίτι του ζευγαριού για να κάνουν σεξ νομίζοντας ότι η κυρία Πελικό προσποιούταν ότι κοιμόταν ή ότι κατάλαβαν ότι ο ο Ντομινίκ Πελικό μπορούσε να συναινέσει εκ μέρους της ως σύζυγός της.

«Είναι η γυναίκα του. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μαζί της», είπε ένας κατηγορούμενος.

Άλλος ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τι σημαίνει «συγκατάθεση».

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών στην Ευρώπη έχουν νόμους περί σεξουαλικής συναίνεσης «ναι σημαίνει ναι», αλλά η Γαλλία εξακολουθεί να ορίζει τον βιασμό ως σεξουαλική πράξη που διαπράττεται μέσω «βίας, εξαναγκασμού, απειλής ή έκπληξης». Αυτή η δίκη άνοιξε ξανά τη συζήτηση σχετικά με το εάν ο ορισμός πρέπει να αλλάξει.

Μετά τα όσα αποκαλύπτονται, ανοίγει η συζήτηση για αλλαγές στη νομοθεσία, στη στάση των ανδρών απέναντι στο έγκλημα του βιασμού, στη συμπεριφορά της κοινωνίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη συναίνεση στο σεξ. 

Χωρίς την απαίτηση καταφατικής συναίνεσης, ένας κατηγορούμενος μπορεί να υποστηρίξει – όπως έκανε ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης σε αυτή τη δίκη – ότι «χωρίς πρόθεση να το διαπράξει, δεν υπάρχει βιασμός». Το σύστημα επιμένει ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποκαλυφθούν οι αληθινές προθέσεις των ανδρών που κατηγορούνται ότι διέπραξαν σεξουαλική πράξη σε μια γυναίκα που κοιμάται.

Μια πρόσφατη έρευνα της Ipsos αποκάλυψε σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του βιασμού από την αρχή του κινήματος #MeToo στη Γαλλία, αλλά περίπου το 1/5 των Γάλλων εξακολουθεί να λέει ότι δεν θεωρεί βιασμό τον εξαναγκασμό του συντρόφου τους σε σεξουαλική επαφή και σχεδόν το 10% είπε ότι το να εξαναγκάσεις σεξ σε κάποιον που είναι μεθυσμένος ή κοιμάται ή ανίκανος να εκφράσει τη συγκατάθεσή του δεν είναι βιασμός. Μεταξύ των ανδρών ηλικίας 18 έως 24 ετών, είναι πιο κοντά στο 30%.

Φαίνεται ότι ήταν εύκολο για τον Πελικό να βρει άνδρες που ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην κακοποίηση της αναίσθητης και ναρκωμένης συζύγου του. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ζούσαν σε απόσταση λίγων μέτρων από το σπίτι του. Άντρες οικογενειάρχες και ευυπόληπτοι επαγγελματίες.

Κάποιος ομολόγησε ότι έχασε τη γέννηση της κόρης του γιατί βρισκόταν στο σπίτι της Πελικό εκείνη την ώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Monde, 72 από τους 83 άνδρες που προσέγγισε ο Ντομινίκ Πελικό στο διαδικτυακό φόρουμ À Son Insu (Χωρίς τη γνώση της) ή στο Skype είπαν «ναι».

Από τη μειοψηφία που αρνήθηκε, δεν φαίνεται ότι κάποιος από αυτούς μπήκε στον κόπο να καλέσει την αστυνομία. Προφανώς και αυτοί δεν ήθελαν να μάθουν…

Πληροφορίες από New York Times 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

To άρθρο Γιατί η δίκη της Ζιζέλ Πελικό θα αλλάξει για πάντα τη Γαλλία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζιζέλ Πελικό, Γαλλία,zizel peliko, gallia