Γιατί η ΕΚΤ βγάζει τώρα από το συρτάρι το TPI, το 3ο «εργαλείο» διάσωσης κρατικών ομολόγων;
Αναμφίβολα ο πολιτικο-οικονομικός σεισμός που ακολούθησε τις ευρωεκλογές στην Γαλλία, έχει αλλάξει πολύ γρήγορα το οικονομικό σκηνικό στην Ευρωζώνη.
Ο κίνδυνος «κατακερματισμού», όπως τον αποκαλεί διακριτικά η ΕΚΤ, της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων και ειδικά η κατάρρευση των τιμών των γαλλικών ομολόγων, έχει υποχρεώσει την ΕΚΤ
Πρόκειται για ένα «εργαλείο» που της δίνει εκτάκτως την δυνατότητα να παρέμβει στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αγοράσει χωρίς κανένα περιορισμό ομόλογα των οποίων η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε συστημικό κίνδυνο.
Είναι η περίπτωση της Γαλλίας κάτι που μπορεί να κινητοποιήσει την χρήση του TPI; Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές, ή – πιθανότερο – αμέσως μετά τις έκτακτες εκλογές και τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι αγορές.
Άλλωστε η φιλοδοξία της ΕΚΤ ήταν και παραμένει το να αποτρέψει και μόνο με την δημιουργία του TPI το ενδεχόμενο οι αγορές να δοκιμάσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση εις βάρος της Γαλλίας ή κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε.
Όπως είπε η κα Λαγκάρντ «Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε την ίδρυση του TPI απαραίτητη προκειμένου να στηρίξει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει την πορεία εξομάλυνσης, το TPI θα διασφαλίσει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής υλοποιείται με ομαλό τρόπο σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ».
Και ξεκαθάρισε ότι «η έκταση των αγορών TPI θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των κινδύνων για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές δεν υπόκεινται σε εκ των προτέρων περιορισμούς. Διαφυλάσσοντας τον μηχανισμό μετάδοσης, ο Tpi θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την αποστολή του για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών».
Πώς «γεννήθηκε» το TPIΝα θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση της αρχικής δημιουργίας του TPI έγινε πριν από δύο ακριβώς χρόνια, όταν η ΕΚΤ μπροστά στο κύμα πληθωρισμού υποχρεώθηκε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5% και εξακολούθησε να το κάνει για 9 μήνες μέχρι που τα έφτασε στο 4%, για να τα κατεβάσει αυτόν τον μήνα κατά 0,25%.
Τότε, δηλαδή τον Ιούλιο του 2022, ήταν που έβαλε στο τραπέζι το TPI προκειμένου να αποτρέψει τις αγορές από το να εκμεταλλευτούν τυχόν ανισορροπίες στις αγορές που θα οδηγούσαν σε «κατακερματισμό» της αγοράς.
Γιατί χρειαζόταν το TPI αφού υπήρχαν ήδη εν ενεργεία το APP και το PEPP; Πρώτον γιατί και τα 2 αυτά εργαλεία είχε ανακοινωθεί ότι μπαίνουν σε σταδιακή απόσυρση και περιορισμό.
Και επιπλέον γιατί αξιολογήθηκε ότι δεν ήταν επαρκής η αποτελεσματικότητα των δύο μέσων που υπήρχαν και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην απόκλιση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης.
Τα δύο «εργαλεία» που υπήρχαν (από το 2012 και το 2020) ήταν το Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) και το APP, όπως επίσης βέβαια και ο ESM.
Τι μπορεί να κάνει το TPI που δεν μπορούσαν να το κάνουν το PEPP και ο APP; Μπορεί χωρίς κανένα περιορισμό όσο αφορά το ποσό να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει στην δευτερογενή αγορά και να στηρίξει οποιαδήποτε κρατική έκδοση ομολόγων, περιορίζοντας στο μηδέν την κερδοσκοπική επίθεση της αγοράς.
Βέβαια αυτό είναι μία κουβέντα να το πεις και μία άλλη να το κάνεις… Γιατί αυτομάτως η παρέμβαση της ΕΚΤ με το TPI στα ομόλογα μιας χώρας μέλους τα «στοχοποιεί» ως ευάλωτους στόχους και επισημοποιεί την αδυναμία της οικονομίας της να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.
Που σημαίνει ότι ή η ΕΚΤ θα συνεχίσει έμμεσα να χρηματοδοτεί την αναχρηματοδότηση του χρέους της ή η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ESM, κ.λ.π. Και αν μεν η οικονομία είναι μικρή, κάτι γίνεται – όπως στην Ελλάδα – αν όμως η οικονομία είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ε.Ε. όπως η γαλλική, η κατάσταση αλλάζει δραματικά ειδικά στις υπάρχουσες συνθήκες…
Επιπλέον υπάρχουν και κάποιοι «όροι» οι οποίοι είναι βέβαια στην κρίση της ΕΚΤ το πως θα τους αξιολογήσει προκειμένου να παρέμβει «σωστικά» σε κάποιο κρατικό ομόλογο.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ η παρέμβαση του TPI σε περίπτωση που μια χώρα παρουσιάσει επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης στην αγορά που δεν εξαρτάται από τα θεμελιώδη μεγέθη της, πρέπει να πληροί τις τέσσερις παραμέτρους παρέμβασης που ορίζονται από το TPI.
Οι τέσσερις παράμετροι είναι πολύ αυστηρές και απαιτούν συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ:
– η χώρα δεν πρέπει να διαθέτει ανοικτή διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και να έχει συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις της Επιτροπής·
– η χώρα δεν πρέπει να διαθέτει ανοικτή διαδικασία υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και να έχει συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις της Επιτροπής·
– το δημόσιο χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο όχι μόνο από την ΕΚΤ και την Επιτροπή, αλλά και από τον ESM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)
– η χώρα πρέπει να διαθέτει υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές και, ειδικότερα, να συνάδει με τις διατάξεις για την εκταμίευση κονδυλίων από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) και με τις παρατηρήσεις που διατύπωσε η Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Μοιάζει η Γαλλία να ικανοποιεί τους όρους αυτούς; Σε καμία περίπτωση. Βέβαια την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξή της η κα Λαγκάρντ (δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ) όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους όρους εφαρμογής του TPI απάντησε ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπ’ όψη της τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.
Αλλά βέβαια άλλο σημαίνει το ότι θα λάβει υπ’ όψη της τους όρους και άλλο ότι θα τους εφαρμόσει. Ειδικά όταν πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.
To άρθρο Γιατί η ΕΚΤ βγάζει τώρα από το συρτάρι το TPI, το 3ο «εργαλείο» διάσωσης κρατικών ομολόγων; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι συνέβη με τον Λύτρα: Ξυλοκόπησε τη δικηγορίνα σύζυγό του; - "Έπεσα από τη σκάλα" λέει η 37χρονη, τη διαψεύδει ο γιατρός που την εξέτασε
- Τέλος το χάρτινο εισιτήριο –Πώς θα μπαίνουμε στο Μετρό και τα λεωφορεία
- Πώς ο γιατρός ξεσκέπασε τον δικηγόρο που είχε κατηγορηθεί και το 2017 για ενδοοικογενειακή βία
- Άνδρας στα Τρίκαλα ποδοπατήθηκε από αγέλη αγριογούρουνων στο χωράφι του
- Θρήνος σε βάφτιση, αντί για γλέντι κάνουν κηδεία: Νεκρός ο παππούς του παιδιού, χόρυευε και κατέρρευσε ξαφνικά
- Ο νόμος Φλωρίδη και ποια διάταξη βοήθησε τον γιατρό να καταγγείλει τον ποινικολόγο
- Η Ελένη Μενεγάκη «σκίζει» τα κύματα – Κυριακάτικες βόλτες με φουσκωτό σκάφος
- Tv Queen: Η Κατερίνα Νάκου αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια του ριάλιτι
- Κίνα: Οκτώ άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία μέσα σε φορτηγό ψυγείο – Υπό κράτηση ο οδηγός
- «Φέρει κατάγματα, εκχυμώσεις και αίματα» - Η αναφορά-σοκ του γιατρού για τα τραύματα που προκάλεσε ο ποινικολόγος στη σύζυγό του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Survivor 2024: Η Δώρα Νικολή τους εκνεύρισε και βγήκε πρώτη υποψήφια
- Η selfie της Μαρί Σαντάλ για τη γιορτή του πατέρα με την αφιέρωση «Στο νούμερο 1 μας»
- «Πάγωσε» ξανά ο Τζο Μπάιντεν – Το βλέμμα του έμεινε «καρφωμένο» στο κενό, τον απομάκρυνε ο Μπαράκ Ομπάμα
- Νέο βίντεο του Ολυμπιακού από την ονειρική διαδρομή του τροπαίου του Conference League μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
- Tv Queen: Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια που διεκδικεί μία θέση παρουσιάστριας στην ελληνική τηλεόραση
- Ιάσων Δούσης: Φαιδρές περιπτώσεις που μας πάνε πίσω, σκόπελος που θα τον ξεπεράσουμε
- Σχεδόν 1,5 εκατ. μετανάστες από 117 χώρες πέρασαν από το Μεξικό για να φτάσουν στις ΗΠΑ - 3.000 ήταν ασυνόδευτα παιδιά
- Κοσοβάρος δημοσιογράφος σχημάτισε τον αλβανικό αετό μπροστά στην εξέδρα των Σέρβων οπαδών στον αγώνα με την Αγγλία
- Σε παραίτηση αναγκάζεται η υφυπουργός Παιδείας της Γερμανίας μετά από διαρροή εσωτερικής αλληλογραφίας
- Ξέσπασε η Κατερίνα Γκαγκάκη στον τελικό του Tv Queen - «Έχουμε δει χαρακτηρισμούς πολεμικούς»
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Γιατί η ΕΚΤ βγάζει τώρα από το συρτάρι το TPI, το 3ο «εργαλείο» διάσωσης κρατικών ομολόγων;
- Έρχεται νέο κύμα ζέστης με θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
- Η πρεμιέρα ενός Δούκα, που βρέθηκαν ΓΑΠ- Γερουλάνος, γκρίνια στη ΝΔ, νέο πρόσωπο στο Μαξίμου, τα παραγωγικά υπουργεία με τις σταθερές ηγεσίες, οι επενδύσεις σε κατοικίες, η σύγκριση Μιλάνου με Κάιρο και το σχέδιο εισαγωγής της Lamda Malls στο ΧΑ
- Η Τζένιφερ Λόπεζ εύχεται στον «ήρωά» της Μπεν Άφλεκ για τη γιορτή του πατέρα
- «Εντολή» Μητσοτάκη το «σηκώστε μανίκια»: Προτεραιότητα η ακρίβεια, έρχονται 12 νομοσχέδια έως τον Αύγουστο
- Μάχη για την πρωτοκαθεδρία στα μαρμαρένια αλώνια της κεντροαριστεράς: Ο Κασσελάκης, ο πολύ σκληρός για να πεθάνει Ανδρουλάκης και η «σφήνα» Δούκα
- Δυσπεψία: Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε – Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε
- Νέο βίντεο του Ολυμπιακού από την ονειρική διαδρομή του τροπαίου του Conference League μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
- Καιρός σήμερα: Στα 6 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο, ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ελένη Βουλγαράκη – Φώτης Ιωαννίδης: Οι ξέγνοιαστες διακοπές στην Ίο και το ζεστό φιλί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κώστας Καραφώτης: «Κάναμε έναν πολύ κλειστό γάμο και με πείραξε αυτό που παρουσιάστηκε αργότερα»
- Αγίου Πνεύματος 2024: Πότε πέφτει το τριήμερο
- Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Προειδοποιούν ερευνητές για τα πυρηνικά όπλα σήμερα, η σύγκριση με τον Ψυχρό Πόλεμο – Υπάρχουν 12.121 πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο
- Η Μαριαλένα και η εκπομπή για τους εξωγήινους
- Ένα κορυφαίο αυστριακό "μενού" συνθέσεων στο Ηρώδειο
- Ο δείκτης που μαρτυράει τη φυσική μας κατάσταση
- Μονή της Χώρας: Η νέα πραγματικότητα για το χριστιανικό μνημείο με υπογραφή Ερντογάν
- Ο Ερντογάν επιπλήττει Ισπανό δημοσιογράφο για ερώτηση σχετικά με τους φυλακισμένους αντιφρονούντες