Η «ακτινογραφία» των εμπορικών δρόμων της Αθήνας

06:00 31/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Η εμπορική αγορά της Αθήνας παρουσιάζει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς σήμερα τα διαθέσιμα εμπορικά καταστήματα στις διάσημες εμπορικές «πιάτσες» είναι είδος προς εξαφάνιση. Την ώρα που τα μισθώματα πλέον για ακίνητα που βρίσκονται σε θέσεις προβολής και είναι πολλών τετραγωνικών μέτρων μπορεί να αγγίξουν και τα 280 εκατ. ευρώ ανά τ.μ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η πρόσφατη έρευνα της Savills, τα ποσοστά κενών χώρων έχουν αρχίσει να μειώνονται στους κεντρικούς

εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Οι κορυφαίοι εμπορικοί δρόμοι όπως η Βουκουρεστίου, η Ερμού, η Κολοκοτρώνη στη Κηφισιά και η Μεταξά στη Γλυφάδα παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον από τους λιανεμπόρους και τα περισσότερα από τα εμπορικά καταστήματα που παρέμειναν κενά λόγω της πανδημίας έχουν ήδη βρει πλέον νέους ενοικιαστές.

Ο πιο δημοφιλής εμπορικός δρόμος της χώρας, που δεν είναι άλλος από την Ερμού, έχει ποσοστό κενών καταστημάτων περίπου στο 5%. Στον πεζόδρομο κοντά στην Πλατεία Συντάγματος, όλα τα καταστήματα είναι ενοικιασμένα. Διαθέτει ένα μείγμα καταστημάτων από μεγάλες αλυσίδες όπως Zara, H&M κ.λπ., με ορισμένα από αυτά να κατέχουν περισσότερα από ένα κατάστημα.

Με τεράστια ημερήσια επισκεψιμότητα, προσελκύει το ενδιαφέρον από διεθνείς retailers που επιθυμούν να εισέλθουν στην Αθηναϊκή αγορά ανοίγοντας καταστήματα ναυαρχίδες . Λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας, οι νέες μισθώσεις παρουσίασαν αύξηση 5,7% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά των 280 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Η Βουκουρεστίου, είναι γνωστότερος εμπορικός δρόμος λόγω του ότι διαθέτει τις περισσότερες πολυτελείς μάρκες όπως Louis Vuitton, Prada κ.λπ. Το πιο περιζήτητο τμήμα βρίσκεται μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, όπου ο δρόμος είναι πλήρως πεζοδρομημένος.

Στις αρχές του έτους, μόνο 3 καταστήματα ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση σε αυτή την περιοχή, εξηγώντας τους εξαιρετικά χαμηλούς συντελεστές κενών καταστημάτων που επικρατούν διαρκώς σε αυτό το τμήμα της πόλης. Ο δρόμος ωστόσο των επώνυμων brands, που έχει με διαφορά τα υψηλότερα μισθώματα, παρουσίασε μια μικρή μείωση των επιτεύξιμων τιμών ενοικίασης, περίπου 1,5% (σε σύγκριση με το τέλος του 2022).

Η πτώση αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς τα ενοίκια είχαν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, μάλιστα οι μερικές πρόσφατες μισθώσεις που έγιναν έφτασαν τα 320 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Πόλος έλξης για τους retailers αποτελεί και ο εμπορικός δρόμος του Κολωνακίου, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με την Ερμού και την Βουκουρεστίου αντιμετωπίζει υψηλότερα ποσοστά κενών καταστημάτων. Από το 2019 ωστόσο και μετά, κυρίως εγχώρια καταστήματα που προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας άρχισαν να καταλαμβάνουν ξανά διαθέσιμα ακίνητα σε κεντρικούς δρόμους όπως οι οδοί Κανάρη, Τσακάλωφ και Σκουφά, με την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ να παρουσιάζει επίσης ισχυρή ανάκαμψη με υψηλά επίπεδα ζήτησης και χαμηλά ποσοστά κενών καταστημάτων.

Οι άλλες εμπορικές πιάτσες του Κέντρου, θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας, με αποτέλεσμα να διαθέτουν υψηλά ποσοστά κενών καταστημάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 80% (κυρίως σε στοές) κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η αγορά δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης. Σήμερα, το ενδιαφέρον των μισθωτών επικεντρώνεται κυρίως σε εστιατόρια και καφετέριες/μπαρ.

Αυτή η στροφή προς επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, που παρατηρήθηκε κατά την οικονομική κρίση, συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών κενών καταστημάτων ακόμη και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες τα τελευταία χρόνια. Προς το παρόν, το ποσοστό κενών καταστημάτων βρίσκεται στο 15%, μετά από συνεχή μείωση από το 2019, παρά την πανδημία.

Εκτός κέντρου, τα Νότια Προάστια διαθέτουν την Γλυφάδα, η οποία θεωρείται μία από τις ισχυρότερες εμπορικές πιάτσες. Συγκεκριμένα, η Μεταξά συνεχίζει να έχει καλή απόδοση με ένα μείγμα καταστημάτων ευρείας κατανάλωσης, μεσαίας και υψηλής ποιότητας.

Το ποσοστό κενών καταστημάτων είναι περίπου 6% και υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση. Ωστόσο, ορισμένα κενά ακίνητα οφείλονται ενίοτε σε υψηλά ενοίκια που δεν ταιριάζουν με τον προϋπολογισμό των μισθωτών τις περισσότερες φορές. Αυτή τη στιγμή, τα κορυφαία ενοίκια κυμαίνονται γύρω στα 110 ευρώ/τ.μ./μήνα, με ορισμένες μισθώσεις για μικρές μονάδες λιανικής (έως 50 τ.μ.) να ξεπερνούν αυτό το εύρος τιμών.

Η αναμενόμενη ωστόσο ανάπτυξη λιανικής στο Ελληνικό, που θα εισέλθει στην αγορά στις αρχές του 2027, δημιουργώντας έτσι ένα νέο πόλο έλξης για τους καταναλωτές, αναμένεται να επηρεάσει την αγορά μετατοπίζοντας το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για λιανική πώληση στο εν λόγω project και ευρύτερα στα νότια προάστια της Αθήνας.

Ισχυρές εμπορικές πιάτσες έχουν και τα Βόρεια Προάστια, όπως η Κηφισιά, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Συγκεκριμένα, η Κηφισιά αντιμετώπισε αύξηση των ποσοστών κενών καταστημάτων έως το 2018, ωστόσο έγινε ελκυστική για λιανεμπόρους και επιχειρήσεις εστίασης που δείχνουν και πάλι έντονο ενδιαφέρον. Αυτό οδήγησε στην ταχεία απορρόφηση των περισσότερων κενών καταστημάτων, μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά κενών καταστημάτων κοντά στο 9% με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα παραμένει η πιο εξελιγμένη αγορά των βορείων προαστίων της Αθήνας όσον αφορά τα καταστήματα λιανικής και εστίασης. Τα κορυφαία ενοίκια είναι της τάξης των 105 ευρώ/τ.μ./μήνα για τυπικά καταστήματα λιανικής στις καλύτερες περιοχές των οδών Κολοκοτρώνη και Λεωφόρου Κηφισίας, όπου βρίσκεται η κύρια εμπορική προσφορά της Κηφισιάς.

Το Χαλάνδρι επίσης πρόκειται για μια δυναμική υποαγορά που προσελκύει κυρίως διεθνείς αλυσίδες λιανικής και μικρότερους εγχώριους λιανεμπόρους. Οι περισσότεροι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι, όπως η Ανδρέα Παπανδρέου, η Λεωφόρος Πεντέλης και η Χαϊμάντα, έχουν ποσοστά κενών καταστημάτων κάτω του 5%.

Από την άλλη πλευρά, οι δρόμοι δεύτερης προβολής κοντά στους κύριους εμπορικούς δρόμους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένα ποσοστά κενών καταστημάτων, ωθώντας έτσι το συνολικό ποσοστό κενών καταστημάτων πιο κοντά στο 12%.

To άρθρο Η «ακτινογραφία» των εμπορικών δρόμων της Αθήνας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα