Η «ισοπέδωση» του Λος Άντζελες και η ελαφρότητα της συγγνώμης

13:20 15/1/2025 - Πηγή: NewsIt

Δύσκολο πράγμα η συγγνώμη. Πρέπει να έχει κανείς φοβερό training για να μπορεί να την ζητήσει. Να έχει μάθει να νικάει δαίμονες, ανασφάλειες, φόβους, εγωισμούς και να σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους. Να έχει ήθος, αξιοπρέπεια και προσωπικότητα.

Δείχνει ηγετικό χαρακτήρα η συγγνώμη. Αποδίδει δικαιοσύνη, διορθώνει λάθη και πράξεις που σε έφτασαν στο σημείο μηδέν ως άνθρωπο, ηγέτη, φίλο, σύντροφο, γονιό.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας σπάνιες περιπτώσεις αποδοχής λαθών και μετάνοιας έχει να θυμάται ο άνθρωπος.

Ηγέτες ογκόλιθοι που ο κόσμος εμπιστεύθηκε τη μοίρα του

στα χέρια τους, αδυνατούσαν έπειτα από λάθη και καταστάσεις καταστροφής να κατανοήσουν και να ζητήσουν συγγνώμη από λαό και Κολωνάκι, τυφλωμένοι από εγωιστικά σύνδρομα και αλαζονικές συμπεριφορές. Και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που η συγγνώμη από ηγέτες της πλάκας που πέρασαν αποτελεί είδος πολυτελείας.

Ποτέ κανένας δεν έφταιξε σε τίποτα, ποτέ κανένας δεν ζήτησε συγγνώμη για τυχόν λάθη που κατάστρεψαν χώρες, πολίτες και το μέλλον μιας γενιάς που προσπαθεί να συνέλθει μετά τις περιόδους κρίσης και των lockdown.

Ποτέ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ζήτησε συγγνώμη για την ένταξη της χώρας στα εξοντωτικά μνημόνια. Ούτε ο Τσίπρας για τους εκατοντάδες νεκρούς από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Αν εξαιρέσεις το περιβόητο show off του Ανδρέα με το mea culpa και την συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τραγωδία των Τεμπών (που δύσκολα απαλύνει τον πόνο και καταλαγιάζει την δικαιολογημένη οργή των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους) στην σύγχρονη ιστορία μου διαφεύγουν ανάλογες στιγμές ενσυναίσθησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε τι θα συμβεί και στην Αμερική-ένα κατά γενική ομολογία πιο σοβαρό κράτος-από κυβερνήτες και επιτελείς μετά την «ισοπέδωση» του L.A μιας και προς το παρόν η μόνη συγγνώμη που ακούστηκε ήταν για την αποστολή κατά λάθος μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα ,που καλούσαν πολίτες να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους προκαλώντας αναστάτωση στον πληθυσμό.

Η αποδοχή των λαθών και η συγγνώμη είναι δύσκολο πράγμα όταν το παγκόσμιο μάρκετινγκ που βγάζει κυβερνήτες βασίζεται σε ένα και μόνο πράγμα: Τα ψέματα.

Για να παραδεχτείς τα λάθη σου και να έχεις το ψυχικό σθένος να ζητήσεις συγγνώμη, πρέπει πρώτα απ´όλα να αποδεχθείς ότι λες ψέματα. Πράγμα πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο στον πολιτικό κόσμο που δεν έχει μάθει να σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους και να αποδίδει δικαιοσύνη , χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις της επόμενης μέρας. Που σίγουρα θα είναι λιγότερο επώδυνες από το να επιμείνεις σε μυστικά και ψέματα που σε οδηγούν στην ανυποληψία και σαμποτάρουν το κλίμα εμπιστοσύνης.

Ο κόσμος θέλει από τους ηγέτες, τους πολιτικούς, από τον φίλο, τον εργοδότη, την γκόμενα, από τον γονιό, από το παιδί του, ειλικρινή συγγνώμη χωρίς θεατρινισμούς ,σκοπιμότητες και show off.

Το χειρότερο πράγμα να έχεις κάνει πρέπει να μάθεις να μην λες ψέματα. Όταν έχεις μάθει να λες αλήθεια, ξέρεις και να ζητάς συγγνώμη. Τόσο απλά.

Όπως είχε πει και ο Αλ Πατσίνο στον «Δικηγόρο του διαβόλου», «ελευθερία είναι να μην χρειάζεται ποτέ να ζητάς συγγνώμη».

Και για να το πετύχεις αυτό προϋποθέτει να μην λες ψέματα. Ή διαφορετικά να μην αποκρύπτεις την αλήθεια. Για να μπορείς να χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης. Αλλιώς θα θερίζεις πάντα ότι σπέρνεις. Μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ζωής.

To άρθρο Η «ισοπέδωση» του Λος Άντζελες και η ελαφρότητα της συγγνώμης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λος Άντζελες,los antzeles