Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» την Ελλάδα – Οι 5 περιοχές που κινδυνεύουν να «βυθιστούν» από πλημμύρες
Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει κατά πολύ τα ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στη Θεσσαλονίκη και είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον να «βυθιστούν» από τις πλημμύρες.
Διαπιστώνουμε πως τριπλασιάστηκαν τα ακραία και σφοδρά καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με τα προηγούμενα
Παλιότερα, όπως είπε, ακραία φαινόμενα συνέβαιναν μια με δύο φορές το χρόνο, ίσως και καμία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε έξι με επτά τέτοια επεισόδια με μεγάλης έκτασης επιδράσεις στη Θεσσαλονίκη. Το φυσικό και αστικό περιβάλλον έχει γίνει πολύ ευάλωτο στις φυσικές καταστροφές και στα έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, αλλοιώσεις του περιβάλλοντος στις παράκτιες περιοχές, όπου εντοπίζουμε σημαντική διάβρωση.
Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας Φυσικών, Τεχνολογικών και άλλων Καταστροφών του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πολιτικός Μηχανικός Βασίλης Λεκίδης. Χαιρετίζοντας, την εκδήλωση ο Πρόεδρος του TEE/TKM, Γιώργος Τσακούμης, υπογράμμισε πως η διάβρωση των ακτών είναι ένα θέμα που μάλλον πρόσφατα ξεκίνησε να απασχολεί με τόση ένταση την επιστημονική κοινότητα, καθώς στο μέλλον αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την οικονομική δραστηριότητα. Υπογράμμισε, δε, τον ρόλο του επιμελητηρίου στην υποβολή προτάσεων και στην προτροπή ταχείας λήψης μέτρων που θα αποσοβήσουν τους κινδύνους από τις εκτιμώμενες επιπτώσεις.
«Οι επιπτώσεις καταγράφονται και θα είναι πολύ μεγαλύτερες»Ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, κατά τον χαιρετισμό – εκ μέρους και του Περιφερειάρχη , Απόστολου Τζιτζικώστα – αλλά και κατά την εισήγησή του, υπογράμμισε πως η ΠΚΜ έχει ήδη συστήσει παρατηρητήριο της εξέλιξης του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών. «Πρόκειται για κάτι που πάντα συνέβαινε. Η ακτογραμμή σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που υπήρχε πριν εκατοντάδες χρόνια. Σήμερα όμως, και στο άμεσο μέλλον, οι επιπτώσεις καταγράφονται και θα είναι πολύ μεγαλύτερες, λόγω της μορφής και της έντασης της ανθρώπινης δραστηριότητας» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «υπάρχει ασάφεια για το ποιος είναι ο φορέας που έχει ευθύνη για την διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου», ενώ «είναι πολύς ο απαιτούμενος χρόνος ωρίμανσης σχετικών έργων, αφού μια μελέτη ακτομηχανικής μπορεί να χρειαστεί έως τρία χρόνια, γεγονός που σίγουρα χρήζει νομοθετικής ρύθμισης».
Σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Μπίλλιας τόνισε πως, «καλά είναι τα master plan που καταρτίζουμε, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και οικονομικούς, αλλά και από πλευράς επιστημονικού δυναμικού» και πρόσθεσε πως σε εξέλιξη βρίσκονται από το Υπουργείο Υποδομών και την ΠΚΜ 16 έργα και μελέτες που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις για 15 νέες μελέτες.
Την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων σημείωσε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και εκ μέρους του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ο ίδιος σημείωσε πως ο Δήμος έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διαχείριση των ρεμάτων, ένα θέμα που έχει δημιουργήσει πολλά αδιέξοδα, αφού μέχρι το 1990 τα ρέματα θεωρούνταν κατάλληλα για τη χωροθέτηση κατασκευών για κοινωφελείς σκοπούς.
Κίνδυνος τις επόμενες δεκαετίεςΣε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, αντιμετωπίζει κίνδυνο «καταβύθισης» σημαντικών τμημάτων της ακτογραμμής σε διάφορες περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Κρήτη, Δωδεκάνησα, κ.α.) μέσα στις επόμενες δεκαετίες – με το αντίστοιχο κόστος για την οικονομία και για τις τοπικές κοινωνίες – αν δεν ληφθούν και αποδώσουν μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενος στις καταγεγραμμένες αλλά και στις εκτιμήσεις για μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Μετεωρολόγος κ. Μιχάλης Σιούτας περιέγραψε μια Θεσσαλονίκη με μεγάλες εκτάσεις πέριξ του σημερινού Δέλτα του Αξιού, βυθισμένες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε βάθος 50-100 ετών, αλλά και την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, βυθισμένη μέχρι και το ύψος της οδού Τσιμισκή.
Η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, ο κ. Σιούτας τόνισε πως ανέδειξε τα εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή τα τελευταία 50 χρόνια, στοίχισαν τη ζωή σε δύο εκατομ. ανθρώπους κι έχουν προξενήσει ζημιές 4,3 τρισ. δολ. την περίοδο 1976-21. Στην περίοδο 1976-21 σημειώθηκαν 11.778 μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στη διετία 2020-21 οι θάνατοι που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν 22.607 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά θα ήταν γύρω στις 50.000 αν δεν υπήρχαν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις, που σώζουν ζωές».
Ο ίδιος τόνισε πως, περισσότερο από το 90% των θανάτων από τα φαινόμενα αυτά συνέβησαν στις φτωχότερες, αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πλούσιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο σε οικονομικές, νομισματικές ζημιές. Οι θάνατοι μειώνονται, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις από καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι οικονομικές απώλειες είχαν 7πλασιαστεί από το 1970 έως το 2019, αυξανόμενες από 49 εκατομ. δολ. την ημέρα στη δεκαετία 1970-80 σε 383 εκατομ. δολ. την ημέρα στην τελευταία δεκαετία 2010-20.
«Να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να μην χάσουμε ανθρώπινες ζωές»Ο κ. Σιούτας συμπλήρωσε ότι, «Οι υποδομές όπως οι αγωγοί απορροής των όμβριων υδάτων ήταν σχεδιασμένες για μικρότερες ποσότητες νερού αλλά και πληθυσμού με αποτέλεσμα πλέον να είναι ανεπαρκείς. Πρέπει άμεσα να γίνουν τα απαραίτητα έργα αλλά και να χρησιμοποιηθούν νέα τεχνολογικά μέσα και έγκαιρες προειδοποιήσεις που σώζουν ζωές ώστε να αποτρέπονται οι κίνδυνοι να χάσουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.
Ο Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ Γιώργος Βέργος, παρουσίασε τη μεθοδολογία και στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μέσω της επεξεργασίας γεωχωρικών και άλλων δεδομένων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για τον κίνδυνο μελλοντικής καταβύθισης περιοχών της ακτογραμμής. Όπως είπε πιο συγκεκριμένα, «η περιοχή του Αξιού, καθώς και οι παράκτιες περιοχές της Περαίας, της Επανομής και του αεροδρομίου “Μακεδονία” κινδυνεύουν από έντονες πλημμύρες στο μέλλον». Ο ίδιος μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων παρέμβασης, ανέφερε την ανάγκη νέας πολεοδομικής νομοθεσίας με επανεξέταση των χρήσεων γης στις παράκτιες περιοχές, μέτρα για την αποκατάσταση παράκτιων οικοτόπων και νέους κώδικες και κανονισμούς για την κατασκευή υποδομών, που να αντέχουν στην παράκτια διάβρωση και στα κύματα των καταιγίδων.
Ο μελετητής Ακτομηχανικών – Λιμενικών _Υδραυλικών Έργων, Αντώνιος Βαλσαμίδης, παρουσίασε διάφορα μοντέλα προσομοιώσεων μέτρων προστασίας παράκτιων περιοχών, ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σημείωσε πως «η γενική μορφοδυναμική τάση εξελίξεως των ακτών σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να αφανίσει τις μισές αμμώδεις παραλίες παγκοσμίως μέχρι το τέλος του αιώνα», ενώ αντίθετα «η αισθητή μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να απομειώσει κατά 40% την τάση υποχωρήσεως των ακτογραμμών».
Οι επιπτώσεις στη ΘεσσαλονίκηΟ Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ Αλέξανδρος Μεντές, παρουσίασε τις προσπάθειες της ΕΥΑΘ στο εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης που ελέγχει, για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του, ως μέτρο πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων. Μιλώντας για τα προβλήματα που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε επεισόδια βροχής >15mm, ανέφερε 929 προβλήματα (77,4 ανά έτος περίπου) την περίοδο 2010-2022, που κυρίως αφορούν σε πλημμύρες ισογείων και υπογείων λόγω φραγμένων σχαρών ή φραγμένων αγωγών Αντίστοιχα για επεισόδια βροχής >25mm την ίδια περίοδο, καταγράφονται πέριξ του κέντρου τουλάχιστον 75 σημεία στα οποία καταγράφηκε πλημμύρα περισσότερες από δύο φορές.
Ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Ζήσης Μάλλιος, μιλώντας για της κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε κλιματικά σενάρια για την επόμενη 50ετία, βάσει των οποίων στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί από 2οC (RCP 2.6) έως 3.4οC (RCP 8.5), οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν από 10% έως 25%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70%, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά και οι προβλέψεις ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα κυμαίνονται από 0,2 έως και 2 μέτρα μέχρι το 2100.
To άρθρο Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» την Ελλάδα – Οι 5 περιοχές που κινδυνεύουν να «βυθιστούν» από πλημμύρες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Βασίλης Κωνσταντίνου απεγκλώβισε την Χριστίνα Σούζη από το αμάξι - Τι έλεγε η μετεωρολόγος μετά το τροχαίο
- Φώτης Πονηρός: Έπαθε ανακοπή ενώ είχε κορονοϊό - «Ένιωθε δυσφορία» λέει ο αδερφός του
- Γιατί οι γιατροί αποκαλούν «σιωπηλό δολοφόνο» τον καρκίνο στο πάγκρεας
- Εκλογές 2023 - Νικολόπουλος: O Βελόπουλος «μας ήθελε για νεροκουβαλητές» και πάει στη «Νίκη»
- Κλιματική αλλαγή: Οι 5 περιοχές στην Ελλάδα που κινδυνεύουν να «βυθιστούν» από πλημμύρες
- «Νέος Βίντα» και παίκτης του Παναθηναϊκού για ΑΕΚ – Έκλεισε η πρώτη μεταγραφή στον ΠΑΟΚ
- Θρίλερ για 17χρονη στη Φρεαττύδα – Τέσσερα άτομα χτύπησαν το φίλο της και αποπειράθηκαν να τη βιάσουν
- Από τη Barking Well η νέα διευθύντρια προγράμματος του Open
- Συγκλονίζει η μητέρα του Ντράζεν Πέτροβιτς: «Όταν μου είπαν πως σκοτώθηκε, πήγα να πηδήξω από τον 14ο όροφο»
- Θα βγεις ραντεβού με Δίδυμο; Αυτοί είναι οι «χρυσοί κανόνες»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ο γιος του Στογιάκοβιτς και της Καμηλά με μπλούζα Πρέλεβιτς στο ΠΑΟΚ – Περιστέρι
- Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» την Ελλάδα – Οι 5 περιοχές που κινδυνεύουν να «βυθιστούν» από πλημμύρες
- Τελικός Conference League: Φωτογραφία ντοκουμέντο από τις συλλήψεις πριν το Φιορεντίνα – Γουέστ Χαμ
- Ιωάννης Παπαζήσης: Δεν με απασχολεί τι γράφεται για την προσωπική μου ζωή
- Survivor spoiler: Χάνουν ξανά την ασυλία και τον βγάζουν υποψήφιο
- Επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος πιέζει για πλήρη ένταξη στην ΕΕ με το χαρτί του μεταναστευτικού
- Τουλάχιστον δύο ημέρες θα μείνει ο Πάπας Φραγκίσκος στο νοσοκομείο μετά τη χειρουργική επέμβαση στο έντερο
- Νεκρός σε δώμα πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη - Ο φίλος του κάλεσε το ΕΚΑΒ και εξαφανίστηκε
- Εξερράγη και πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη
- Οι διασώστες δίνουν μάχη για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Χερσώνα - Το νερό έφτασε στις στέγες
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» την Ελλάδα – Οι 5 περιοχές που κινδυνεύουν να «βυθιστούν» από πλημμύρες
- Ο γιος του Στογιάκοβιτς και της Καμηλά με μπλούζα Πρέλεβιτς στο ΠΑΟΚ – Περιστέρι
- Νεκρός σε δώμα πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη - Ο φίλος του κάλεσε το ΕΚΑΒ και εξαφανίστηκε
- Ξεχωριστή στιγμή στο κοινοβούλιο της Ιταλίας - Μια βουλευτής θήλασε το μωρό της στα έδρανα
- Επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος πιέζει για πλήρη ένταξη στην ΕΕ με το χαρτί του μεταναστευτικού
- Ρεκόρ ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών τον Μάιο
- Λιονέλ Μέσι: Aυτό είναι το χρυσό συμβόλαιο που θα πάρει στην Ίντερ Μαϊάμι
- Η Πάουλα Μπαντόσα επιβεβαιώνει με υπονοούμενο για το Spotify τη σχέση της με τον Στέφανο Τσιτσιπά
- Αλέξης Τσίπρας: Σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε για το μέλλον - Ανάγκη να αντιστραφεί η πορεία απόκλισης της χώρας από την ΕΕ
- «Όχι F-16 στην Τουρκία, αναθεωρητικό δόγμα η Γαλάζια Πατρίδα» - Επιστολή ομογενών στο Κογκρέσο για «επεκτατικά σχέδια στο Αιγαίο»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- The “cocaine hippos” have become a huge headache for Colombia
- Εκλογές 25 Ιουνίου – Βαρουφάκης: «Διάλεξη» για τον Τσίπρα και τους δανειστές
- Μητσοτάκης: «Νοικοκυρέψαμε την Ελλάδα»
- Φωτιές στον Καναδά: «Χάθηκε» η Νέα Υόρκη από τον καπνό - Σε υψηλά επίπεδα η ρύπανση (Εικόνες)
- Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ βάζει στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων
- Φρεαττύδα: Στην παραλία μπροστά στα μάτια όλων ξένοι προσπάθησαν ομαδικά να βιάσουν 17χρονη
- Πόσο χρόνο χρειάζεται ο σκύλος για να δεθεί μαζί σας
- Αίρεται το αδιέξοδο με τις πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ
- Γιατί οι γιατροί αποκαλούν «σιωπηλό δολοφόνο» τον καρκίνο στο πάγκρεας
- Τι συμβαίνει με τον Ορμπελίν Πινέδα