Η κλιματική κρίση «γεννά» μετανάστες του κλίματος
Η κλιματική μετανάστευση θα αποτελέσει αναπόφευκτα μία από τις σημαντικότερες προεκτάσεις της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη, πυροδοτώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις λόγω των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών.
Αυτό εξηγεί ο διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα, πρώην διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), καθηγητής, Δρ. Άγις Δ. Τσουρός μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κατά μέσο όρο 21,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια κάθε χρόνο από το 2008 εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες (όπως πλημμύρες, καταιγίδες, πυρκαγιές, ακραίες θερμοκρασίες). Η μεταναστευτική κρίση μοιάζει αναπόφευκτη, παρότι η κλιματική μετανάστευση δεν θα προκύψει στο άμεσο αύριο, τονίζει ο κ. Τσουρός και σημειώνει ότι τα κράτη θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις «αλυσιδωτές καταστάσεις που θα πυροδοτηθούν».
«Η ΕΕ δεν κατάφερε να έχει μία ενιαία πολιτική στο ζήτημα των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών. Δεν είναι στο άμεσο αύριο, αλλά αν δεν είμαστε προνοητικοί και δεν επενδύουμε στο τι θα συμβεί μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες κρίσεις κοινωνικές. Χρειάζεται ετοιμότητα, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό όχι μόνο επί χάρτου», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσουρός. Όπως υπογραμμίζει, η λέξη κλειδί είναι η ανθεκτικότητα και σε αυτήν θα πρέπει τα κράτη να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση. «Χρειάζεται να εστιάσουμε στην αναγκαιότητα να αντιληφθούμε ότι η έννοια της προετοιμασίας έχει πολιτική στρατηγική και διάσταση. Η λέξη κλειδί είναι η ανθεκτικότητα δηλαδή πώς μπορούν οι κοινωνίες να ετοιμάζονται με σχέδια, με προσομοιώσεις, με δομές με προσωπικό με επενδύσεις, με συστήματα ανταπόκρισης σε τέτοια φαινόμενα, αλλά και με έναν πολίτη που θα είναι πολύ πιο ενεργός όχι παθητικός δέκτης μηνυμάτων, που συμμετέχει στις αποφάσεις ειδικά στο επίπεδο το τοπικό των κοινωνιών, με ικανότητες, δεξιότητες, πληροφορία. Η συμμετοχή στις αποφάσεις σημαίνει ότι αυξάνουμε το κοινωνικό κεφάλαιο και δημιουργούμε δυνατότητες κοινωνικής ενδυνάμωσης. Έτσι, μπορούμε να χτίσουμε επίπεδα ανθεκτικότητας που είναι προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να ζει με τέτοιες απειλές. Είναι ανάγκη να επενδύουμε στο ω μη γένοιτο», σημειώνει ο κ. Τσουρός.
Με πολυετή εμπειρία στους τομείς πολιτικές και διακυβέρνηση για την υγεία, υγιείς πόλεις, ισότητα, πρόληψη, προαγωγή υγείας και συστήματα δημοσίας υγείας ο Δρ Τσουρός χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για το έργο του. Στη διάρκεια της 27-ετούς πορείας του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είχε επίσης την ευθύνη βασικών τομέων, όπως των χρόνιων νοσημάτων, των ευάλωτων πληθυσμών, της περιβαλλοντικής υγείας, και της υγείας των μεταναστών, ενώ είχε τον ηγετικό ρόλο για την ανάπτυξη του παγκόσμιου κινήματος «Υγιείς Πόλεις» και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Υγεία και Ευεξία – Health 2020. Μελετώντας διεξοδικά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ο κ. Τσουρός διαπιστώνει ότι οι ανισορροπίες που προκαλούνται στο περιβάλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες εκείνες ώστε να εμφανίζονται καινούριες επιδημίες και πανδημίες σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.
Η κλιματική κρίση θα οδηγήσει σε συχνότερες πανδημίες«Η κλιματική κρίση δημιουργεί ανισορροπίες στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και συνθήκες μεταφοράς και εμφάνισης και καινούριων επιδημιών και πανδημιών σε συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ξέραμε. Διευκολύνονται αυτές οι καταστάσεις ουσιαστικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί, οι κίνδυνοι από την κλιματική κρίση εμφανίζονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα για παράδειγμα έχουν άμεσα ή έμμεσα τρομακτικές επιπτώσεις για την υγεία, αλλά και την επίδραση στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, στο νερό, την ποιότητα και την ποσότητά του, στα τρόφιμα, στην ποιότητά τους (ασφάλεια) αλλά και στην παραγωγή, στις καλλιέργειες. Μπορεί να φτάσουμε να έχουμε λιμούς σε σημεία του πλανήτη λόγω ανυδρίας, δεν θα είναι δυνατόν να υπάρχει σωστή γεωργία. Και μετά, υπάρχει το θέμα των μεταδιδόμενων νοσημάτων. Γινόμαστε όλο και πιο ευάλωτοι και μέσα σε αυτή την εξίσωση υπάρχει ο κίνδυνος μίας καινούριας πανδημίας. Ο λόγος είναι ότι καταστρέφεται η ισορροπία στο σύστημα. Δεν πρέπει λοιπόν να βλέπουμε την κλιματική κρίση μονοδιάστατα. Ο πιο σωστός τρόπος να το βλέπει κανείς είναι να εξετάζεται ταυτόχρονα η ισορροπία στο περιβάλλον, στις ανθρώπινες κοινότητες, καθώς και οι διαταραχές μέσα σε αυτό το σύστημα», σημειώνει ο Δρ Α. Τσουρός.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουρό η απειλή της κλιματικής κρίσης πέρα από τις οικονομικοκοινωνικές διαστάσεις που λαμβάνει δημιουργεί ταυτόχρονα τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα. «Οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, οι άνθρωποι που μπορεί να είναι περιθωριοποιημένοι, οι κοινωνικά ευάλωτοι εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους», επισημαίνει ο κ. Τσουρός.
Κλιματική κρίση και ψυχική υγείαΗ κλιματική κρίση έρχεται να επιβαρύνει την ψυχική υγεία όλων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. «Η ψυχική υγεία δεν επηρεάζεται μόνο από την κλιματική αλλαγή αλλά σκεφτείτε όταν συμβαίνει μία φυσική καταστροφή τι τεράστιες συνέπειες θα έχει στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Είναι ένα τεράστιο άγχος, μία τεράστια απειλή για την ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που είναι αβέβαιος, που έχει διαταραχθεί η ισορροπία του από κάθε άποψη και οικονομικά και γεωπολιτικά και από την ανισορροπία που έχουμε στο κλίμα. Ό,τι λέγαμε στην πανδημία ότι διαχειριζόμαστε το άγνωστο, ισχύει και τώρα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κατάσταση που μπορεί να είναι γενεσιουργός αιτία, να είναι η πηγή πολλών δεινών. Μέσα σε όλο αυτό, ζει κανείς με ένα μόνιμο άγχος, στρες, το eco – anxiety, που είναι το άγχος που δημιουργείται από αυτή την απειλή. Αυτές οι απειλές δεν είναι ακριβώς αόρατες αλλά έχουν κάτι το αναπάντεχο. Σε κρατάει σε μία αβέβαιη εγρήγορση ακόμα και το πώς σκέφτεσαι το αύριο και το μεθαύριο της ζωής σου», υπογραμμίζει ο κ. Τσουρός.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουρό ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης μπορεί να επέλθει τόσο με τη δημιουργία ανθεκτικών κοινωνιών όσο και με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημόσια υγεία που θα τους περιλαμβάνει όλους. Συντονίζοντας από το 2020 (ως πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής) την εκπόνηση Σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ο κ. Τσουρός επισημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη επένδυση σε ένα κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας που θα προάγει την πρόληψη, την προστασία και τη διαχείριση κρίσεων. «Έπειτα από την κρίση της παδημίας, έπρεπε κάθε χώρα να ξανασκεφτεί, να επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενο, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Αυτά τα μαθήματα που πήραμε μετατρέπονται σε πολιτική βούληση για μια δημόσια υγεία, κρατική ισχυρή διατομεακή που θα είναι βασισμένη στις αξίες των αρχών της βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών, της ισότητας, της προσβασιμότητας κι αυτά πάνε χέρι χέρι με την κλιματική κρίση. Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε τα θεμέλια για μία δημόσια υγεία, αλλά και για συστήματα που θα μας προστατεύουν κι από πανδημίες και από άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσουρός.
To άρθρο Η κλιματική κρίση «γεννά» μετανάστες του κλίματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα έχασε όλα, κατέληξε στα αζήτητα στο νεκροτομείο: Αλέξης Γκόλφης, η τραγική ιστορία του Έλληνα «Χριστού»
- Ο θρυλικός Μπίλιας – Η εξαφάνιση στην Αμερική και το πρόβλημα υγείας του Στηβ Ντούζου
- Αποτελεσματικές συμβουλές για το περπάτημα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά
- Συγκίνηση για τον Παναγιώτη Ραφαήλ που έγινε 5 ετών – Στέκεται στα πόδια του και σβήνει τα κεράκια
- Οι 3 χώρες στις οποίες είναι πιο εύκολο να εγκατασταθεί κανείς για μια νέα ζωή στο εξωτερικό
- Ρομά hackers εξαπάτησαν μέχρι και τις Αδελφές του Ελέους - Άρπαξαν 2 εκατ. ευρώ με κομπιούτερ στα τσαντίρια
- Κινητά τηλέφωνα: Τα 20 αντικείμενα που εξαφάνισαν από την καθημερινότητα μας
- Ραβασάκια σε 200.000 οφειλέτες στέλνει η ΑΑΔΕ
- Ιωάννα Τούνη: Έφυγε τρέχοντας από κομμωτήριο
- Θανατηφόρο τροχαίο στην παραλιακή οδό της Καβάλας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- «Μαύρο» Πάσχα για οικογένεια στα Χανιά - Δεύτερο σοκ μετά τον θάνατο της αγαπημένης τους γυναίκας
- Άνδρας πυροβολεί στον αέρα με δύο πιστόλια αδειάζοντας τους γεμιστήρες - Βίντεο ντοκουμέντο από το Μενίδι
- Το ποδήλατο με τις τετράγωνες ρόδες
- Επιστροφή εκδρομέων με βροχή και χαλάζι - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την επιδείνωση του καιρού
- Επιστροφή εκδρομέων με καταιγίδες και χαλάζι - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την επιδείνωση του καιρού
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Αλμερία 2-1: Σούπερ Γκριεζμάν χάρισε τη νίκη στην ομάδα του Σιμεόνε
- Στην εντατική 17χρονος μετά από τροχαίο με μηχανή στη Φθιώτιδα - Η απόφαση μετά το πασχαλινό τραπέζι
- Μεγάλη η συμμετοχή στη γιορτή της Περιφέρειας Αττικής για το Πάσχα – Πάνω από 5.000 άνθρωποι στο Πάρκο Τρίτση
- Η Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο θα προσφέρει «χρυσάφι» στον Ζινεντίν Ζιντάν για τη θέση του προπονητή
- Η κλιματική κρίση «γεννά» μετανάστες του κλίματος

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Η κλιματική κρίση «γεννά» μετανάστες του κλίματος
- Μουσικό φεστιβάλ με ντοκιμαντέρ και συναυλίες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Το ποδήλατο με τις τετράγωνες ρόδες
- Σουδάν: Σταμάτησαν το πρόγραμμά τους η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο
- Συρία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από δύο επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους
- Η Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο θα προσφέρει «χρυσάφι» στον Ζινεντίν Ζιντάν για τη θέση του προπονητή
- Άνδρας πυροβολεί στον αέρα με δύο πιστόλια αδειάζοντας τους γεμιστήρες - Βίντεο ντοκουμέντο από το Μενίδι
- Μεγάλη η συμμετοχή στη γιορτή της Περιφέρειας Αττικής για το Πάσχα – Πάνω από 5.000 άνθρωποι στο Πάρκο Τρίτση
- Ανατριχιαστικό βίντεο - ντοκουμέντο εγκλωβισμένων Ελληνίδων στην κόλαση του Σουδάν, συναγερμός στο ΥΠΕΞ
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 97-82: Νίκησαν έστω και «λαβωμένοι» οι Καταλανοί και ανέβηκαν στην κορυφή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα ζώδια την Δευτέρα 17 Απριλίου
- Νεαρός πυροβολεί με δύο όπλα στον αέρα – Βίντεο ντοκουμέντο
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Οι ΗΠΑ παραμένουν «ο καλύτερος σύμμαχος» του Ισραήλ
- Έκτη σερί νίκη για την Ατλέτικο
- Συλλυπητήρια ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το θάνατο της Κατερίνας Χέλμη: Σπάνιος άνθρωπος, εξαιρετική δασκάλα
- Η στιγμή που ένα χταπόδι παραλίγο να στραγγαλίσει δύτη – Είχε τυλίξει τα πλοκάμια γύρω του [βίντεο]
- Ευρωλίγκα 2022-2023: Το στατιστικό που δείχνει τη μεγάλη διαφορά Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού
- Άνω Λιόσια – Βίντεο ντοκουμέντο: Άνδρας πυροβολεί στον αέρα με δυο πιστόλια
- Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν 10 στρατιωτικοί για την κατάρριψη ουκρανικού Boeing πάνω από την Τεχεράνη τον Ιανουάριο του 2020
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Αλμερία 2-1: Στο «κυνήγι» της Ρεάλ οι ροχιμπλάνκος