Η Βρετανία ξεμένει από φάρμακα για γρίπη και ιώσεις – «Θα αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία»

07:36 8/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Οι φαρμακοποιοί στη Βρετανία προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη φαρμάκων για τον βήχα και το κρυολόγημα, εν μέσω υψηλής έξαρσης στις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη. Προβλέπουν, επίσης, πως εξαιτίας του προβλήματος αυτό, δεν αποκλείεται να αυξηθεί η πίεση στο βρετανικό σύστημα υγείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ανεξάρτητων Πολυφαρμακείων Βρετανίας προειδοποίησε ότι η έλλειψη φαρμάκων και προϊόντων αυτοφροντίδας (μη συνταγογραφούμενων), όπως είναι οι παστίλιες για το

λαιμό, τα σιρόπια για τον βήχα, οι αντιβιώσεις και κάποια παυσίπονα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και ζήτησε από τους πολίτες «να μην πανικοβάλλονται».

Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί, μάλιστα, «δυσκολεύονται να αποκτήσουν ακόμη και τις πολύ βασικές προμήθειες», όπως λέει.

Από την πλευρά τους και οι εταιρείες φαρμάκων προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες, τόσο σε επώνυμα, όσο και σε μη επώνυμα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και επιπλοκών των εποχιακών ασθενειών.

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι οι χειμερινές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του COVID-19, συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε «υψηλά επίπεδα».

Έκκληση για χρήση μάσκας και για να μη στέλνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο με πυρετό

Οι αξιωματούχοι της υγείας της Βρετανίας, προέτρεψαν τους ασθενείς ενήλικες να φορούν προστατευτικές μάσκες για να περιορίσουν την εξάπλωση των λοιμώξεων, ενώ από τους γονείς ζητήθηκε να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και να μην τα στέλνουν σχολείο, εάν έχουν πυρετό και συμπτώματα.

Το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων επιδεινώθηκε σημαντικά εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν και λόγω του υψηλότερου αριθμού κρουσμάτων ιώσεων και γρίπης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Όσοι πολίτες δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα στο σπίτι με προϊόντα αυτοφροντίδας, δηλαδή μη συνταγογραφούμενα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ακόμη και τα ΜΗΣΥΦΑ προϊόντα, υπόκεινται σε ελεγχόμενη χορήγηση.

Η έλλειψη προϊόντων αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη πίεση στο NHS

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών προειδοποιούν ότι η έλλειψη προϊόντων αυτοφροντίδας στα φαρμακεία, ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση στο Βρετανικό σύστημα Υγείας.

Προσθέτουν, επίσης, πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το φαινόμενο, οι πολίτες να πηγαίνουν στα φαρμακεία, προσπαθώντας να προμηθευτούν σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή και ιδιαίτερα φάρμακα για μικρά παιδιά και να πανικοβάλλονται όταν δεν τα βρίσκουν.

Παρά την προειδοποίηση για τις ελλείψεις, ωστόσο, η πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοποιών J. Hannbeck προέτρεψε τους πολίτες «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».

«Ως φαρμακοποιοί, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζουμε τους ασθενείς με κάθε δυνατό τρόπο και προσπαθούμε να ταξινομήσουμε εναλλακτικές λύσεις ή να δίνουμε συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης», πρόσθεσε η ίδια.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Η μεγάλη έξαρση των ιώσεων σε όλο τον κόσμο, έχει επηρεάσει και τη χώρα μας -κυρίως τα μικρά παιδιά- και για τον λόγο αυτό έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία και στην Ελλάδα, φάρμακα ευρείας χρήσης.

Αυτό οφείλεται, είτε στην έλλειψη σε πρώτες ύλες που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, ή στο μεγάλο ενεργειακό κόστος, το οποίο οδηγεί σε κατάργηση τα πολύ φθηνά και ασύμφορα φάρμακα.

Στην ενημέρωση για το πρόβλημα των ελλείψεων στην οποία προχώρησε ο υπουργός Υγείας την περασμένη εβδομάδα, τόνισε πως επειδή η παραγωγή των πρώτων υλών γίνεται κυρίως στην Ασία, και την Ινδία, οι χώρες αυτές κρατάνε τις δραστικές ουσίες για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

«Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι στη Γερμανία υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στις προμήθειες φαρμάκων, ακόμη και στα νοσοκομεία.

Εκτίμησε πάντως πως επειδή οι ιώσεις στην Ευρώπη κορυφώνονται το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα η έξαρση έπεται πάντοτε των άλλων χωρών εξαιτίας του καλού καιρού, όταν θα μειωθεί η ζήτηση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς στη χώρα μας. Το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως είπε.

Πλεύρης: Παρέμβαση στην Κομισιόν

Ο Θάνος Πλεύρης με επιστολή του στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζήτησε να υπάρξουν κεντρικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη.

Η παρεμβάσεις, μπορούν να γίνουν σε δύο επίπεδα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας:

Άμεσα μέτρα: Τα άμεσα μέτρα είναι η εισαγωγή πρώτων υλών ή εκεί που παρουσιάζει ένα κράτος μέλος μεγαλύτερη έλλειψη από άλλα να μπορεί να τροφοδοτείται πιο κεντρικά.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα: θα πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και να υπάρξει επαναπατρισμός των πρώτων υλών.

«Δεν είναι δυνατόν να εξαρτόμαστε από τις πρώτες ύλες της Ασίας, διότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση όπως έγινε στο Μόναχο, όπως γίνεται τώρα, θα έχουμε πρόβλημα. Αυτές είναι οι προσεγγίσεις. Ήδη η Γκαλίνα, η οποία είναι η υπεύθυνη για τα φάρμακα στην Ευρώπη, έχει απαντήσει θετικά διότι είνα είναι ένα θέμα που μαστίζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες. Μέχρι τότε όμως σε εθνικό επίπεδο έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε να έχουμε την επάρκεια των φαρμάκων», κατάληξε στην επιστολή του.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

To άρθρο Η Βρετανία ξεμένει από φάρμακα για γρίπη και ιώσεις – «Θα αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα