Μόσιαλος: Τα 8 εμβόλια που έχουν σώσει τα παιδιά σας! Το ρίσκο που παίρνουν όσοι δεν τα κάνουν
Στα οφέλη των εμβολίων και τις παρενέργειες που είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις νόσους που αντιμετωπίζουν, αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Στην ανάρτησή του σημειώνει επίσης ότι όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια, παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο.
Οι ρυθμιστικές Αρχές και οι επιτροπές φαρμακοεπαγρύπνησης, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, δίνουν
Αναφερόμενος στους αρνητές των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αλλά και άλλων εμβολίων, ο κ. Μόσιαλος κάνει μια σύγκριση μεταξύ των επιπτώσεων των ίδιων των ασθενειών με τις παρενέργειες των εμβολίων (με βάση στοιχεία από το Αυστραλιανό Εγχειρίδιο Ανοσοποίησης).
Αναλυτικότερα:
Στη διφθερίτιδα, τα βακτήρια εξαπλώνονται από αναπνευστικά σταγονίδια και προκαλούν σοβαρές ενοχλήσεις στον λαιμό και δυσκολίες στην αναπνοή. Αυτά τα βακτήρια απελευθερώνουν μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει παράλυση των νεύρων και καρδιακή ανεπάρκεια και έως ένας στους επτά ασθενείς πεθαίνει.Μετά τον εμβολιασμό, περίπου ένας στους 10 έχει τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης ή πυρετό, ενώ οι αναμνηστικές δόσεις μπορεί περιστασιακά να σχετίζονται με εκτεταμένο πρήξιμο του άκρου, αλλά και αυτό υποχωρεί εντελώς εντός μερικών ημερών. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σπάνιες. Για παράδειγμα, μετά τον εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή ενός νεύρου στο χέρι και να προκαλέσει αδυναμία ή μούδιασμα, με συχνότητα περίπου 0,5-1 σε 100.000 ενήλικες.
Ηπατίτιδα Α: Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή ή την κατάποση νερού/τροφής που έχουν μολυνθεί με κόπρανα ή μέσω επαφής με κόπρανα ατόμου που έχει προσβληθεί από ηπατίτιδα A. Τουλάχιστον επτά στους 10 ενήλικες ασθενείς αναπτύσσουν ίκτερο, πυρετό, έλλειψη όρεξης για φαγητό, ναυτία, έμετο, πόνο στο συκώτι, αδιαθεσία και κόπωση.Μετά το εμβόλιο, περίπου ένας στους πέντε θα έχει τοπικό πρήξιμο, κοκκινίλα ή πόνο στο σημείο της ένεσης. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σπάνιες.
Ηπατίτιδα Β: Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αίματος, της σεξουαλικής επαφής ή από τη μητέρα στο νεογέννητο. Προκαλεί οξεία ηπατίτιδα ή χρόνια λοίμωξη (και κάποιος θεωρείται «φορέας»). Περίπου ένας στους τέσσερις χρόνιους φορείς θα αναπτύξουν κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος και περίπου ένας στους 20 θα έχει τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης.Μετά το εμβόλιο οι δύο στους 100 θα έχουν πυρετό και αναφυλαξία με συχνότητα περίπου ένας στο ένα εκατομμύριο ενήλικες. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σπάνιες.
HPV: Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Περίπου 80% του πληθυσμού θα μολυνθεί με HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μερικοί τύποι HPV σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου και περίπου επτά στους 10 καρκίνους του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως έχουν συσχετιστεί με τον HPV-16, ενώ περίπου ένας στους έξι καρκίνους του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως έχουν συσχετιστεί με τον HPV-18.Μετά τον εμβολιασμό, περίπου οκτώ στα 10 άτομα θα έχουν πόνο στο σημείο της ένεσης, περίπου δύο στους 10 θα έχουν τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης και έως τρία στα 10 άτομα μπορεί να βιώσουν πονοκεφάλους, πυρετό, μυϊκό πόνο και κούραση. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι πολύ σπάνιες.
Η ιλαρά είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια και προκαλεί πυρετό, βήχα και εξανθήματα. Περίπου ένα στα 15 παιδιά με ιλαρά αναπτύσσουν πνευμονία και ένα στα 1.000 αναπτύσσει εγκεφαλίτιδα. Για κάθε 10 παιδιά που αναπτύσσουν εγκεφαλίτιδα από ιλαρά, ένα πεθαίνει και πολλά έχουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Περίπου ένα στα 100.000 αναπτύσσει SSPE (εκφυλισμό του εγκεφάλου), το οποίο είναι πάντα θανατηφόρο.Μετά τον εμβολιασμό, περίπου ένα στους 10 έχει τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης, ή πυρετό. Περίπου ένας στους 20 παρουσιάζει κάποιο εξάνθημα, το οποίο είναι μη-μολυσματικό. Έχει παρατηρηθεί επίσης θρομβοπενία (που προκαλεί μελάνιασμα ή αιμορραγία), που συμβαίνει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου MMR σε ποσοστό περίπου ένας στους 20.000 έως 30.000. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες.
Μηνιγγίτιδα ή αλλιώς η μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη προκαλείται από βακτήρια που μεταδίδονται με σταγονίδια της αναπνοής. Προκαλεί σηψαιμία και μηνιγγίτιδα, δηλαδή λοίμωξη των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Μετά την ασθένεια περίπου ένας στους 10 ασθενείς πεθαίνει. Από τους επιζώντες, ένας έως δύο στους 10 έχουν μόνιμα μακροπρόθεσμα προβλήματα.Μετά τον εμβολιασμό περίπου ένας στους 10 έχει τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετό, ευερεθιστότητα, απώλεια της όρεξης ή πονοκεφάλους. Επίσης, περίπου ένας στους δύο έχει μια τοπική αντίδραση, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες.
Πνευμονόκοκκος είναι ένα βακτήριο που μεταδίδεται με σταγονίδια της αναπνοής, προκαλεί σηψαιμία, μηνιγγίτιδα και περιστασιακά άλλες λοιμώξεις. Περίπου τρείς στους 10 με μηνιγγίτιδα πεθαίνουν. Το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων πνευμονίας και έως και το ήμισυ των νοσηλειών πνευμονίας σε ενήλικες προκαλείται από πνευμονιοκοκκική λοίμωξη.Μετά το εμβόλιο περίπου ένας στους πέντε έχει τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης, ή πυρετό. Έως και ένας στους δύο έχει τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες.
Ο τέτανος προκαλείται από τοξίνες βακτηρίων στο χώμα και προκαλεί επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, σπασμούς και σύσπαση των μασητηρίων μυών. Περίπου δύο στους 100 ασθενείς πεθαίνουν. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα πολύ μικρά παιδιά ή τους ηλικιωμένους.Μετά το εμβόλιο περίπου ένας στους 10 έχει τοπικό πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης, ή πυρετό και οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί περιστασιακά να συνδέονται με εκτεταμένο πρήξιμο του άκρου, αλλά αυτό φεύγει εντελώς μέσα σε λίγες ημέρες. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες.
Δείτε εδώ την ανάρτησή του:Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
To άρθρο Μόσιαλος: Τα 8 εμβόλια που έχουν σώσει τα παιδιά σας! Το ρίσκο που παίρνουν όσοι δεν τα κάνουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- AstraZeneca - Johnson & Johnson: Γερμανοί επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο με τις θρομβώσεις
- Εμβόλιο Pfizer: Έρευνα για έναν θάνατο και ένα σοβαρό επεισόδιο
- Πέθανε ηθοποιός σε ηλικία 32 ετών – Αυτοκίνητο τον παρέσυρε ενώ έκανε ποδήλατο
- Εξαφανίστηκε ο 64χρονος Δημήτρης από τη Λέσβο – Η ιστορία του άνδρα που ένιωθε πάντα γυναίκα
- Χανιά: Βίντεο - ντοκουμέντο από την τελευταία βόλτα της 11χρονης – Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.
- Τσουκνίδα, ένα πολύτιμο σμαράγδι κρυμμένο βαθιά στο βασίλειο της υγείας
- Φρεγάτες: Εκτός «τελικού» οι ΗΠΑ – Γαλλία, Ολλανδία και μια… έκπληξη στην κορυφή της λίστας
- Εξαφανίστηκε η «Δήμητρα» της Λέσβου - Η ιστορία της που έγινε γνωστή χάρη στο προσφυγικό
- Μπάιντεν: Προθεσμία 90 ημερών στις μυστικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν την προέλευση του κοροναϊού
- Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία, πού θα πέσουν καταιγίδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Καιρός σήμερα: Έρχονται καταιγίδες – Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν
- Εμβόλιο AstraZeneca: Ποια είναι τα 5 περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 27 Μαϊου 2021
- Ο Τσίπρας έδειξε πως θα «κινηθεί» το επόμενο διάστημα
- Εξαφανίστηκε ο Δημήτρης από τη Λέσβο – Ποιος είναι ο άνδρας που ένιωθε γυναίκα
- Ενοίκια: Δεν θα πληρώσουν φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν τα εισέπραξαν το 2020 – Ποιοι γλυτώνουν τα τεκμήρια για φέτος
- Ισραήλ: Κάτω από τους 100 οι ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία!
- Europa League: Τα δάκρυα στη Γιουνάιτεντ κι η απονομή του τροπαίου στη Βιγιαρεάλ
- Ξεκινά η κάλυψη δαπανών εταιρειών και τα «δάνεια» μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής - Σκέψεις για έκτακτο επίδομα και τον Μάιο
- Μόσιαλος: Τα 8 εμβόλια που έχουν σώσει τα παιδιά σας! Το ρίσκο που παίρνουν όσοι δεν τα κάνουν
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Μόσιαλος: Τα 8 εμβόλια που έχουν σώσει τα παιδιά σας! Το ρίσκο που παίρνουν όσοι δεν τα κάνουν
- Μάιλς Ντέιβις: Η μεγαλύτερη “μορφή” στην ιστορία της τζαζ
- Εξαφανίστηκε ο Δημήτρης από τη Λέσβο – Ποιος είναι ο άνδρας που ένιωθε γυναίκα
- H-20: Ο stealth και πυρηνικός «Θεός του Πολέμου» της Κίνας ενοχλεί και ανησυχεί τις ΗΠΑ [pics]
- Γερμανία: Έξαρση των θανάτων από κορονοϊό – 269 το τελευταίο 24ωρο
- Πρώτη επαφή ΗΠΑ – Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν
- Ισραήλ: Κάτω από τους 100 οι ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία!
- Ινδία: Ακόμα 3.847 νεκροί από κορονοϊό
- Εμβόλιο AstraZeneca: Ποια είναι τα 5 περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα
- Βραζιλία: Ανεβαίνει και πάλι ο ημερήσιος αριθμών θανάτων από κορονοϊό - 2.398 το τελευταίο 24ωρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κονγκό: Εκκενώνουν τμήμα της πόλης Γκόμα - Φόβοι για νέα έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο
- Ταϊλάνδη: «Μαύρο ρεκόρ» για 2η συνεχόμενη ημέρα με 47 θανάτους από τον κορωνοϊό
- Πώς ο κορωνοϊός έγινε η αιτία για την επιστροφή των millennials στα χωριά τους -Τα δωρεάν σπίτια σε χωριό στη Σικελία [εικόνες]
- Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ζει!
- Κρήτη | Αρνητικά τα τεστ κορονοϊού στους εργαζόμενους το Δήμου Οροπεδίου
- Survivor: Γιατί ο Μπόγδανος εξαιρέθηκε αυτόματα από το ταξίδι στο Μαϊάμι
- Προειδοποίηση Μόσιαλου για τα εμβόλια στα παιδιά: Όσοι δεν τα κάνουν παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο
- Συνάντηση Μητσοτάκη-Σασόλι σήμερα στο Μαξίμου
- Κορωνοϊός: Αποσωληνώθηκε ο 17χρονος που νοσηλεύεται στον «Ερυθρό Σταυρό»
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Σασόλι στο Μαξίμου