Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς: Πώς την επηρεάζουν τα αντιβιοτικά
Η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη της κυριότερης αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων στον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη μελέτη. Όπως έδειξε, τα άτομα άνω των 55 ετών που παίρνουν συχνά ορισμένα αντιβιοτικά, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Αυξημένο κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας διατρέχουν και όσοι παίρνουν αντιβιοτικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς ο κίνδυνος ως φαίνεται εξαρτάται από
«Η αυξανόμενη χρήση αντιβιοτικών σε όλο τον κόσμο εγείρει δικαιολογημένες ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα φάρμακα αυτά. Ωστόσο υπάρχει μία ακόμα απειλή, η οποία δεν είναι και τόσο καλά μελετημένη: οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου μας», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, Ιδρυτής και επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Το μικροβίωμα είναι οι αποικίες των βακτηρίων που εκ φύσεως ζουν στο έντερο. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη σύστασή του λόγω της έκθεσης στα αντιβιοτικά, συνδέεται με νοσήματα όπως η παχυσαρκία και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
«Οι επιστήμονες, όμως, που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη με επικεφαλής την Ελληνίδα συνάδελφο κ. Δήμητρα Σκόνδρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, πιστεύουν ότι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς έχει κοινά στοιχεία με αυτές τις σύγχρονες φλεγμονώδεις νόσους. Γι’ αυτό μελετούν την πιθανή συσχέτιση των αντιβιοτικών και με αυτή την εκφύλιση», εξηγεί ο δρ Κανελλόπουλος.
Στην παρούσα μελέτη, εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 312.000 πάσχοντες από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς και τα σύγκριναν με εκείνα άλλων 312.000 υγιών ανθρώπων. Όλοι είχαν ηλικία 55 ετών και άνω.
Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί μεταξύ 2008 και 2017. Η διάμεση ηλικία τους την εποχή της διάγνωσης ήταν περίπου 75 ετών. Οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους στις συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών που είχαν τους 24 μήνες πριν τη διάγνωση.
Στη συνέχεια δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο ιατρικό περιοδικό Investigative Ophthalmology & Visual Science. Τα δεδομένα έδειξαν πως η έκθεση σε αντιβιοτικά που ανήκουν στις αμινογλυκοσίδες (π.χ. στρεπτομυκίνη, γενταμικίνη) και στις φθοροκινολόνες (π.χ. σιπροφλοξασίνη, εβοφλοξασίνη, οφλοξασίνη) αυξάνει τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.
Η έκθεση σε έναν κύκλο θεραπείας με κάποιο από αυτά τα αντιβιοτικά αύξανε τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κατά 7%, ενώ κάθε επόμενη τον αύξανε λίγο ακόμα. Η αύξηση έφτασε έως το 24% με τις αμινογλυκοσίδες και το 13% με τις φθοροκινολόνες.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο πιο ευρύ φάσμα είχαν τα αντιβιοτικά που είχαν λάβει οι συμμετέχοντες τα τελευταία χρόνια πριν επηρεαστεί η όρασή τους, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς. Ειδικότερα, ο κίνδυνος ήταν 5% με τα στοχευμένα αντιβιοτικά και 15% με τα ευρέως φάσματος.
Ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε την εκδήλωση και των δύο μορφών της οφθαλμοπάθειας, την υγρή και την ξηρά. Η συσχέτιση, όμως, ήταν πιο έντονη όσον αφορά την υγρή εκφύλιση της ωχράς.
«Στην ξηρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η απώλεια όρασης οφείλεται στη μακροχρόνια εναπόθεση πρωτεϊνών και λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Οι εναποθέσεις αυτές μοιάζουν με κίτρινες κουκκίδες (drusen) και μπορεί να μην επηρεάσουν αμέσως την όραση», τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος.
«Η υγρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που είναι ο πιο συχνός τύπος, οφείλεται στην ανάπτυξη νέων, ακανόνιστων αγγείων στον αμφιβληστροειδή, τα οποία έχουν εύθραυστα τοιχώματα και αιμορραγούν στο εσωτερικό του και μέσα στην ωχρά κηλίδα. Η συνέπεια είναι απότομη μείωση της κεντρικής όρασης, καθώς η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη γι’ αυτήν.
Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου που προκαλείται από τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά ή/και την αθροιστική λήψη τους, μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος», διευκρινίζει ο δρ Κανελλόπουλος και προσθέτει:
«Και άλλα φάρμακα έχουν σχετισθεί θετικά με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, όπως το αντιπηκτικό βαρφαρίνη και ορισμένα αντιυπερτασικά, όπως αγγειοδιασταλτικά και κάποιοι β-αναστολείς», εξηγεί. «Ακόμα και ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες που χρησιμοποιούνται για την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ασθενείς πρέπει να διακόψουν τη χρήση τους. Αν έχουν αμφιβολία, ας συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.
Ειδικά όσον αφορά τα αντιβιοτικά η νέα συσχέτιση παρέχει έναν ακόμα λόγο για να τα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή και ακριβώς όπως τα έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός.
Ας μην ξεχνάμε ότι πολύ ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς είναι το κάπνισμα, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή και η καθιστική ζωή που οδηγούν στην παχυσαρκία, καθώς και η αρρύθμιστη υπέρταση. Επομένως αυτοί πρέπει να αποτελούν τον πρώτο στόχο της πρόληψης», καταλήγει.
To άρθρο Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς: Πώς την επηρεάζουν τα αντιβιοτικά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητέρα 3χρονου παιδιού η γυναίκα που σκοτώθηκε από λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη – «Η Ελευθερία, ένα γελαστό και υπέροχο κορίτσι»
- Καιρός με μορφή «γραμμής λαίλαπας» το Σαββατοκύριακο – Ποιες περιοχές χτυπά η κακοκαιρία
- Ανατριχιαστικό βίντεο με νεοναζί που αδειάζουν μπιτόνια βενζίνης σε βαγόνια τρένου στο Μοναστηράκι
- ΔΕΙΤΕ: Η πλήρης διαθήκη της Μαίρης Χρονοπούλου – Σε ποιους αφήνει σπίτια και καταθέσεις
- Και βουλιάζει η ζωή μας στα λασπόνερα… Η καταιγίδα στις δυτικές συνοικίες της Αττικής άφησε πίσω της 39 νεκρούς!
- ΕΟΦ: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής
- Καταιγίδα Ciaran: Έφτασε στην Αγγλία το βράδυ της Τετάρτης, προειδοποίηση στους πολίτες
- Θεσσαλονίκη: Μητέρα 3χρονου παιδιού η γυναίκα που σκοτώθηκε στο τροχαίο με το λεωφορείο
- Κως: Το χρονικό της υπόθεσης που έφερε την απόλυτη ανατροπή - “Φώναζα ότι είμαι αθώος, αλλά δεν με άκουγε κανείς” είπε ο 54χρονος που καταδικάστηκε για φόνο που δεν έκανε
- Ξέσπασε μετά την ήττα της από τον Ολυμπιακό η Γουέστ Χαμ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Νιούκαστλ 0-3: Βαρύς αποκλεισμός στο Κύπελλο Αγγλίας
- Κύπελλο Γερμανίας: Αποκλεισμός έκπληξη της Μπάγερν Μονάχου από ομάδα Γ΄Εθνικής
- «Σπάσαμε τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στη Γάζα» ισχυρίζεται το Ισραήλ - Νέα πλήγματα κατά των τρομοκρατών, σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος
- Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Ινδονησία
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023
- Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές – Πιο κοντά σε φθινοπωρινά επίπεδα η θερμοκρασία
- Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς: Πώς την επηρεάζουν τα αντιβιοτικά
- H ελληνική SDENG συμβάλλει στην ανακατασκευή του γηπέδου της Μπαρτσελόνα – Το έργο του Future Camp Nou
- Οι Χούθι εξαπέλυσαν νέα επίθεση με drones στο Ισραήλ
- Στην Κίνα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η ατζέντα των συζητήσεων και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς: Πώς την επηρεάζουν τα αντιβιοτικά
- Γύριζαν από κηδείες θυμάτων τζιχαντιστών στην Νιγηρία και έπεσαν σε νάρκη - Τουλάχιστον 20 νεκροί
- H ελληνική SDENG συμβάλλει στην ανακατασκευή του γηπέδου της Μπαρτσελόνα – Το έργο του Future Camp Nou
- Έρχεται η κακοκαιρία «Π» - Οι 10 περιοχές με ισχυρές καταιγίδες το Σάββατο, βγάζει έκτακτο η ΕΜΥ
- Τέλη κυκλοφορίας 2024 στο myCAR: Πώς να τα εκτυπώσετε και οι τρόποι πληρωμής
- Ικανοποίηση στις αγορές από τις αποφάσεις της Fed για αμετάβλητα επιτόκια - Τα δεδομένα για την επόμενη ημέρα - Φόβοι και προσδοκίες
- Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια σε Μοναστηράκι και Βικτώρια – Έρευνα για τον ξυλοδαρμό αντιεξουσιαστή από αστυνομικούς
- Πόρτο Λαγός: Το μοναστήρι του Άγιου Νικόλαου που μοιάζει να επιπλέει στο νερό
- «Κλειδωμένες» και προσυμπληρωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ για έσοδα και έξοδα από την 1η Ιανουαρίου - Έπονται και οι φορολογικές δηλώσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eνα κοινό βακτήριο μπορεί να πυροδοτήσει την πολλαπλή σκλήρυνση-Που βρίσκεται σύμφωνα με μελέτη
- Καιρός: Πότε ξεκινά η κακοκαιρία εξπρές, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- Στη Βουλή η ρύθμιση για την αγορά ρεύματος – Ειδικό τιμολόγιο προμήθειας για όλους
- Θεσσαλονίκη: Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για το φρικτό δυστύχημα στη Μοναστηρίου
- Νίκος Ανδρουλάκης: χωρίς σχέδιο γίνεται «ουρά» του Κασσελάκη
- Ο Κ.Μητσοτάκης ξετύλιξε στη Βουλή το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους
- «The Chase»: Κέρδισε τη μάχη της τηλεθέασης...
- Βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς στην πλατεία Βικτωρίας – Διατάχθηκε ΕΔΕ
- Δεκαέξι κατεδαφίσεις στην Αττική κατόπιν μακράς καθυστέρησης και απραξίας
- Σταθερή αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Νινγκμπό-Ζουσάν