Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης μίλησαν στην Βουλή για την Ημέρα της Γυναίκας
Μια ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα της Γυναίκας γίνεται στην Βουλή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τον λόγο πήραν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο πρωθυπουργός για να τιμήσουν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες για την θεμελίωση των δικαιωμάτων των γυναικών.
“Στην καρδιά και το μυαλό μας έχουμε τις γυναίκες της Ουκρανίας”, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η
Μα ό,τι κι αν πει η ποίηση, ό,τι κι αν μεταφέρουν τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, όποιες εικόνες κι αν αποτυπώσουν τη δοκιμασία αυτών των γυναικών, όσο κι αν θαυμάζουμε τον ηρωισμό τους και μας συγκλονίζουν τα δεινά τους, μας ξεπερνά ο πόνος και η οργή, η απελπισία και το σθένος που τις συνοδεύουν όταν πολεμούν, όταν συντρέχουν τους τραυματίες, όταν βαδίζουν μέσα στο κρύο και την ομίχλη αναζητώντας καταφύγιο. Μια λιτανεία από ξεριζωμένες μητέρες, κόρες, αδελφές, διασχίζει σήμερα την Ανατολική Ευρώπη, φτάνει στις πύλες εισόδου της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Μολδαβίας, ζητά βοήθεια. Και αναμοχλεύει οδυνηρές μνήμες της δικής μας ιστορίας, της δικής μας προσφυγιάς. Την τραγωδία του 1922, το δράμα της Κύπρου. Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, οι εικόνες των γυναικών της Ουκρανίας θυμίζουν εκείνες που έφτασαν από τη γη της Ιωνίας στην Ελλάδα, έχοντας χάσει τα πάντα, αλλά κρατώντας μέσα τους ζωντανή την ελπίδα και το κουράγιο για μια καινούργια αρχή. Με την ενεργή συμπαράστασή μας στις χιλιάδες των εκπατρισμένων, τιμάμε ουσιαστικά τη μνήμη τους”.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως εάν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία μας, στις ηρωικές εξεγέρσεις μας, στις εθνικές διεκδικήσεις μας, στους θριάμβους και τις ήττες μας, θα συναντήσουμε πολλές μορφές γενναίων Ελληνίδων, που τις κρίσιμες στιγμές του εθνικού μας βίου πέρασαν στο προσκήνιο της ιστορίας και της δημόσιας ζωής, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν τα μέγιστα στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κράτους. Την περασμένη χρονιά, γιορτάζοντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, μνημονεύσαμε όχι μονάχα όσες θαρραλέες γυναίκες συγκράτησε η ιστορία στις δέλτους της, αλλά και τις ανώνυμες, τις αποσιωπημένες, τις πολλές. Φέτος, στρέφουμε το βλέμμα στις γυναίκες της Μικράς Ασίας, γυναίκες κάθε κοινωνικής τάξης και κάθε μορφωτικού επιπέδου, που ξανάστησαν από το τίποτε τις εστίες τους στην Ελλάδα, μεταμορφώνοντας τη χώρα, σφραγίζοντας τον υλικό μας πολιτισμό, εισάγοντας νέα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία λειτούργησαν ως καταλύτης για την πρόοδο του γυναικείου κινήματος. Είναι οι ίδιες που συγκρότησαν συλλόγους, συνδέσμους, σωματεία και οργανώσεις με εθνοπολιτικό προσανατολισμό την κρίσιμη περίοδο πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή, οι ίδιες που ανέλαβαν συλλογική δράση υπέρ των Ελλήνων στρατιωτών το 1922, διευρύνοντας έτσι τον βιοτικό τους χώρο και αντισταθμίζοντας τον αποκλεισμό τους από το πολιτικό προσκήνιο.
Εκατόν τριάντα επτά αμιγώς γυναικείοι σύλλογοι δραστηριοποιούνταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας μεταξύ 1877 και 1922, φανερώνοντας τόσο την ελευθερία κινήσεων των Μικρασιατισσών σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο δημόσιο χώρο, όσο και την εθνική συνείδηση που είχαν αναπτύξει οι γυναίκες σε περιοχές, όπου η παρουσία του ελληνισμού υπήρξε έντονη. Θα αναφέρω μόνο την πολυπληθέστερη γυναικεία οργάνωση της Μικράς Ασίας, που ιδρύθηκε στα τέλη του 1921 από την Ευαγγελία-Αυρηλία Περίδου με την επωνυμία Άμυνα Ελληνίδων Μικρασίας, και την έκκλησή της προς τις οργανωμένες γυναίκες της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής για να τους ζητήσει “την ψυχήν των και την υλικήν των συνδρομήν”: “Ό,τι ποθούμε δεν είναι κατάκτησις, ούτε καταπίεσις. ΄Ισια – ίσια αι προσπάθειαί μας και ο αγών μας όλος, ένα πνεύμα έχουν: Την Ελευθερίαν, την Ισοπολιτείαν, την Ανεξαρτησίαν, την σύγχρονον κοινωνική και πολιτική αντίληψιν”.
Ο τόνος του μηνύματος των Ελληνίδων της Μικρασίας είναι συγκλονιστικά σύγχρονος, συγκλονιστικά επίκαιρος. Κι αν ο αγώνας τους δεν τελεσφόρησε, το πνεύμα τους δεν έσβησε. Υπήρξαν πρωτοπόρες στη διεκδίκηση οικονομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, πολλές απ’ αυτές συσπειρωμένες γύρω από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας που είχε ιδρύσει το 1920 η Θρακιώτισσα Αύρα Θεοδωροπούλου. Ανήσυχες, δημιουργικές, εργατικές και δυναμικές, άφησαν το στίγμα τους στα γράμματα και την τέχνη. Ας θυμηθούμε μόνο την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που έγραψε στα τέλη του 19ου αιώνα και θεωρείται η πρώτη ελληνίδα πεζογράφος, την Διδώ Σωτηρίου, την Ελένη Βακαλό, τη Μαρία Ιορδανίδου, ή τις μεγάλες μας ηθοποιούς Μαρίκα Κοτοπούλη και Κυβέλη.
Μιλώντας, όμως, για το παρελθόν, μιλάμε για το μέλλον· μιλώντας για το σήμερα, φωτίζουμε το αύριο. Στη δύσκολη αυτή καμπή της παγκόσμιας ιστορίας, όπου τα πάντα είναι ρευστά, ο πόλεμος είναι παρών, οι κοινωνίες μας βιώνουν μια πολυδιάστατη κρίση με άδηλη έκβαση, η θέση της γυναίκας, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την πλήρη και ίση άσκηση των δικαιωμάτων της, συχνά ολισθαίνει προς τα πίσω. Η έξαρση της έμφυλης βίας, η επιμονή των στερεοτύπων, οι εργασιακές δυσκολίες, η διάχυτη και πολύμορφη ανασφάλεια, την εξουθενώνουν. Οι γυναικοκτονίες αυξάνονται, ρίχνοντας βαριά σκιά στον κοινωνικό μας βίο. Πλάι, ωστόσο, σε όλα αυτά, ή μάλλον σε πείσμα όλων αυτών, οι γυναίκες της πατρίδας μας αγωνίζονται καθημερινά για να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους, να ανατρέψουν τις διακρίσεις και τις ανισότητες, να αναπτυχθούν με ελευθερία και αυτονομία. Σημειώνουν επιτυχίες στους επαγγελματικούς χώρους, στους οποίους δραστηριοποιούνται, αξιοποιούν τις πολλές δυνατότητές τους. Διεκδικούν τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης. Δημιουργούν. Επιμένουν.
Σ’ αυτές τις γυναίκες προσβλέπουμε, αυτές οφείλουμε να ενδυναμώσουμε και να στηρίξουμε. Αλλά για να μη μείνει η Ημέρα της Γυναίκας απλώς μια αφορμή για πανηγυρισμούς ή ευχολόγια, ας συστρατευτούμε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, στις μάχες που δίνονται σήμερα σε πολλαπλά μέτωπα. Μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, είτε αφορούν τον αγώνα για ζωή, είτε τον αγώνα για ίσα δικαιώματα».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Ημέρα της ΓυναίκαςTo άρθρο Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης μίλησαν στην Βουλή για την Ημέρα της Γυναίκας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άγριος καυγάς Λιάγκα – Σκορδά στο καμαρίνι του Πρωινού! Τι συνέβη ακριβώς
- Δίδυμοι παντρεύτηκαν με δίδυμες – Δείτε τα παιδιά τους
- Έκκληση Γιανουκόβιτς στον Ζελένσκι να σταματήσει την αιματοχυσία
- Γερμανικό δημοσίευμα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχων στην Ελλάδα
- Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Το τριπλό μνημόσυνο με τις 7 κάμερες
- Κορονοϊός: Ακόμη και η ελαφριά νόσηση μπορεί να επιφέρει συρρίκνωση και ατροφία του εγκεφάλου
- Ζελένσκι: «Μένω στο Κίεβο, στην οδό Μπάνοβα – Δεν κρύβομαι και δεν φοβάμαι κανέναν»
- Απαγωγή Κυπαρίσση: Στο Κολωνάκι μετά από γεύμα έπιασαν τους δράστες
- Τι είναι το Λεμφοίδημα – Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε
- Βαλάντης: Η Ευριδίκη γδύθηκε και έκανε την ανάγκη της μπροστά μου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ της Superleague
- Θεσσαλονίκη: Χιονίζει στα ορεινά - Κλειστά σχολεία και προβλήματα στους δρόμους
- Γιορτή της γυναίκας: Το βίντεο – έκπληξη της Finos Film με τις γυναίκες που αγαπήσαμε στις ταινίες της
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβολίζει το γράμμα «Ζ» στα άρματα μάχης της Ρωσίας και όχι μόνο
- Ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε πίσω τους βαθμούς - Νέα ανατροπή στη βαθμολογία της Superleague
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τρεις νεαροί που έκαναν 9 ληστείες σε δέκα μέρες
- Αποτελέσματα NBA: Σόου Εμπίιντ, Ντόντσιτς και Γιόκιτς
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόταση γάμου σε… στρατιωτικό μπλόκο
- 772 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν την Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο - 5.421 από την έναρξη του πολέμου
- Καιρός – meteo: Παγετός τα ξημερώματα στα βόρεια – Που έδειξε το θερμόμετρο -5°C
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης μίλησαν στην Βουλή για την Ημέρα της Γυναίκας
- Αναστάσιος Ράμμος: Νόμιζε ότι πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας – Το σχόλιο του Αντώνη Κανάκη
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβολίζει το γράμμα «Ζ» στα άρματα μάχης της Ρωσίας - Οι θεωρίες από την «Σβάστικα του Πούτιν» έως την «Δύση»
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβολίζει το γράμμα «Ζ» στα άρματα μάχης της Ρωσίας και όχι μόνο
- 772 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν την Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο - 5.421 από την έναρξη του πολέμου
- Νέος υποψήφιος αγοραστής για την Τσέλσι ο Γούντι Τζόνσον
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τρεις νεαροί που έκαναν 9 ληστείες σε δέκα μέρες
- Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ της Superleague
- Θεσσαλονίκη: Χιονίζει στα ορεινά - Κλειστά σχολεία και προβλήματα στους δρόμους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος: Όταν ο Ανδρέας Λεντάκης καταδίκαζε την Σοβιετική Ένωση
- Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε πέντε πόλεις, δεν έχει γίνει αποδεκτό το πρόγραμμα αποχώρησης
- Τέσσερις ρεβάνς στο Champions League, πρώτο ματς για τον ΠΑΟΚ με τη Γάνδη
- Θεσσαλονίκη: Έκαναν 9 ένοπλες ληστείες σε 10 μέρες
- Ανήλικος και ο συνεργός του άρπαξαν τις εισπράξεις βενζινάδικου στην Κοζάνη
- Τι σημαίνει το «Ζ» και πώς έγινε σύμβολο της Ρωσίας
- 8η Μάρτη: «Δεν είναι μια μέρα γιορτής, αλλά ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης πως ο αγώνας συνεχίζεται»
- Υποχρεωτικό το μαύρο κουτί στα αυτοκίνητα – Θα δίνει σημαντικές απαντήσεις
- ΠΦΣ: Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα σκευάσματα ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια
- ΠΑΣ Γιάννινα: Πήρε πίσω τους βαθμούς και μπήκε playoffs